rss      tw      fb
Keres

Nemzeti Hálószoba Rendőrséget!
A Magyar Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) támadhatatlan módon lépett föl az erkölcstanoktatás védelmében. Ki merné tagadni, hogy egy ilyen kényes jószág kezelését, mint az erkölcs, csak feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokra lehet rábízni, mert különben oda a hitelesség. Hitelesség híján pedig oda az eredmény.

Az MSZOE meg is határozza, ki a feddhetetlen életmódot folytató pedagógus: aki példás családi életet él (tehát szinglik is kizárva), nem elvált, nem él élettársi kapcsolatban, legalább egy gyermeket nevel, nem dohányzik, nem alkoholizál, mentes a szexuális aberrációktól, otthon sem néz szexfilmeket (ők „sexfilmnek” írják). Minderről úgy lehet meggyőződni, hogy „az általános iskolákban erkölcstan tantárgyat oktató pedagógus életviteléről alapos környezettanulmányt kell készíteni”.

A szülői szervezet biztos támogatót remélhet a KDNP-ben, hiszen csupa olyan dologról van szó, amit a kereszténydemokraták amúgy is szerettek volna törvénybe foglalni. De ah, micsoda szorult helyzet! A kötelező hit- vagy erkölcstan az ő ötletük volt, bevezetéséért az ő madámjuk a felelős. És most itt az MSZOE katolikus szempontból visszautasíthatatlan javaslata, csupa olyasmi, amiről igyekeztek hallgatni.

Mert ha figyelembe vesszük, hogy egyre kevesebb a házasság, egyre többen élnek egyedül, a házasságoknak több mint fele válással végződik, és hogy egyre többen élnek élettársi kapcsolatban, akkor a javaslat elfogadásával lehetetlen helyzetbe kerülne a magasságos minisztérium. Miután a pedagógusokat átpasszíroznák ezen a demográfiai szűrön, aligha maradnának annyian, ahány pedagógus a kötelező erkölcstan bevezetéséhez kellene. De ezután jönne még a hálószoba-szűrés. Bár a kormány eddigi ténykedését nézve egy Nemzeti Hálószoba Rendőrség (NHR) felállítása kedvére való volna, az innen érkező adatok tovább csökkentenék az erkölcstan bevezetésének reményét. Kiderülhet például, hogy a három gyereket nevelő, húsz éve példás életet élő házaspár egy kis pornófilm-nézéssel szokta fölpezsdíteni a szexuális életét. Máris ki kell húzni a listáról! Arra is van esély, hogy a minden más szempontból makulátlan tanerő dohányzik.

Summa summarum, el kellene halasztani az erkölcstan bevezetését, amíg fel nem nő a feltételeknek megfelelő új generáció. Ehhez persze törvényeket kellene módosítani: meg kellene tiltani a válást; bizonyos koron túl kötelezővé kellene tenni a házasságot; az állam által előírt gyerekszám elérése után műtéti úton meg kellene szüntetni a nemi vágyat; vissza kellene hozni a halálbüntetést, és főbenjáró bűnné kellene nyilvánítani a dohányzást meg az alkoholos ital fogyasztását. És akkor harminc év múlva be lehetne vezetni az erkölcstanoktatást.

Nem tudom eldönteni, hogy az MSZOE komolyan gondolja-e javaslatát, vagy csak egy méretes obstrukcióról van szó. Ha igen, akkor el kell ismerni: ügyes.


A szerk. megj.: Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat szerdai közleménye: elutasítanak minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti. Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz.

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában visszavonta az erkölcstan oktatásáról szóló ajánlást. Noha, mint mondta, nem érti a felháborodást, ugyanis állásfoglalásukat jogszabályok alapján, illetve a hozzájuk érkezett szülői panaszok alapján állították össze. Például a család meghatározásához a családvédelmi törvényt vették alapul, amely szerint „család csak az, amelyben egy férfi és egy nő házasságból született gyermek van”. Az interjú végén azonban váratlanul azt mondta: „nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet”.Andor Mihály, szociológus

Írásai a GalamusbanHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!