rss      tw      fb
Keres

Most már tényleg egy a tábor, egy a zászló…

A 2010. áprilisi országgyűlési választásokon a Magyar Demokrata Fórum 2,6 százalékos eredménnyel kiesett a parlamentből.

Javíthatatlan optimisták azért még reménykedhettek abban, hogy a párt a Tisztelt Ház falain kívül is megőrzi mérsékelt, európai értelemben vett konzervatív, egyáltalán demokratikus és tisztességes – mindezek miatt a Fidesszel szükségszerűen és rendíthetetlenül szembenálló – irányvonalát. Visszaveri Orbánék bekebelezési kísérleteit, szolidáris lesz a büntetőjogi eszközök bevetésével kísért támadásokat elszenvedni kénytelen Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal, s egyszer, kedvezőbb történelmi helyzetben újra a jobboldal számottevő, netán kormányképes erejévé válik. Egy olyan távoli szép jövőben, amikor a normális jobboldali választópolgár nem „az LMP-re vagy az MSZP-re tegyem az X-et, ha az értékrendemnek megfelelő párt nincs szavazólapon, hogy legalább demokratikus pártra szavazzak” keserű dilemmájával kénytelen szembesülni.

Az alábbi hírösszeállításban felidézett események azonban azokat az elemzőket igazolták, akik szerint rövidesen a Fidesztől független jobbközép utolsó mohikánja is feladja a harcot. Bizony, ma már a Szilágyi Erzsébet fasori székház környékén is egy a tábor, egy a zászló.

Hajdúszoboszlói MDF-es lett a Magyar Demokrata Fórum elnöke
A Magyar Demokrata Fórum honlapja, 2010. június 20.

„A Magyar Demokrata Fórum Rendkívüli Országos Gyűlése több mint kétharmados arányban Makay Zsoltot választotta meg a párt elnökének. A küldöttek két jelölt közül választhattak, Makay Zsolt a 172 leadott érvényes szavazatból 116-ot kapott. […] A Magyar Demokrata Fórum új elnöke a küldöttektől arra kapott felhatalmazást, hogy egy valódi jobbközép pártot építsen fel és ennek megfelelően egy új szövetségi rendszert hozzon létre. Ezért Makay Zsolt MDF elnök már a következő napokban tárgyalásokat kezdeményez a jobbközép pártokkal és azokkal a civil szervezetekkel, amelyek értékrendje közel áll a Magyar Demokrata Fórumhoz, és amelyek a társadalom valós problémáinak megoldásáért dolgoznak.”

Koldulni fog az MDF
Fn.hu, 2010. július 8.

Makay Zsolt, az MDF új elnöke: - „Felhatalmazást kértem az Országos Gyűléstől a hétvégén, hogy párbeszédet kezdeményezzek az összes parlamenti párttal. Elsők között a Fidesszel és KDNP-vel ülnénk le.”

Dávid Ibolya lemondásával és Makay Zsolt trónra lépésével átrendeződött az MDF vezérkara
A Magyar Demokrata Fórum honlapja, Kis-kunság, 2010. július 12.

