rss      tw      fb
Keres

A Népszabadságtól Orbán Viktorig

Ami a Voltak, lesznekből kimaradt
(Adalék Fleck Zoltán, Cserni János és Stein Á Dániel írásához)


2002. február 8-án, pénteken a Népszabadság a következő írást közölte:
Kész az árnyékkormány programja

„Ma ismerteti kormányprogramját Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A lapunk birtokába került dokumentum szerint (kiemelés – m. zs.) az MSZP hatalomra kerülve alapvetően nem változtatna a kormányzati struktúrán, de új alkotmányt készítene, kísérletet tenne a kétkamarás parlament létrehozására, módosítana egy sor kétharmados törvényt, felszámolná az adórendőrséget és átalakítaná a szociális ellátást.”
A cikk részletesen ismerteti a „birtokába került dokumentumot”, és a törvénykezésre-igazságszolgáltatásra vonatkozó tervek közt leírja a következő mondatot:
„Reális elképzelés a szocialisták szerint, hogy a következő ciklus végére új, egységes büntető törvénykönyv segítse az igazságszolgáltatás munkáját. Sőt, arra is lehetőséget lát az MSZP, hogy a 2002-2006-os ciklus közepén a kisebb bűncselekmények elkövetői közkegyelmet kapjanak.” (kiemelés – m. zs.)

***

A Fidesz sajtóosztálya, amely már akkor is hasonló szellemű közlemények tömegét bocsátotta ki, mint teszi manapság, nyomban lecsapott a Népszabadság információjára:

A Fidesz szerint az MSZP bűnözőket akar az ország nyakára zúdítani
2002. február 8., péntek, MTI
„’Magyarország minden jó érzésű polgára megdöbbenéssel értesülhetett arról, hogy Medgyessy Péter amnesztia-elképzelésével az ország nyakára akarja zúdítani a bűnözőket" - olvasható a Fidesz-Magyar Polgári Párt közleményében, melyet pénteken juttatott el az MTI-hez a párt sajtóosztálya. ’Ezzel a törekvéssel Medgyessy a családok és a gyermekek biztonságérzetét veszi semmibe’ - áll a közleményben” stb., stb.

***

Egy nappal később, 2002. február 9-én, szombaton, a Fidesz országos választmányának ülését követő sajtótájékoztatón Répássy Róbert választmányi alelnök reagál a hírre:

„…választási kampányban amnesztiát ígérni több mint hiba, ezt tenni felelőtlenség és megdöbbentő. Erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy információk szerint az MSZP programtervezete a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhetőnek tartja az amnesztiát. Répássy Róbert szerint a kormányzópárt még a gondolatot is elutasítja, hogy kampányban amnesztia-ígéret elhangozzon.”


Szombaton Dávid Ibolya is nyilatkozik az MTI-nek:

„Demokráciákban nem szoktak kampányban börtönkapu-nyitást ígérni – jelentette ki Dávid Ibolya szombaton az MTI-nek. Az igazságügy-miniszter, az MDF elnöke szerint szokatlan és értelmetlen most a következő ciklus közepére előre amnesztiát hirdetni. – Elgondolkodtató, kit céloz meg Medgyessy Péter. Bűnösöket akar a politikának megnyerni, vagy bűnösökkel akarja a társadalmat idegesíteni, vagy az igazságszolgál­tatásnak üzen, hogy hiába dolgoznak – fogalmazott az igazságügy-miniszter. Kijelentette: szakmai szinten vizsgálódott a közkegyelem kérdése ügyében, a kormány azonban soha nem foglalkozott ezzel, mert a kormányzat büntetőpoliti­kájával egyértelműen a szigorítás mellett kötelezte el magát. – Ezzel a büntetőpolitikával a közkegyelem nem fért össze – fűzte hozzá az igazságügy-miniszter.”

De szombaton megszólalnak az érintettek is:

