rss      tw      fb
Keres

Az IMF és az EU felfüggesztette a tárgyalásokat Magyarországgal

Az alábbiakban közzétesszük a Reuters hírügynökség budapesti tudósításának magyar fordítását.

Budapest 2010. július 18. – Az IMF és az EU szombaton felfüggesztette a tárgyalásokat a Magyarországnak nyújtott hitel felülvizsgálatáról, amelyet még 2008-ban indítottak el azért, hogy megvédje az országot a pénzügyi összeomlástól. Cserébe kemény intézkedéseket kellett hozni, hogy a költségvetési deficitet az elvárt szintre csökkentsék.

A tárgyalások felfüggesztése azt jelenti, hogy Magyarország nem hívhatja le az IMF és az EU által nyújtott  25,1 milliárd dolláros kölcsön hátralévő részeit, amely összeg a felülvizsgálat befejeztéig biztonsági hálót jelentett Magyarországnak.

A tárgyalásokat a jövő hét elején tervezték befejezni. Elemzők szerint a pénzügyi piacok hétfői nyitása után a forint meredeken zuhanhat a Magyarországnak nyújtott nemzetközi biztonsági háló bizonytalansága következtében. Az ország egyébként tavaly óta már a hitel igénybevétele nélkül, a piacról finanszírozta a kiadásait.

Az IMF közlése szerint „olyan környezetben, amikor a kormányzati kiadásokat és az ország adósságszintjét a piacok árgus szemekkel vizsgálják, a korábban meghirdetett költségvetési hiánycélok – 2010-ben 3,8, 2011-ben 3 százalék alatt –  továbbra is fontos sarokpontjai a szükséges konszolidációs folyamatnak és annak, hogy a hiány kezelhető mértékű maradjon. Ezeket a sarokpontokat be kell tartani, ám további lépések szükségesek, hogy megvalósuljanak ezek az elvárások.”

„A fenntartható konszolidáció tartós, nem felpuhított intézkedéseket kíván, amelyek eléréséhez a kormányzatnak több időre van szüksége” – fogalmaz az IMF közleménye.

Ott üt, ahol a legjobban fáj

Az áprilisi magyarországi választásokon hatalomra került új jobbközép kormány azt akarta elérni, hogy az érvényes hitelmegállapodást 2010 végéig hosszabbítsák meg, valamint kössenek úgynevezett elővigyázatossági megállapodást 2011–2012-re.

Matolcsy György gazdasági miniszter egyértelművé tette, hogy „a kormány természetesen kész folytatni a tárgyalásokat  a nemzetközi szervezetekkel, köztük az IMF-fel és az Európai Unióval”. A miniszter ezt abban a közleményben állította, amelyet az MTI közölt szombaton.

Christoph Rosenberg, az IMF magyarországi tárgyaló-delegációjának vezetője jelezte, hogy a Valutaalap többet vár el a jövő évi költségvetéstől. “Magától értetődően akkorra,  amikor legközelebb idejövünk – hacsak nem már a jövő héten megérkezünk – a kormánynak jelentős előrelépést kell felmutatnia a 2011-es, rendkívül fontos költségvetésben” – mondta a Reutersnak.

Egy interjúban arról is beszélt, hogy az IMF nem tárgyalt egy új, 2011-re és 2012-re szóló finanszírozási megállapodásról.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy mit mondanak a közvéleménynek, de a tárgyalásokon nem érintettük ezt a pontot. Ugyanis magától értetődően először a szakpolitikai kérdéseket kellett megoldani, ám ez egyelőre nem sikerült” – mondta.

Az Európai Unió külön kiadott közleményben azt írja, hogy a halasztani kellett a felülvizsgálati eljárás lezárását, és később kell folytatni a megbeszéléseket.

“Magyarország visszatért a gazdasági növekedés pályájára és ma az Unió országai között neki van a legalacsonyabb költségvetési hiánya. Üdvözlöm, hogy a kormányzat eltökélt a 2010-es hiánycél mellett” – mondta Olli Rehn, az Unió gazdasági és pénzügyi biztosa. “Ám a növekvő költségvetési hiány kezelése kemény döntéseket kíván jövőre, különösen a kiadási oldalon.”

Magyarországnak szüksége van az IMF/EU védőhálójára, hogy megőrizze befektetői bizalmát, akik finanszírozzák az országot. Az ország azonban továbbra is sebezhető marad magas adósságállománya miatt, amely a GDP mintegy 80 százalékát teszi ki.

“Ha nincs meg a nemzetközi pénzügyi szervezetek biztonsági pénzügyi hálója, ez azon a ponton üt meg bennünket, ahol a leginkább fáj – állította az MKB Bank elemzője, Kondrát Zsolt.

“Határozottan számíthatunk a forint gyengülésére hétfőn. Eléggé valószínű az euróhoz viszonyított 10 forintos gyengülés, és senki sem tudja, mennyire lesz ideges a pénzpiacok reagálása.”

Pénteken még 282-es árfolyamon kereskedtek az euróval.

A szomszédos Romániának a múlt hónapban kellett megtennie a szükséges lépéseket, hogy bebiztosítsa az IMF-segélyt és megnyugtassa a befektetőket.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!