rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. december 12.

Rendőrök és tüntetők a Kunigunda utcában
Nagy Navarro Balázs

Bolgár György: - Azt hittem, már megint elvittek a rendőrök.

Nagy Navarro Balázs: - Nem, most éppen a hallgatói fórumot hallgattam itt a Budapesti Műszaki Egyetemen, és ott nem volt olyan jó a vételi körülmény.

- Értem. Szóval magyarázd el nekünk, hogy milyen alapon is vittek el a rendőrök több mint egyéves demonstráció után a közmédia székháza mellől?

- Szerintem ezt még ők sem nagyon tudják. A lényeg az, hogy mi bejelentettük a demonstrációt a november 19-ei támadást követően ugyanarra a helyre, most már harmadik alkalommal. Az tegnap 23 óra 50 perckor lépett életbe, és körülbelül 40-50 perccel később megjelentek a rendőrök, és arra hivatkoztak, hogy nekem már egy nappal korábban átadtak személyesen egy határozatot, egy végzést Tóth Tamás dandártábornok budapesti rendőrfőkapitány aláírásával, miszerint a bejelentésünket érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. És erre hivatkozva azt mondták, hogy ők nem tekintik ezt gyülekezési rendezvénynek, az úttestről távozzunk, megszüntetik a rendőri biztosítást, ami addig éjjel-nappal volt. Mi mondtuk, hogy a gyülekezési törvény szerint csak tiltani lehetne valamit, nem volt határozat.

- Tehát a bejelentést elutasítani csak úgy nem lehet. Olyan forma nincs.

- Olyan nincs. Tehát szerintem történelmet csináltunk ebben, mert én sok tüntetést szerveztem és korábban hatáskör hiányára hivatkozva próbálták kijátszani a gyülekezési törvényt. Most pedig hoztak egy végzést, hogy elutasítják a bejelentést, ami egyszerűen jogilag is nonszensz. Azt mondták, hogy tizenöt napon belül lehet fellebbezni, emellett még nem is jogerős a végzés. De ennek ellenére mégis azt próbálták elérni, hogy menjünk el onnét. Megjelent a helyszínen körülbelül harminc-negyven készenléti rendőr, a tucatnyi demonstráló körül, értesítették az MTVA kétszer is már erőszakosan fellépő, felbérelt vagyonőreit, körülbelül harmincan megjelentek, akikről kiderült, hogy egy órával előtte már váltották őket, kameráztak. Tehát ők minderről tudtak. A lényeg az, hogy miután szervezőként én és Gilicze Márti – ő volt ugye az a színésznő, aki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett a 19-ei támadás során – mondtuk, hogy mi bejelentettük ezt a tüntetést, nincs betiltva, ilyen végzés alapján mi nem tudunk eljárni, folytatjuk a tüntetést. Felháborodtunk azon, hogy a rendőrség így próbálja kijátszani a gyülekezési törvényt, úgyhogy bejelentettem én is, aztán csatlakozott hozzá a másik szervezés is, hogy spontán tüntetésbe is kezdünk.

- Erre vittek el titeket?

- Nem, a gyülekezési törvény szerint a spontán tüntetést nem lehet előre bejelenteni. Hétfőn a hallgatók ezért is tudták megszállni hidakat, főutakat. És azt majd utólag be lehet jelenteni, ha nem ér közben véget, és ugyanúgy biztosítani. Ehhez képest a rendőrség azt mondta, hogy ő ezt nem veszi tudomásul, úgy tekinti, mint a korábbit, és menjünk el. És hivatalosan azt mondták, hogy aki nem távozik az úttestről, az ellen szabálysértési eljárást indítanak közlekedési szabálysértés miatt. Aztán ez megtörtént, és utána azt mondták, hogy akkor távozzunk. Mondtuk, hogy nem távozunk, elmondtuk, hogy a gyülekezési jogunkkal élünk. Ezt követően azt mondta a parancsnokuk, egy őrnagy, hogy állítsanak minket elő. Kettőnket előállítottak, a két szervezőt – nem álltunk ellen –, és egy harmadik demonstráló társunkat, aki kamerával vette az eseményeket. Őt szintén azért állították elő, mert az úttesten volt. Amúgy az úttesten volt az összes rendőr, az úttesten volt a vagyonőrök nagy többsége, de csak hármunkat állították elő. És először életemben a másik két társammal együtt beraktak egy fogdába, zárkában voltunk, külön-külön cellában, körülbelül három-négy óráig.

