rss      tw      fb
Keres

FT-blog: A zuhanó ipari termelés növeli Magyarország bajait
A Financial Times blogja, a beyondbrics ezúttal Jonathan Wheatley írását közölte.

Újabb adag rossz hír Magyarországnak kedden: az ipari termelés novemberi adatai a vártnál sokkal jelentősebb zsugorodást mutattak: a termelés éves szinten 6,9 százalékot esett, ami lényegesen rosszabb eredmény, mint a konszenzusos 3,5 százalékos csökkenés.

Az ország mélyülő recesszióval néz szembe, miközben a kormány felhagyott az óvatossággal és úgy döntött, hogy meglesz az IMF-hitel segítsége nélkül. Az adekvát válasz lehetőségei korlátozottnak tűnnek,  tekintettel a központi bank élén hamarosan bekövetkező változásokra.

A novemberi ipari termelési adatok az október éves szintű 3,8 százalékos csökkenést követték.

Daniel Hewitt, a Barclays elemzője szerint a novemberi csökkenés részben bázis-alapú volt, de egyben nagyon gyenge hazai és külföldi keresletet is tükrözött: „Ez, együtt a PMI [beszerzési menedzser-index] decemberi esésével, azt jelzi, hogy a recesszió a negyedik negyedben folytatódott, és Magyarország gyenge gazdasági lendülettel indult neki 2013-nak. Miközben még mindig arra számítunk, hogy a növekedés +0,1 százalékon stabilizálódik 2013-ban a 2012-es –1,4 százalék után, ezek a mutatók előrejelzéseink kockázatait mutatják.”

Mint Hewitt megjegyezte, a gyenge teljesítmény és a csökkenő infláció – amely 4,6 százalék éves szinten –, arra utal, hogy van mozgástér a központi bank kamatpolitikájának enyhítésére: a jegybanki alapkamat jelenleg 5,75 százalék, miután ötször csökkentették ugyanannyi hónap alatt.

Van azonban egy probléma. A forint árfolyama jelentősen esett az elmúlt egy hónapban. A további kamatcsökkentések csak tovább fogják gyengíteni, ami megnehezíti Magyarország számára az Európai Központi Bank szerint a GDP mintegy 130 százalékát [!] kitevő külföldi adósságok törlesztését.

És van egy másik probléma is: nem biztos, hogy az ilyen aggályok hosszabb ideig befolyásolják a monetáris politikát. Hewitt szerint: „A jövendő monetáris politikát illetően nagy a bizonytalanság, mivel a Magyar Nemzeti Bank irányítását március 3-án új kormányzó veszi át, és március 27-én, majd július 3-án  új elnökhelyetteseket neveznek ki. Ezek az új kinevezések a Monetáris Tanács külső tagjainak korábbi kinevezéseivel együtt azt jelentik, hogy a Monetáris Tanács minden tagja Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ellenőrzése alatt álló parlament kinevezettje lesz. Matolcsy György gazdasági minisztert tekintik a legesélyesebbnek (portfolio.hu) és ő bejelentette, hogy unortodox politikát favorizál a jegybanknál, bár részleteket egyelőre nem közölt. Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan  csak február második felében jelenti be, kit választ a Magyar Nemzeti Bank kormányzójává.”

(hj)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!