rss      tw      fb
Keres

Egy el nem hangzott beszédrőlA MAZSIHISZ honlapján és számos más internetes fórumon olvasható Kardos Péter főrabbinak a vasárnapi Kossuth téri demonstrációra szánt, de el nem hangzott beszéde. Sokan találgatják, miért nem hallhattuk ezeket a nagyon fájdalmas, mélyen emberi és hiteles szavakat.

A rendezők magán a demonstráción is említették, hogy több beszédet is vissza kellett utasítaniuk. Érthető: egy nyirkos késő őszi délutánon nem lehet túlságosan igénybe venni a megjelentek idejét és állóképességét. De miért éppen az az egyetlen beszéd nem hangozhatott el, amely hitelesen szólt (volna) a „felírtak, megjelöltek, elhurcoltak” fájdalmáról? Miért nem jutott idő annak az embernek a meghallgatására, aki nap mint nap kezébe fogja a holokauszt borzalmát túlélt és most kórházi ágyon fekvő haldoklók kihűlő kezét, és békévé hazudja számukra az utolsó pillanatokat?

Miért nem mondhatta el Kardos rabbi azt, hogy „fáj, hogy nem tudták megvárni, míg elmegy az utolsó közülünk... már csak négy-ötezren vagyunk … sokan kórházi ágyon, leépült emlékezettel vegetálnak”.

Gyanítom, azért nem, mert túlságosan igaz volt, elborzasztóan hiteles. Egy médiakonform demonstráción jobban hangzik a tetszetős giccs a birkenaui sín mellett felmarkolt földben hazahozott lélekről. Az emberek meghallgatják a jól táplált, sikeres fiatal embereket arról, hogy „nem engedjük” meg „soha többé”, aztán megnyugodva tehetik le angol nyelvű, médiaszabatos tábláikat. Kardos rabbi szavai nem adják meg ezt a könnyű kielégülést, olcsó megelégedettséget. Visszhangoznak bennünk még napokig. De ebben a világban, amelyben „nem takart seb kell, hanem festett vérzés” (Babits Mihály), az igazi szenvedés szava nem médiakonform.

Köszönjük az internetnek, hogy legalább elolvashattuk Kardos rabbi szavait. Nem felejtjük el őket, sokáig továbbzengenek bennünk. Egy igaz ember szavai, akinek holnap megint haldoklók ágya mellett kell hazudnia arról, hogy a szörnyű múlt sose térhet vissza.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!