rss      tw      fb
Keres

Focipénzek Magyarországon – Szijjártó futsal-csapata és a szponzorai
Korábbi hírösszefoglalóinkban már beszámoltunk arról a bensőséges viszonyról, amelyet a Nemzeti Együttműködés Kormánya ápol a focival és annak pénzügyeivel.
Orbán, a foci és az állami pénz – avagy így mulat egy magyar monarcha című írásunkban például arról, hogy Orbán szerint a sportra mindig lesz pénz, hogy milliárdos állami támogatást kap az Orbán által alapított fociakadémia  (támogatók: CBA, Közgép, Mol, TriGránit, Pro-Aurum), hogy Orbán döntött a Vasas százmilliós és az MTK 15 milliós állami támogatásáról és hogy ékszerdoboz épül Felcsúton. Látványsport-pénz: Felcsút az abszolút nyertes című írásunkban arról, hogy azok az „érzékeny” magyar vállalkozók (a jelző Orbán Viktoré), akik a futball támogatása mellett döntöttek, óriási többségükben a felcsúti „Aranycsapat” stadionépítésére fordították TAO-adókedvezményüket (2,8 milliárd forintot).
Írtunk a dunakeszi futsal-csapat ügyeiről is. Újabb sportberuházásoknak és -támogatásoknak örülhetünk – meg Szijjártóék új edzőjének című írásunkban például arról, hogy ezentúl a román válogatott spanyol szövetségi kapitánya, Tomas Rivera Amoros lesz a csapat vezetőedzője, aprónkban pedig feltettük a kérdést, „mi az oka, hogy egész véletlenül éppen annak az Azerbajdzsánnak a futballcsapatát hívta meg stadionnyitó mérkőzésre a nemminiszterelnökségi csapat, benne Szijjártó azeri ’főtárgyalóval’, amellyel éppen súlyos pénz- és olajügyi, valamit kiadatási viszonyokba keveredett a miniszterelnök? (És Baku–Budapest kb. 3000 kilométer.)”
Az Index két írásából most kiderült, hogy nemcsak Orbán hűbérbirtoka, a felcsúti akadémia, hanem Szijjártó futsalcsapata is – hogy, hogy nem – vonzza  a szponzori pénzeket.

1. Az Index decemberi írása: Szijjártó Péter vonzza a szponzorpénzt

Részletek Nagy Zoltán írásából: Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági „államtitkár Dunakeszin futsalozik, a Kinizsi költségvetése úgy százszorosa a többi klubénak. A szponzorok sorban állnak az NB I.-ben második csapatnál.”

Azért Dunakeszi, mert Szijjártó ott lakik

„A bajnokságban jelenleg második csapat szakosztályvezetője, Szikora Levente is a Parlamentben dolgozik, két és fél éve a Miniszterelnökségen, jelenleg a fél éve létrehozott külügyi és külgazdasági államtitkárság külgazdasági főosztályán. 2011 elejéig amatőrbajnokságokban, gálákon, néha kampányeseményeken lépett fel a Fidelitas-tagokból álló, Szijjártó Péter nevével fémjelzett kispályás focicsapat.” Utána váltottak a futsalra. „2011 nyarán hozták létre Dunakeszin a futsalszakosztályt, ami kézenfekvő volt, mivel Szijjártó ott lakik.”


„Néhány tízmillióból” gazdálkodnak – és a többi NB II-es futsalcsapat pénze

Az összeg, amelyből gazdálkodnak, „néhány tízmillió forint. A neves szponzorok a közelmúlt nagypályás sztárjai, és egy népszerű államtitkár miatt jönnek: a csapatnak van reklámértéke. A Porsche Hungária autót ad az idegenbeli meccsekre, a Valton Security a hazai meccseken őrzés-védést biztosít, támogat minket a Teva, a Bombardier, a Hunland, a Nokia-Siemens Networks. A mezünk tele van a szponzorlogókkal”. Támogatja a csapatot a Közgép is.

Szijjártó valamennyi cég vezetőjét ismeri: „Nem tagadom, mindegyik cég vezetőjét ismerem, amelyik a mezünkön van. Ma a futsalban két csapatnak van reklámértéke, az egyik Európa egyik legjobb futsalcsapata, a Rába ETO, a másik mi vagyunk. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen nagy cégek a Kinizsit támogatják”, mondta Szijjártó Péter a NolTV-nek.

A dunakeszi önkormányzat
Összes sporttámogatása 2012-ben: 17 157 000 forint nyolc sportklubnak és alapítványnak.

A listavezető futsal-csapat, a Külker
Éves szinten egymillió alatt, úgy 700 ezer körül költ.
FTC
Évi 3-4 millióból gazdálkodnak.

Tolna-Mözsi Futsal SE
Évi egymillió az önkormányzati támogatásból, szponzori pénzekből, belépőjegyekből és a játékosok tagdíjából.

(A mifocink című blog ehhez hozzáteszi: „És hogy milyen gazdasági helyzetben van a többi csapat: a feljutó Vác nem vállalta az első osztályt, mert nem volt rá pénzük.”)


Szijjártó büszke rá, hogy ilyen cégekkel működhetnek együtt

„A csapatot és személy szerint engem is büszkeséggel tölt el, hogy több jó nevű magyar cég is odaállt a dunakeszi futsal mellé. Ezek olyan cégek, amelyek egytől egyig komoly teljesítményt nyújtanak a saját ágazataikban, ezért megtisztelő, hogy együttműködhetünk velük.” „Büszkék vagyunk arra is, hogy amióta van Dunakeszi Kinizsi Futsal, azóta többszörösére nőtt a futsalról szóló hírek száma a magyar médiában. Olyanok is írnak erről a sportágról, akik korábban nem is tudtak a létezéséről. Örülünk, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni a futsal népszerűsítéséhez.”