Vastagh Pál: Sem az MSZP programjában, sem a miniszterelnök-jelölt személyes vállalásaiban, sem az illetékes szakmai kabinet anyagában nem szerepel az amnesztia – mondta Vastagh Pál szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes szombaton az MTI-nek.
Vastagh Pál elmondta: azon el kell gondolkodni, hogy mennyire hatékony a szabadságvesztés büntetés túlsúlya, mert az elmúlt négy év alatt a szigorú szabályozás ellenére nem csökkentek a bűncselekmények, és 4 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik börtönbe kerültek.
Gál J. Zoltán MSZP-s kampányszóvivő az MTI-nek úgy fogalmazott: nem tudni, hogy a Fidesz kivel vitatkozik, az MSZP-vel biztosan nem, mert – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – a pártnak nincsenek az amnesztiára vonatkozó tervei. – Nem lesz amnesztia a Josip Totoknak és a Kaya Ibrahimoknak sem – tette hozzá.
Kovács László, a szocialista párt elnöke, újságíróknak nyilatkozva álhírnek minősítette az MSZP amnesztia-elképzeléséről felröppent információkat. Kovács László Hajdúböszörményben, a választókerületi kampánynyitó előtt kijelentette: olyan tervezet, amely szerint a 2002–2006-os ciklus közepére elképzelhető az amnesztia, sem a szocialista párt választási programjában, sem a jogi szakmai kabinet anyagában, sem Medgyessy Péter Egyetértésben a nemzettel című kormányprogram-elképzelésében nem szerepel.”

***

2002. február 11-én, hétfőn a Népszabadság már Amnesztiavita címmel közöl hírösszefoglalót.

Mintha mi sem lenne magától értetődőbb, közli, honnan szedte az információt. Azt természetesen nem említi meg, hogy első „híradásában” hiányosan idézte az „első tervezetet”, így aztán elnézést sem kér azoktól a kormánypárti politikusoktól, akiknek a „bizalmas”  és nem hivatalos anyagát hivatalos anyagként közhírré tette, sem azoktól az ellenzéki politikusoktól, akiket ezzel megtévesztett, s így boldogan ugrottak egy álhírre (nem mintha ez bármit is változtatott volna a hír Fidesz-kampánybeli felhasználásán, pusztán az újságírói etika kívánta volna meg):

„Az MSZP amnesztiaelképzeléséről felröppent információkat Kovács László szombaton álhírnek minősítette. Az MSZP elnöke Hajdúböszörményben kijelentette: olyan tervezet, amely szerint a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhető az amnesztia, sem a szocialista párt választási programjában, sem a jogi szakmai kabinet anyagában, sem Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt Egyetértésben a nemzettel című kormányprogram-elképzelésében nem szerepel. Kovács László nem tudja, hogy a Fidesz és az MDF vezetői számára ki találta ki ezt az állítást, de az MSZP nem foglalkozik ezzel a gondolattal. Répássy Róbert, a Fidesz választmányi alelnöke és Dávid Ibolya MDF-elnök, igazságügy-miniszter a hét végén bírálta a szocialistákat az amnesztia ügyében. A nyilatkozatok az MSZP programtervezetére utaltak, amely a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhetőnek tartja az amnesztiát.
A Népszabadság birtokában lévő, A Magyar Szocialista Párt a Nemzeti Közép kormányának programja címet viselő ’bizalmas’ és ’első tervezet, egyeztetés előtt’ minősítésű dokumentumban még szerepel: a kormány indokoltnak látja, hogy a ciklus közepén közkegyelmet hirdessen. A közkegyelemből az erőszakos bűnelkövetők és visszaesők ki lennének zárva, így az amnesztia elsősorban a vétségek elkövetőire és a gondatlan bűnelkövetőkre vonatkozna.” (kiemelések – m. zs.)

***

2002. február 13-án, szerdán, Rogán Antal frakcióvezető-helyettes az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében már bűnelkövetők védelmezőjének minősíti az MSZP-t*.

"Tényekkel bizonyítható, hogy a szocialisták az utóbbi négy esztendőben nem először lépnek fel a bűncselekményeket elkövetők védelmezőjeként. A szocialista képviselők ellenezték a szervezett bűnözés elleni központ felállítását, s a szocialisták jelöltje, Medgyessy Péter maga jelentette be, hogy a párt célja az adórendőrség felszámolása. Mindezt akkor tette, amikor az APEH nyomozóhivatala vizsgálatot folytat a szocialista érdekeltségű vecsési számlagyár ügyében. Bizonyára az adóhivatal munkatársainak címzett fenyegetésekkel kívánják menteni az előzetes letartóztatásban lévő Balázsi Tamást, az MSZP volt vecsési elnökét, aki az ügy kipattanásáig az MSZP országos választmányának is tagja volt… Ebbe a sorba illeszkedik az a Népszabadságban megszellőztetett amnesztia-koncepció is, mellyel a szocialisták bizonyára a börtönök lakóit akarják megnyerni maguknak."