„A személycserék azonban nem álltak meg országos szinten. A Bács-Kiskun megyei szervezet is új vezetőkkel büszkélkedhet és hamarosan a félegyházi demokratákat is eléri a változás szele. Erről nyilatkozott lapunknak Varga Zoltán Péter az MDF megyei elnöke.
– Miben tér el az önök által vezetett MDF a Dávid-féle irányvonaltól és van-e ott Bokros Lajosnak keresnivalója?
– Mi egy mérsékelt jobb-közép demokratikus pártot képzelünk el a keresztényi értékrend figyelembevételével, ahol Bokrosnak semmi keresnivalója nincs. Szeretnénk az MDF-et minősítő jelzők közül eltüntetni a szabadelvűséget, mert ennek az eszmeiségnek semmi keresnivalója a pártban.
– Tehát az MDF újra azokat az értékeket képviseli, melyek védelme miatt 2004-ben több prominenst kizártak a pártból?
– Igen, kicsit retro-érzés kerülget minket, miután sikerült a régi vezetés állította korlátokat áttörni, és elindulni a szélsőségektől mentes, tiszta jobbközép politika irányába.
– Miben különbözik a Fidesztől az MDF?
– Most már talán nem sokban. Nagyon közel áll hozzánk a Fidesz értékrendje és elképzelései, de ők egy néppárt. Ezért a kommunikációjuknak meg kell felelnie minden rétegnek. Az MDF pedig tradicionálisan igyekszik leginkább a középosztályra támaszkodni és próbáljuk újra megtalálni azokat, akik elvesztették a bizalmukat az MDF-ben. […]
– Ha bejutnak az önkormányzatba, kik azok, akikkel szívesen dolgoznának együtt?
– Országos szinten is igyekszünk közeledni a Fideszhez, a KDNP-hez, a Nemzeti Fórumhoz, a Fidelitashoz és minden olyan mozgalomhoz vagy párthoz, amelyek közel állnak értékrendünkhöz. A félegyházi önkormányzatban is hasonló elvek alapján dolgoznánk együtt az egyes szervezetekkel. Az LMP-vel semmiképpen sem, ugyanúgy ki van zárva a szocialistákkal vagy a Jobbikkal való együttműködés lehetősége is.”

Megválasztották a politikusokat az Állami Számvevőszék élére
Origo, 2010. június 28.

„Domokos László fideszes képviselőt, a Békés megyei közgyűlés elnökét választotta hétfőn az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé az országgyűlés. A költségvetési szervek gazdálkodását ellenőrző intézmény alelnökévé Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár polgármesterét, korábbi szocialista képviselőt választották…
Az ÁSZ korábbi elnöke, Kovács Árpád mandátuma tavaly év végén lejárt, de a parlament a politikai erők megegyezésének hiánya miatt nem választott új elnököt… A választások után az új kormánytöbbség úgy alakította a jelölőbizottság összetételét, hogy abban többsége legyen, majd Domokost jelölte elnöknek, alelnöknek pedig az MSZP-vel már az előző ciklusban összekülönböző Warvasovszkyt javasolta, és hétfőn meg is választotta őket…
Az alelnökké választott Warvasovszky által vezetett székesfehérvári önkormányzatot korábban több jelentésében is bírálta az Állami Számvevőszék. A legutóbbi, 2008-as vizsgálat a törvényi előírások megszegése, a város eladósítása, a közérdekű adatok elhanyagolása miatt bírálta a városvezetést, köztük személyesen a polgármestert is… A jelölést elfogadó Warvasovszkyt bírálta az MSZP is, amelynek korábban képviselője volt, mert szerintük a polgármester csak a saját boldogulásával törődik.”

A "megbízott" és a megnyitott szárnyvasút
A Magyar Demokrata Fórum honlapja, Fehérvár Médiacentrum, 2010. július 12.

„A Fehérvár Médiacentrum adta elsőként közre a hírt, hogy az új közfeladat-vállalása miatt lemondani kénytelen polgármester, Warvasovszky Tihamér alpolgármesterét, Viniczai Tibort jelölte ki a város vezetésének feladataival az elkövetkezendő három hónapra. Bár Viniczai csak a mai napon ül a ’megbízotti’ székbe, de már szombaton hazaugrott Horvátországból, hogy személyesen köszönthesse azt az ünnepi szerelvényt, amely újra útjára indítja az idén 150 esztendős Székesfehérvár–Komárom vasútvonal menetrend szerinti járatait.”

Az MDF nem akar foglalkozni Dávidékkal
Galamus, MTI, 2010. július 8.

„Az MDF folytatja a felkészülést az önkormányzati választásra, a felkészülés július végéig tart majd - közölte Makay Zsolt, az MDF elnöke csütörtökön. […] Arra a kérdésre, hogy Dávid Ibolya volt elnök és Herényi Károly volt elnökhelyettes párttagságát fel kívánják-e felfüggeszteni, ha az ügyészség vádat emel ellenük, azt válaszolta: a párt új vezetése nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni. Azonban ha ez megtörténik, elképzelhető, hogy lesz olyan MDF-tag, aki etikai bizottság elé utalja a kérdést - tette hozzá.”

(Bíró D. Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!