rss      tw      fb
Keres

Tűzijáték-történet

Másodpercenként bővül a tűzijátékról lemondók tábora
MTI 2010. június 23., szerda 16:40

Másodpercenként bővül a tűzijátékról lemondók tábora a Facebook közösségi portálon. A hét elején indított kezdeményezés támogatói szívesen lemondanának az ünnepi eseményről, ha az erre szánt összeggel támogathatnák az árvízkárosultakat.
A felhasználói csoporthoz egy nap alatt csaknem hetvenezren csatlakoztak, szerda délután fél ötkor a számláló már több mint 87 ezer támogatót mutatott.

Navracsics Tibor az augusztus 20-i tűzijátékról
MTI 2010. június 25., péntek 1:35

A kormány három variációban gondolkodik az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban, a végleges döntés napokon belül megszületik - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlapnak. Az első variáció szerint megtartanák a rendezvényt, de a korábbinál jóval alacsonyabb költségvetéssel, a második változat szerint egyáltalán nem lenne tűzijáték, annak árát az árvízkárosultaknak juttatnák el. A harmadik változat, amit Navracsics Tibor is támogatna, hogy egy nagyon szerény, rövidebb attrakció lenne, s azt a pénzt, amit így megspórolnának, az árvíz sújtotta területek újraépítésében használnák fel.

Ingyen is lehet tűzijáték – egy szombathelyi cég így is vállalja
MTI 2010. június 25., péntek 12:54

Elképzelhető, hogy a központi költségvetésnek nem kerül majd egyetlen fillérjébe sem az augusztus 20-ai tűzijáték, mert egy szombathelyi cég vállalta, hogy ingyen megrendezi a hagyományos budapesti attrakciót.
Ez azt jelentené, hogy az eredetileg a célra fordítandó központi forrást teljes egészében az árvízkárosultak javára lehetne fordítani, ahogy azt több közösségi portálon is kezdeményezték. (Az interneten közben …az aláírók száma már a 200 ezerhez közelít).
A Vas Népe online pénteken pedig arról írt, hogy egy szombathelyi, pirotechnikával foglalkozó cég ingyen vállalta az augusztus 20-ai tűzijáték megrendezését. A Kopula 96 tulajdonosa, Farkas Mihály elmondta, hogy az árvízkárosultak javára felajánlják az augusztus 20-ai, ünnepi tűzijáték ingyenes lebonyolítását. Közölte, a felajánlásban benne vannak a felhasználandó pirotechnikai eszközök is. A cégtulajdonos szerint felajánlásával mindenki jól járna, mert maradna a látványos műsor és nem szenvednének kárt a kereskedők sem.

Lesz tűzijáték augusztus 20-án, de az eddigieknél szerényebb
MTI 2010. június 30., szerda 17:21

Megrendezi a kormány a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a fővárosban, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után Budapesten.
Nagy Anna sajtótájékoztatóján elmondta, a kabinet az érveket és az ellenérveket mérlegelve hozta meg döntését. A kormány már az eredeti tervek szerint is egy sokkal szerényebb költségvetésű tűzijátékot rendezett volna a korábbiaknál, ám most még ezt az összeget is tovább csökkentik. Mint mondta, a kormány egy különleges nemzeti ünnepet akar szervezni, amelynek legfőbb üzenete nemcsak a közös ünnepé lesz, hanem az is, hogy "ez egy olyan lehetőség, amelyben még inkább megmutathatja az egész ország, hogyan lehet összefogni az árvízkárosultak érdekében".