***

A folytatást nem nehéz elképzelni, beleértve a parlamenti interpellációkat is, úgyhogy ugorjunk egy nagyot: áprilisban ugyanis minőségi változás következett be a Fidesz amnesztiakampányában. Április 7-én lezajlott ama bizonyos első forduló, amelyben kiderült, hogy a Fidesz vesztésre áll. Ekkor állt elő Áder János az amnesztiaügy újabb változatával.
2002. április 10-én az Index így számol be erről*:

„A Kozma utcai börtön lakóinak döntő többsége az MSZP-re adta voksát az első fordulóban, mivel a szocialisták programjukban amnesztiát ígértek - jelentette ki Áder János, az országgyűlés elnöke, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.
Áder elmondta: a kőbányai 14-es választókörzetben lévő börtönben a szocialisták jelöltje, Csicsay Claudius Iván a szavazatok 95 százalékát, míg György István, a Fidesz jelöltje a voksok 5 százalékát szerezte meg.
Kérdésünkre, hogy hogyan jutottak az információkhoz, Áder elmondta: minden szavazókörben készülnek jegyzőkönyvek, és azokból szerezték az értesüléseiket. Áder felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi ciklusban nagy mértékben csökkentették a bűncselekményeket, ám ebben a küzdelemben a szocialisták semmiféle segítséget nem nyújtottak.
A Fidesz alelnöke szerint az sem véletlen, hogy a Kozma utcába látogatott korábban Katona Béla szocialista politikus, és ebben az időben kapott nyilvánosságot Medgyessy Péter azon vállalása is, miszerint választási győzelem esetén a ciklus közepén amnesztiát hirdetnek. Az amnesztia veszélyezteti az emberek biztonságérzetét és elbizonytalanítja a rendőröket is - tette hozzá Áder. Az MSZP politikusai korábban cáfolták az amnesztia tervét.
Áder kíváncsi a többi börtönvoksra is
Kérdésre válaszolva Áder közölte: egyelőre nincs információja arról, hogy a többi börtönben milyen választási eredmény született, megjegyezte ugyanakkor, hogy ezek után érdemes megnézni a többi börtönvoksot is.”
Az Index megjegyzi:
„Áder János, Fidesz-alelnök állításával ellentétben jogszerűen nem kaphatott információt arról, hogyan szavaztak a Kozma utcai börtön lakói. Ott ugyanis nem volt szavazókör, a fogvatartottak egy mozgó urnába dobhatták be szavazatukat - értesült az Index. Ha az Országgyűlés elnöke nem blöffölt és mégis tudja a voksarányokat, az bűncselekmény alapos gyanúját veti fel.”

***

2002. április 12-én Orbán Viktor az Inforádió Aréna című műsorának vendége. Az idevágó részlet:

Orbán Viktor: Az a helyzet ténykérdés, hogy a börtönökben a olyan 95-5, 90-10 százalék arányban az MSZP nyert az elítéltek között, ez kétségtelenül így van. Ennek megvannak az okai, én ezt nem csalásnak nevezném, ez egy másik probléma, egyszerűen az amnesztiaígéret az rendkívül vonzónak hatott a börtönökben.
Műsorvezető: Az MSZP azt mondja, hogy nincs is amnesztiaígéretük. Gyakorlatilag minden egyes állításukat egy órán belül azonnal cáfolják, és ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni itt, hogy ki mond igazat.
Orbán Viktor: Én a Népszabadságban olvastam, tehát lehet, hogy rosszul tudom, de ott olvastam.”

***

Zárszó

2002. február 8-án az MSZP nemlétező amnesztiatervét hirdette meg a Népszabadság. Az MSZP semmiféle hivatalos programjában és tervében nem szerepelt az elképzelés. A Népszabadság a téves információért nem kért elnézést senkitől.

2010. február 18-án ezzel a főcímmel jelentetett meg írást: MSZP: készüljön statisztika a bűnelkövetők származásáról! A két nappal később nyilvánosságra hozott MSZP-kormányprogramban híre-hamva sincs az ominózus tervnek. A Népszabadság a téves információért e pillanatig nem kért elnézést senkitől.

Orbán Viktor 2010. április 11-e után feltehetőleg a rasszista MSZP-ről fog beszélni az Inforádióban, és állításának igazolásaként a Népszabadságra hivatkozik majd.


* A csillaggal jelölt hírekhez nem tudok linket adni; a gépemből származnak, a megjelenésük idején gyűjtöttem be őket, és azok a linkek, amelyeket akkor elmentettem hozzájuk, már nem működnek.


Lásd még:

Fleck Zoltán: Szemetelés, gyávaság és ügyetlenség
Cserni János: Cigánykodás mesterfokon
Stein Á. Dániel: A statisztika és a szabad ember


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!