rss      tw      fb
Keres

Moszkva nem hisz...


Négy sötét öltönyös férfi ül a Kreml György termében. A kandallótól balra a házigazda: maga a testet öltött laza magabiztosság. A tapasztalt titkosszolgálati szakember átható tekintetével figyeli vendégeit. A túlsó oldalon a vendég kormányfő: görcsös testtartása jelzi, épp most mondta ki először nyilvánosan: Oroszország nagyhatalom. Igaz, sietett hozzátenni, hogy „kulturális teljesítménye miatt”. De hát, ugye, ő most mégsem egy Csajkovszkij-balettre vagy egy Tolsztoj-konferenciára érkezett.


MTI/Koszticsák Szilárd

A házigazda már elmondta a magáét: hogy „régen egyeztetik” a találkozót, s hogy országának döntő része van a vendég országának energiaellátásában. Hogy örül, mert a magyar fiatalokat változatlanul érdekli az orosz nyelv és kultúra. És annak is, hogy a vendég fővárosában nemrég fasort neveztek el Lev Tolsztojról. Nyilván tudja, hogy a Gorkij utcákat sorra átnevezik, és a Moszkva tér sem Moszkva tér már.

A vendég kormányfőtől eggyel jobbra állandó külpolitikai megbízottja magasra emelt fejjel néz a levegőbe. Hosszú távú memóriája már régen eltűnt, ha volt is valaha, a mindenkori pillanat embere. Kognitív disszonanciák nem nyomasztják: mindig az éppen érvényes álláspont tölti ki szellemi horizontját. Kettejük közt ül a tolmács közömbös higgadtsággal.

A találkozóról nem adnak ki hivatalos közleményt. Eredmény tehát nincsen. A nyilvánosság kizárásával előadott kérés – egyelőre legalábbis  – nem talált meghallgatásra. Újabb instanciázásra lesz még szükség.

A magyar kormányfő hazatérve elmondja kedvenc rádiójában: nem az a teljesítmény, hogy elment Moszkvába, hanem hogy „haza is jött”. Igaz, nem vitték a Lubjankába.

De abban is biztos lehet, hogy ezt a poharat – do dna! – fenékig ürítteti vele az orosz nagyhatalom amúgy absztinens vezére.

(Huszár Ágnes)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!