rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. január 3.Bolgár György kérdései 2013. január 3-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy a Magyar Hírlap értesülése szerint tavasztól további tíz százalékkal csökkentenék a háztartási rezsiköltségeket. Legalábbis ezt tervezi a kormány. Ilyen hosszú választási kampány indul? De vajon ki fizeti a révészt és ki fog tönkremenni?

Másik témánk, hogy egyelőre kevesen választották a kormány által frissen bevezetett új adófajtákat a kisadózó vállalkozók, illetve a kisvállalatok számára. Félmillióra számítottak, de egyelőre csak ötvenezernél tartanak. Nem minden arany, ami fénylik? Vagy a magyarok mindig csak az utolsó pillanatban ébrednek fel?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy eddig 370 ezren kértek magyar állampolgárságot. Ahhoz képest, hogy a szomszéd országokban 2-2,5 millió magyar él. Sok ez vagy kevés?

Mi a véleményük aztán arról, hogy Putyin orosz elnök orosz állampolgárságot kínált a magas francia adók miatt tiltakozó híres francia színésznek Gérard Depardieu-nek. Hetvenöt százalékos adó helyett tizenhárom százalékos. Ezért már érdemes orosznak lenni?

És végül beszéljünk meg egy érdekes történetet. 1981 óta először cenzúrázták meg a Magyar Rádióban Esterházy Pétert. Ahogy az író frissen megjelent Élet és Irodalomban beszámol róla, kulturális ajánlót kértek tőle, és ő meg is tette az ajánlásait. Új Rubin Szilárd-könyvet, hozzá rögtön érdekes monográfiát, aztán színdarabokat és színházat is ajánlott, mégpedig a Nemzetit. Ahogy írja, ezt utóbbit nem politikai kekeckedésből, hanem mert ez a Nemzeti már csak fél évig lesz, aztán beszántják. És mivel szerinte a Nemzeti még soha ilyen közel nem volt a közönségéhez, mint most, Alföldi vezetése alatt, aki ezt a ritkán szerencsésen megszülető közelséget meg akarja még ismerni, menjen, amíg mehet. Mármost az egyik ajánlást kivágták. Akik eltalálják melyiket, azok közt a kultuszminiszter portréjával díszített turulmadarakat sorsol ki a Magyar Művészeti Akadémia, írja Esterházy. De még hozzáteszi azt is, hogy élt benne a gyanakvás, hogy esetleg kiveszik majd a Nemzeti Színházi ajánlót, és írt is egy emailt a riport után a riporternek. Azt kérte tőle, ha mégis kivennék a Nemzeti Színházi ajánlást, akkor nem járulna hozzá az egész interjú közléséhez. Megnyugtatták őt, hogy azzal fog kezdődni december 25-én, és ahogy történt, éppen azt vették ki. Mit szólnak hozzá?Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!