2. Az Index januári írása: Egy szponzor sem árulja el, mennyi pénzt ad, hogy Szijjártó focizhasson Dunakeszin

Nagy Zoltán januárban folytatta a Dunakszei Kinizsi futsalcsapatáról szóló beszámolóját, időközben ugyanis megkérdezte a szponzorokat. A válaszokból kiderül, hogy a szponzorok értékelik, hogy mi, újságírók sokat írunk a csapatról. Hogy miért, az ezek szerint nem érdekli őket. Részletek.

A Nokia Siemens Networks
A Kft. több szervezetet és intézményt is támogat, az összeget év elején ítélik oda. A Dunakeszi támogatása közvetlenül, azaz nem reklám-, ill. médiaügynökségen keresztül történik. „A támogatásra az egyesület hozzánk érkező megkeresése után, a futballszerető, illetve a teremfoci tornákon rendszeresen részt vevő munkatársaink javaslatára került sor. A támogatásnak két oka volt: egyrészt a futsal mint feltörekvő sportág egyre növekvő népszerűsége, másrészt a dunakeszi csapat kiemelkedő eredményessége és közönségvonzó képessége.”

Teva
A cég minden szponzorációjánál üzleti titok az összeg. Alapelv, hogy abban a térségben, ahol jelen vannak, támogatnak valamilyen sporthoz kötődő aktivitást. Dunakeszi határában van az egyik legfontosabb logisztikai depójuk. Döntésük független a politikától. Egy éve támogatják a Kinizsit, hosszú távra terveznek.

Porsche Hungária
A támogatás összege üzleti titok. Mindig egyéves szerződést kötnek, utána kiértékelik az együttműködést, amivel elégedettek. A futsal a futballnál gyorsabb, kreatívabb, kiválóan megfelel márkáik imázsának. Szijjártó személye önmagában nem indokolná a támogatást, de tény, hogy személyével nőtt a csapat hírértéke.

Közgép
A cég semmi konkrétumot nem árult el, mindössze annyit, hogy országszerte elsősorban csapatsportok – például a kosárlabda, vízilabda, jégkorong, futball – és sportrendezvények szponzorációjában vállal szerepet. Mindig a feltörekvő, tehetséges csapatok mellé állnak, ezért döntöttek a Dunakeszi Kinizsi támogatása mellett is, a csapat reklámértéke a sportágban kiemelkedő.

VALTON
A támogatás összege nem publikus, együttműködésük az előző szezonban kezdődött, és a mostani végéig érvényes, teljes mértékben elégedettek vele. A futsal egyre népszerűbb, Magyarországon a Dunakeszi Kinizsi az egyik olyan csapat, aminek tényleges reklámértéke van, körülötte nagy a médiaérdeklődés, ezért „számunkra stratégiai fontosságú, hogy egy ilyen klubot támogassunk".


Az összegyűjtött pénzadományt jelképező táblát Szijjártó adja át Kozsuch Zsolt dunakeszi plébánosnak 2012. december 12-én - MTI/Máthé Zoltán

3. Jótékonykodnak

Szijjártó klubja 150 ezer forintot utalt a vetélytársának

A hír24 beszámolója szerint a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapata némi anyagi támogatást nyújtott egyik nehézségekkel küzdő vetélytársának, a Dream Teamnek. A fővárosi csapat eddig 12 meccset játszott a bajnokságban, mindet elveszítette. Ugyanakkor nem volt biztos, hogy a sereghajtó be tudja fejezni a szezont, ugyanis anyagi nehézségekkel küzd. Többen, így Szijjártó Péter vagy Vincze Ottó is együttérzéséről biztosította a kis csapatot, sőt, a Dunakeszi Kinizsi 150 ezer forintot utalt át a Dream Team számlájára.

Csontos Imre, a Dream Team játékosa, a klub egyik vezetője elmondta, nagy segítség nekik az összeg, még akkor is, ha a terembérlet egy héten akár 60 ezres költséget is jelenthet (nemrég egy ennél olcsóbb helyet találtak maguknak).

Ha nem játszanák végig a bajnokságot, törlik az eredményeiket, így a dunakeszi kinizsisek nekik lőtt góljait is: Szijjártó Péter és Horváth Ferenc 6-6, Kun Gábor 5, Vincze Ottó és Monspart László 4-4 góllal érintett.

350 ezer forintot gyűjtöttek a szegény dunakeszi családoknak

„Büszkék vagyunk arra is, hogy a csapat népszerűségét kihasználva 350 ezer forintot tudtunk összegyűjteni a szegény dunakeszi családoknak karácsonyi ajándékok vásárlására”, mondta Szijjártó az Indexnek.A szerk. megj.: Orbán első kormányzása idején a magyar foci támogatása, illetve felvásárlása még csak a tervekig jutott el, s a mai módszereknél ezek is sokkal szemérmesebbek voltak. Lásd Voltak, lesznek című hajdani rovatunk összeállítását: 2002. január 13. – Két nyilatkozat a futballtámogatásról, és ami mögötte volt. És hogy Sepp Blatterrel sem volt mindig ilyen felhőtlen az viszony, ennek igazolására elolvashatják FOCI: Emlékeztető – az Orbán-kormány és az MLSZ esete című kronológiánkat.

(mzs)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!