rss      tw      fb
Keres

Economist-blog a Nenyi-kifüggesztésről

A The Econonomist Eastern approaches című blogjában foglalkozik az új kormányhatározattal, amelyben Orbán elrendeli, illetve kéri a Nemzeti Együttműködésről szóló Nyilatkozat (Nenyi) kifüggesztését állami, illetve a kormánytól független intézményekben.

A szerző több részletet is idéz a dokumentum kifüggesztését elrendelő kormányhatározatból, illetve a kifüggesztendő dokumentum szövegéből, majd két, általa „furcsának” tartott jelenségre hívja fel a figyelmet:

A forradalmak általában jól látható ügyek. Ha egy forradalom végbement, szükségtelen bekeretezett, 50x70 cm-es plakátokat kifüggeszteni a falusi polgármesteri hivatalokban és az általános iskolákban, hogy az országszerte hírverést csináljanak a ténynek.

Másodszor: bár a Fidesz – egy olyan konzervatív párt, amely a gazdasági szférában hajlik az etatizmusra – példátlan győzelmet aratott az áprilisi választásokon, sem a szavazófülkékben, sem ezt követően nem volt megfigyelhető olyasmi, ami forradalomra emlékeztetett volna. Emlékeztetőül: a Fidesz nyolc év után váltotta fel a hitelét vesztett szocialista–liberális kormányt. Noha a választási részvétel minden eddiginél alacsonyabb volt, a választók Orbán Viktort helyezték vissza a hivatalába, aki az 1980-as évek végétől, kommunistaellenes egyetemi aktivista tevékenységétől kezdve a magyar politikai élet egyik központi figurája volt, és aki 1998-2002 között már volt  miniszterelnök. Mostani kormányában pontosan ugyanazok töltik be a gazdasági, külügy- és belügyminiszteri posztot, akik előző hatalomra kerülésekor. Ha csak ezt nem tekintjük egyfajta forradalomnak.”

A blog szerzője végül így foglalja össze a Fidesz-kormány eddigi tevékenységét:

A Fidesz első néhány hónapja frenetikus volt. Az új kormány felfordulást okozott a piacon, amikor bejelentette a nemzeti csődöt; liberalizálta az állampolgársági szabályokat az ország jelenlegi határain túl élő milliós magyar etnikumra tekintettel; tucatnyi állami intézmény vezetését eltakarította; olyan javaslatokat lebegtetett meg, amelyek korlátozhatják a sajtószabadságot; újjászervezte a választási bizottságot; megkezdte a munkát az új alkotmányon; megkockáztatta, hogy kiváltja az IMF haragját a bankokra váratlanul kivetett adóval, amely drámai hatással lenne a bankok jövedelmezőségére.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!