rss      tw      fb
Keres

Csoda üzemmódbanA kormányzat az adventi készülődés áhítatában csoda üzemmódba kapcsolt. Miután a felsőoktatás közpénzen finanszírozott helyeinek számát a heti kormányülésen minden résztvevő számára sokkszerűen alacsonyan, mintegy tízezer főben állapított meg, össztársadalmi méretű tiltakozáshullám indult meg.

És most a szokásos kormányzati kommunikációs trükkök sem segítettek. Hiába nyilatkozták a szóvivők és az EMMI vezetői, hogy ezúttal nem a szocialisták által erőltetett tandíjról, hanem gyakorlatilag ingyenes képzésről van szó, amelyért csak pár milliót kell és csak utólag, és a kormány támogatta alacsony kamattal fizetni, ezt már nem hitte el senki. Kövér László parlamenti elnök is hiába hivatkozott a régi KISZ-esekhez hasonló „fizetett forradalmárok”-ra, akik a kormány ellen „hergelik” a társadalmat, ez sem hatott most, sem a felsőoktatásból kikerült „úgymond szakemberek”-re, sem másra.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, a háborgást lecsendesítendő, meghívta a diákok képviselőit, hogy „megmagyarázza” nekik a kormányzat döntéseit. A református lelkipásztorként szocializálódott miniszternek ez nyilván nem okoz gondot. Hiszen annak idején vasárnapról vasárnapra magyarázta el a híveinek, hogy a megterített úrasztalán látható kenyér és bor nem kenyér és bor, hanem Krisztus teste és vére. A hallgatóság képviselőin azonban most nem gyakorolhatta papos rabulisztikáját, mivel nem fogadták el a megismételt meghívást sem.

Szombaton aztán „deus ex machina”-ként maga a kormányfő szállt ki hatalmas fekete autójából, és közölte egy feltűnően elegáns „romkocsmában” a Fidelitas feltűnően illedelmes képviselőivel, hogy nem lesz sem létszámkeret, sem költségtérítés.

Vasárnap Balog Zoltán miniszter és Giró-Szász András kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót. A miniszter megemlékezett az „adventi ajándékként” kapott Orbán-levélről, majd közölte, hogy ennek megfelelően már a szerdai kormányülésen tárgyalják a gyökeresen átalakított, tandíj- és létszámkeretmentes felsőoktatási koncepciót. Ennek előzetes megtárgyalására hétfőre meghívta a HÖOK képviselőit, akik közönyös rutinnal utasították el a meghívást.

Balog Zoltán csodálatos gyorsasággal „teremti újjá” az általa felügyelt alrendszereket. 2012 november 1-jén például kinevezte saját Hold utcai gyülekezetéből Szabó András egyetemi tanárt a Magyar Akkreditációs Bizottság felülvizsgálati bizottságának tagjává. Ez az akkreditációs munka koncepcionális újragondolását jelzi, hiszen a Bazsa György elnökölte MAB 2010-ben éppen Szabó András EDHT-elnökként (Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács) végrehajtott törvénytelen cselekedeteinek következményeként vonta meg az akkreditációt a Károli Gáspár Református Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájától.

Balog a kormányzat művészetkoncepciójának jegyében jelentette be december 15-én a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén, hogy a kormányzat teljes egészében támogatja a frissen alkotmányba gründolt szervezetet, és mindent megtesz, hogy a művészeti „akadémikusok” havi illetménye az évtized végére elérje a MTA tagjainak kifizetett összeg nagyságát. Mert, tette hozzá a miniszter: „Vannak értékeink és vannak érdekeink”. A miniszter e dodonai mondata után rohantak be a tiltakozó fiatal művészek a közgyűlésbe.

Ez azonban éppoly kevéssé fékezi meg a csoda üzemmódba kapcsolt kormánygépezetet, mint a tanulók, hallgatók, egyetemi dolgozók és a velük szolidáris százezrek elemi tiltakozása. Haladnak előre, a józan ész által feltartóztathatatlanul.

Most már csak a kenyérszaporítás bibliai csodájának példáján kellene egy kormányzati pénzszaporítási csodát produkálniuk. Anélkül az egész kormányzati akciósorozat ugyanis nem más, mint – ahogy a fiatalok videoüzenetükben lefegyverző nyíltsággal megfogalmazták – egyszerű blöff.


 

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!