rss      tw      fb
Keres

A pávatánc ezúttal végzetes lenne!

Antifasiszta tüntetésre gyülekezik a demokraták sokasága, hogy tiltakozzon a jobbikos Gyöngyösi Márton parlamenti  rasszista, antiszemita  inszinuációja ellen. Megírták már mások, többek közt a Galamusban Mihancsik Zsófia és Kakuk György, hogy mennyire disszonáns lesz Rogán Antal fellépése ugyanazon  a színpadon, ha Rogán Antal a szónoklatában nem fordul szembe  a Fidesz eddigi politikájával.

Igaza van Mihancsik Zsófiának, amikor azt írja, Rogánnak előbb a saját hívei körében kellene egy dobogóra felállni, „bérciviljeivel újabb békemenetet szerveztet (nie) a Jobbik, a náci, a melegellenes, a cigánygyűlölő beszéd és magatartás ellen.”  Majd akkor lesz hihető, ha bármit mond egy ilyen színpadon, „ha Orbán Viktor többet nem pogácsázik a nagy nyilvánosság előtt a szakmányban zsidózó és cigányozó Bayer Zsolt békemenetszervezővel. Ha nem csengenek olyan végzetesen egybe a Jobbik és a Fidesz elképzelései a kívánatos magyar útról.”  Igaza van Kakuk Györgynek is abban, hogy „meghasonlás lenne Rogán Antalnak mindezt elmondania. ….nehéz lenne egy ilyen vallomást őszintének gondolni nekünk… a baj csak az, hogy minden, ami ennél kevesebb, olyan, mintha Rogán Antal ott sem lenne.” És sajnos abban is tökéletesen igaza van, hogy „Ha mindez nem hangzik el, akkor Mesterházy és Bajnai is csak biodíszlet lesz ott színpadon. Rogán fellépésének díszletei, akiknek (amelyeknek) semmi más funkciójuk nem lesz, mint segíteni a Fidesznek, hogy demokratikus pártnak láttassa magát.”

Nehéz helyzet ez bizony  demokratikus politikusok számára, mert lehetetlen nem  világos és acélkeménységgel elutasító választ adni, már-már az utolsó pillanatban, amikor még megálljt lehet parancsolni azoknak az alattomos, aljas és mindannyiunk szabadságát, személyes integritását veszélyeztető nézeteknek, amelyek ismét felütötték a fejüket, és már szégyenérzet nélkül merik terjeszteni őket. Nem lehet kitérni és nem színpadra állni, nem lehet nem megerősíteni a demokratákat abban a hitükben, hogy többen vannak és még képesek gátat vetni ennek. És nem lehet következmények nélkül elutasítani a tiltakozásban való részvételét senkinek, hiszen olyan ügyről van szó, amelyben minden támogatásra, segítségre szükség van, és mert éveken át azt hirdettük, hogy kötelessége minden vezető politikusnak, tisztességes magyar embernek, hogy  ezt képviselje. Minden állampolgárhoz el kell jutnia annak a felismerésnek, hogy itt határkő van, eddig és ne tovább!

Mi hát a megoldás? Mikor nem lesznek csupán biodíszletek a demokrata szónokok Rogán Antal mellett? Mikor lesz teljes és pontos az üzenet, amit országnak, világnak meg kell hallania?

Akkor, ha Bajnai Gordon és Mesterházy Attila világossá teszik, hogy mit jelent egy színpadon állni Rogán Antallal. Ha világossá teszik, hogy miért léphetett fel velük együtt oda, és ha Rogán elmulasztja elmondani, amit hallani kellene tőle, akkor elmondják helyette. Ha megokolják, hogy ott állni esély, nem több és nem kevesebb! De nincs, nem lehet helye fideszes pávatáncnak, ezúttal a legaljasabb eszmékhez való viszonyulásban.


Lánczos VeraHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!