- Nem gondoltad azt az elmúlt egy évben, hogy ez lesz a vége, vagy ha nem is a vége, de az egyik állomása a tiltakozásnak?

- Megmondom őszintén, ez a ma hajnali dolog még engem is meglepett. Azt gondoltam, a rendőrség fellépését látva, hogy nem a jogsértés elhárítása a célja, hanem egyértelműen kormányzati tudomással, kormányzati támogatással, nyomással az a cél, hogy minket onnét eltávolítsanak. És ebben az MTVA-t minden szinten kiszolgálja a rendőrség. Nem véletlenek a büntetőfeljelentései. De azt nem gondoltam, hogy azt meg merik tenni, hogy gyülekezési törvényt úgy félrerúgjanak, hogy nemcsak egy ilyen határozatot hozzanak, hanem elő is állítsanak békés demonstrálókat minden jogszabályt megsértve. Amúgy, mint kiderült, és ennek biztos lesz jelentősége, végig az intézkedés során, ahol szerintem a cél amúgy az volt, hogy megfélemlítsenek minket, ezért vonult fel harminc-negyven rendőr két-három mikrobusszal, végig jelen volt az alapvető jogok biztosának főosztályvezetője.

- Ő hogy került oda?

- Mint kiderült, az ombudsman már hivatalból vizsgálatot indított a november 2-ai támadás kapcsán, és a november 19-ét is vizsgálják, folyamatosan kérték be a rendőrségtől az adatokat. Úgymond érezték, hogy megint fog történni valami.

- De ezek szerint kaptak valami fülest is nem?

- Ezek szerint igen. A rendőrség is videózott, mi is videóztunk, és végig ott volt az intézkedés során, azt hiszem.

- Először le kéne adni a közszolgálati televízióban, nem? Jó kis műsor lenne. Igaz, hogy várni kell még a bemutatásával, de hátha lesz belőle valami.

- De vicc nélkül, én most azt látom és sajnos az a benyomásom, hogy a hatalom úgy döntött, hogy minket fizikai erőszakkal, bármilyen jogi következményeket félresöpörve eltávolít onnét, láthatóan nem riadva vissza attól, hogy előállítsanak, vagy még ennél súlyosabb is akár. - Mit fogtok csinálni? Hova mehettek?

- Amíg még van a demokráciának súlya ebben az országban – és azért még van –, amíg még van független bíróság, amíg még vannak nemzeti szervezetek...

-… Most nem így értem, hogy a bírósághoz menni, hanem, hogy a Kunigunda utcába bemehettek?

- Hát persze. Nem lehet lezárni. Tehát igazából értelmetlen ez az egész fellépés, hiába van körbebástyázva, hiába van rácsokkal körbevéve a Kunigunda-épület. Bárki az utca bármelyik pontján is bejelenthet közterületre tüntetést. Most már látjuk, hogy szinte az egész közterületet, lassan egész Óbudát megpróbálják közterületi használati engedéllyel lefoglalni. Ezt tapasztaltuk az ünnepek kapcsán is, hogy hogyan próbálják megakadályozni a tüntetéseket. De nem lehet megakadályozni. Ezernyi helyen fogunk tüntetni, nem fognak tudni elhallgattatni bennünket, legfeljebb fizikailag lehet megsemmisíteni. Ezt most már félve mondom ki, de Lukasenka országában, ahol ugye megdicsérték Orbán Viktor demokráciáját, ott fordulhat elő ilyen. Lukashenkát, Fehéroroszország elnökét emlegetik úgy, mint Európa utolsó diktátorát. Hát ilyen országoktól kapunk biztatást, hogy csak így tovább.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!