rss      tw      fb
Keres

Emléknap - Wittner Mária: bocsánatkérés nélkül nincs megbocsátás

MTI 2013. február 24., vasárnap 17:24

Bocsánatkérés nélkül nincs megbocsátás - jelentette ki Wittner Mária vasárnap Füzesabonyban, ahol a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművét avatta fel.

Miközben a kommunisták 40-50 éven át birtokolták a hatalmat, megnyomorítottak egy nemzetet és csupán azért öltek meg másokat, mert más volt a véleményük, a mai napig nem kértek bocsánatot - hangoztatta a Fidesz országgyűlési képviselője, egykor halálra ítélt 56-os szabadságharcos a megemlékezésen.

Ezek az emberek, akik minősített hazaárulást követtek el, a magyar nemzet és a Szent Korona-tan nevében erkölcsi nullák - tette hozzá a Fidesz által szervezett ünnepségen a politikus.

Felidézte, hogy az 56-ot követő megtorlások után lovakkal tapostatták az arccal lefelé eltemetett kivégzettek sírjait, holtukban is megalázva őket. A hóhérok pedig többször kijelentették, hogy nem kérnek bocsánatot - tett hozzá. "Egyszerű, ha nem kérnek bocsánatot, nincs bocsánat" - fogalmazott az egykori szabadságharcos.

De az áldozatoknak csak a testük porladt el, mindig emlékezünk rájuk, az év minden napján. Nem engedhetjük meg, hogy elfeledjék azokat az embereket, akik az életüket adták akár a forradalomban, akár a megtorlás során - mondta Wittner Mária.

Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy az első Orbán-kormány kezdeményezésére emlékezik az ország a kommunista diktatúra áldozataira, annak apropóján, hogy 1947-ben február 25-én tartóztatták le koholt vádak alapján, majd hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát.

Ekkortól világossá vált, hogy a kommunisták nem ismernek sem istent, sem embert, "ha hatalmi érdekeik úgy kívánják, bárkit félreállítanak és meghurcolnak, bárkinek elveszik a személyes szabadságát és megfosztják alapvető jogaitól" - fogalmazott.

Kovács Béla egy volt a sok közül, aki kiállt elvei, hite és meggyőződése, a magyar emberek mellett. Ezért állt útjában a kommunistáknak - mondta a fideszes politikus.

Ugyanakkor Wittner Mária is a magyar közélet élő fáklyája; az emberek kerüljenek a helyükre, Wittner Mária az Országgyűlésbe, Biszku Béla pedig a börtönbe - hangoztatta Nyitrai Zsolt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden diktatúra hazug, rossz és életellenes, ezért minden diktatúrát el kell utasítani, jöjjön akár jobbról vagy balról.

"Mi magyarok szabadságszerető nép vagyunk, akik az Európai Unióban is megmutattuk", hogy nem lehet ránk kényszeríteni mások akaratát - mondta Nyitrai Zsolt.

Az ünnepség végén, a jelenlévők megkoszorúzták a füzesabonyi Fidesz csoport által állított emlékművet, ami egy demjéni riolittufából faragott kő. Az alkotás Szabó Attilának, a Budapesti Műszaki Egyetem nyugalmazott professzorának a tervei alapján készült el.