Közintézmények felújítását segítené a kormány az ünnepi kiadásokból megspórolt pénzzel
MTI 2010. július 5., hétfő 15:54

Az árvízben megrongálódott közintézmények felújítására fordítja majd várhatóan a kormány azt a pénzt, amelyet az augusztus 20-i ünnepségek, így a tűzijáték "visszafogott" költségvetésével takarít meg. Kovács Zoltán államtitkár elmondta, az ünnepségen, illetve a tűzijátékon megspórolt összeg várhatóan 100-150 millió forint körül lesz, amely "igaz, hogy csepp a tengerben", de szimbolikus értelemben mindenképpen szükség van arra, hogy ez a pénz "konkrétan megjelenjen" egyes épületek, intézmények felújításánál. Ezzel összefüggésben meglátogatnak több, árvíz által sújtott települést, és kijelölnek olyan intézményeket, amelyek ebből az összegből részesülnek majd. Hétfőn először Felsőzsolcán jártak a kormányszóvivővel, ahol egy idősek napközi otthonát és egy családsegítő központot látogattak meg. Ezt követően Komlóskára utaztak.

A szokásos összeg feléből rendezik meg az augusztus 20-i ünnepségeket
MTI 2010. július 9., péntek 17:55

A kormány idén a szokásos összeg feléből, mintegy 150 millió forintból rendezi meg az augusztus 20-i ünnepségeket - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Kovács Zoltán szerint augusztus 20-ról méltón emlékezik meg az ország, ám szerényebb lesz az ünnep.
Az elmúlt években 300 millió forint körüli összegbe került az ünnepség megrendezése, idén ennek az összegnek a felét fordítják erre, 150 millió forintba kerül majd a tűzijáték és a hozzá kapcsolódó rendezvények sorozata. Elmondta, elfogadták annak a szombathelyi vállalkozónak a felajánlását, aki bruttó 70 millió forintból rendezi meg a budapesti tűzijátékot, a fennmaradó pénzt a napközbeni és esti rendezvényekre fordítják.
Nagy Anna kormányszóvivő emlékeztetett: a kormány saját elhatározása és egy civil kezdeményezést követően úgy döntött, hogy az ünnepséget jóval szerényebb költségvetésből rendezi meg. A fennmaradó összeget az árvíz sújtotta térségek közintézményeinek felújítására fordítja a kormány. Az árvíz miatt mintegy 100 középület sérült meg, ezeket központi támogatásból hozzák majd helyre. A magántulajdonban lévő ingatlanokról szólva azt mondta: több mint háromszáz ház dőlt össze az árvíz miatt. A kormány 3 milliárd 170 millió forint azonnali támogatást biztosít a lakhatási feltételeinek megteremtésére.
Kovács Zoltán közölte: az árvíz sújtotta térségből 500 gyermeket hívnak meg a budapesti rendezvényekre.

Medián: három emberből kettő a tűzijátékmentes augusztus 20-át részesítené előnyben
MTI 2010. június 28., hétfő 18:20

Három emberből kettő a teljesen tűzijátékmentes augusztus 20-át részesítené előnyben a Medián legfrissebb, júniusi felmérése szerint.
"A hagyományos ünnepi látványosság fontosságát az árvízkárosultak megsegítésével szemben mindössze 8 százaléknyian választották" - olvasható a Medián honlapján közzétett anyagban.
A felmérés szerint az emberek egynegyede támogatja, hogy ne maradjon el augusztus 20-án a tűzijáték, csak rövidebb és egyszerűbb legyen, majd az így megspórolt összegből támogassák az árvízkárosultakat.
A felmérés adatai a Medián szerint a szolidaritás érzésére utalnak, hiszen azok a társadalmi csoportok, amelyek a leginkább hívei a tűzijátéknak – a budapestiek és a fiatalok –, nagy többségükben egyetértenek azzal, hogy az idén maradjon el ez a látványosság, és az így megspórolt pénzt az árvízkárok helyreállítására fordítsák.

Kapcsolódók:
Szijjártó: a nemzeti együttműködés nyilatkozata az emberek akaratának elismerése
Szijjártó: már épül a nemzeti együttműködés gazdasági rendszere is
Lévai Júlia: Mit jelent, hogy aláírtuk a tűzijáték-lemondás listát?