rss      tw      fb
Keres

Egy kis reményEz év nyarán, július 15-én emlékeztünk a pápai zsinagógában  „Elfeledett szomszédaink”-ra, a város csaknem teljesen kiirtott zsidó lakosságára. Gyekiczki András és társai fényképek, dokumentumok segítségével érzékletesen idézték fel a hajdani szomszédokat, házaikat, az elfeledettség homályába süllyedt életüket. A megnyitó katartikus élmény volt számomra és a három kontinensről odaérkezett, magyarul már alig értő, második-harmadik generációs nemzedék számára. is Annak idején be is számoltam róla a Galamuson.

Többször jártam azóta is a kiállításon, barátokat is kísértem oda. Ott lehettem, amikor a holokauszttúlélő Krausz bácsi megmutatta Izraelben élő unokáinak és dédunokáinak, melyik kis helyiségben tanulta gyermekkorában a Tórát. Béke és szeretet légköre övezte a kiállítást és a lepusztultságában is impozáns templomépületet.

November végén aztán beütött a mennykő. A pápai Jobbik tiltakozott a kiállítást kísérő állítólagos „cionista propaganda” miatt. Névtelen gimnazistákra hivatkoztak, akik emberi méltóságuk megsértéseként élték volna meg, hogy a kiállítást fedett fővel kellett végigjárniuk. Ennek kapcsán vádakat fogalmaztak meg a helyi MSZP és DK fiatal vezetőinek címezve.

Ettől kezdve a forgatókönyv  nem a szokásos módon folytatódott. A fideszes polgármester, dr. Áldozó Tamás behívta az önkormányzat épületébe a pártok és a polgárok képviselőit. A botrányt kirobbantó Jobbik nem képviseltette magát. A többiek viszont aláírtak egy dokumentumot minden emberi méltóságot sértő, a múltat meghamisító megnyilvánulás ellen. Ezt nemcsak a jelenlevők írhatták alá, hanem a városból régen elszármazott, de identitásukat mindmáig őrző barátaimmal  és iskolatársaimmal együtt magam is.

A sok rosszat (is) hozó 2012-es év utolsó emlékeként ezt akarom megőrizni. Azt a kézfogást, amely minden világnézeti különbség, más és más párthoz való tartozás ellenére összeköti a jóakaratú embereket. Ez ad egy kis reményt a jövőre nézve is.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!