rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 29.

Az MTI-vezérigazgatójának jelöléséről
Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke

Bolgár György: - Mindig akkor szoktunk beszélgetni, ha történik valami a közszolgálatban, mármint olyan formalitás, amihez Önöknek bármi közük van. Mert a tartalmi kérdésekhez semmi közük nincs, abba nem szólhatnak bele, de most mégiscsak vezérigazgatót kellene választani a Magyar Távirati Irodában, és ez az első menetben nem sikerült. Azt tudja, mint kuratóriumi elnök, hogy Belénessy Csaba miért távozott?

Balogh László: - Természetesen, mert Belénessy Csaba először velem beszélte meg a távozási szándékát még október hónap elején. Hogyne tudnám.

- És mit tud róla?

- Csaba elmondta, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt, és szeretne január elsejétől nyugdíjas státuszba kerülni. És elmondta még azt is, hogy a magánszférában próbálja még kamatoztatni a tudását, amit a közszolgálati médiában szerzett.

- Azért el tudok képzelni egy olyan beszélgetést, amelyben Ön mondjuk felteszi a kérdést, hogy Csaba, miért csinálod ezt? Mi a baj? Mi nem tetszett? Nem tett fel ilyen kérdést?

- Nem, a Csaba nagyon határozott volt.

- Úgy szeretnék nyugdíjas lenni, elnök úr. Mondta ő. Nem?

- Nézze, bevallom őszintén, hogy én is voltam már olyan állapotban, hogy ha elértem volna a nyugdíjkorhatárt – és remélem, hogy megérem –, én is azt választottam volna.

- De miért lenne vagy lett volna Belénessy Csaba ebben az állapotban? Hiszen sikert sikerre halmoz az MTVA, a közszolgálat.

- Félreértett, Bolgár úr. Egyébként most megint olyan helyzetben vagyunk, hogy olyat kérdez tőlem, ami nem az én hatásköröm. Illetve én nem szívesen indokolom Csaba döntését. Csaba ezt mondta nekem, én mást nem tudok mondani. Tehát én azt gondolom, hogy ő azokat a bizonyos MTI-s ügyeket, amiket rábíztunk, teljesítette. Nem menekült el a feladat elől és már korábbi beszélgetésünk során is jelezte nekem ezt…

- Lehet, hogy ő nem menekült el a feladat elől, de a feladat elmenekült tőle. Mert ugye az MTI-t is lefejezték. Marad ott 49 ember, aztán csináljanak, amit akarnak. Se a Magyar Rádió, se a Magyar Televízió, se a Duna Tv nem számít semmit, marad az MTVA. Lehet, hogy ezt elégelte meg, nem?

- Nem, nekem erről egészen más a véleményem. Tehát kész tényként mond olyan kifejezéseket, amik nem állják meg a helyüket.

- Miért nem?

- Azért, mert a médiatörvény értelmében egy újfajta struktúra jött létre. Ez a struktúra egy megrendelői és egy gyártói struktúra. Én azt gondolom, hogy minden kritika ellenére ez sikeres. A hallgatottság, a nézettség nő, olyan műsorok kerültek elő, amik hiányoztak. Hadd hívjam csak fel a figyelmet az új népzenei Duna Tv-n futó tehetségkutató programunkra, ami nagyon régóta nem volt a közszolgálati magyar médiában, és nagyon nagy tehetségek jöttek elő. Soha nem látott mennyiségben készültek, készülnek új magyar tartalmak, mind rádiós, mind televíziós tartalmak. Valamelyik sikerül, valamelyik nem. Tehát vitatkozhatunk azon, hogy érdemes volt vagy nem volt érdemes, én azt látom és úgy gondolom, hogy érdemes volt.

- Azt mondja, hogy a hallgatottság, nézettség növekedett. Hol, miben, mennyivel?

- Hát nézze, az Ön számára is elérhetők a hallgatottsági és nézettségi adatok, én is minden nap kapom őket, mint bármelyik kurátortársam. Össze tudom hasonlítani mondjuk abból az időből a televíziós nézettségeket, amikor még a Magyar Televízió Közalapítványnak voltam az elnökhelyettese. Vagy ha jól emlékszem, még az Önök honlapján is lehetett olvasni valamikor augusztus legvégén, hogy soha nem volt olyan hallgatott a Kossuth, mint most.

- Meg soha nem volt olyan hallgatott a Klubrádió, mint most.

- Nézze, én ebben nem kételkedem.

- Akkor Ön is olvasta, látta az adatokat.

- Mondom, hogy én az adatokat ismerem, igen.

- Jó. A másik, amit mondott, hogy ez egy megrendelői struktúra.

- Igen.

- De az MTI-nek milyen megrendelések érkeznek? Az MTI-nek éppen az volna a feladata, hogy mindenféle megrendelés, részrehajlás, egyéb nélkül gyűjtse össze a híreket az országból és a világból. Hol lép be itt a megrendelő, és milyen kívánságokkal?

- Kívánságok nincsenek. Az elvárás az, hogy a hírek pontosak legyenek, gyorsak legyenek és hitelesek legyenek.

- Akkor miért nem voltak gyorsak például Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfő délutáni világbotrányt kiváltó felszólalása után?

- Ezt nem értem.

- Hát nem voltak gyorsak. Délután, este nem adtak ki hírt róla. A híradó.hu például reggel a Wallenberg Egyesület tiltakozásával jött elő először. Az MTI, azt hiszem, éjszaka adta ki a hírt.

- Nézze, ha a kolléganője azt mondja, hogy van egy konkrét ügy, és nézzem meg, akkor nagyon szívesen megtettem volna, de én nem tudom most Önnek megmondani, hogy ezt pontosan mikor adta ki az MTI. De azt gondolom, hogy ha a közszolgálatot egészében nézzük, akkor van egy olyan közszolgálati csatornánk, amely élőben közvetít. Tehát feltehetően a közszolgálat nem maradt le semmiről, mert egy rádióműsoron a parlament élőben hallható.

- Akkor nézzük a vezérigazgató kiválasztást. Tegnap a két jelölt közül nem tudtak választani, nem kapott semelyikük kétharmados többséget. A tudósítások szerint az egyik jelölt soha nem dolgozott hírügynökségben, tehát ilyen fajta tapasztalata nincs. A másik igen, ő viszont meg sem jelent a testület előtt. Nem lehet, hogy van egy titkos harmadik jelölt, aki majd a harmadik fordulóban győzni fog?

- Nézze Bolgár úr, én azt tudom mondani, hogy két jelölt volt, mind a kettő dolgozott a hírügynökségi területen. Az egyik Tóth Tamás, a másik Tóth Holló Tamás. Az egyik az MTVA hírigazgatóságán dolgozott és az MTI után a másik is, és dolgozik most is. Én azt gondolom, hogy mind a kettő kiváló szakember és igenis érti ezt a szakmát. Az, hogy valaki nem jelent meg, ha Ön olvasta azt az információt, amiből az előbb idézett, akkor ugyanott olvasnia kellett, hogy…

-… Hivatalos elfoglaltsága van, Ön pedig eltekintett tőle, hogy megjelenjen.

- Az én hibám volt, mert hétfőn tudtam vele egy szerdai kuratóriumi ülésre időpontot egyeztetni, és ő jelezte nekem, hogy ő nagyon szeretne eljönni, de ebben az időpontban nem tud részt venni, és erre én azt mondtam, hogy jó. Miután ő már korábban, egy előző jelölési procedúrában vendégünk volt az MTI-vel kapcsolatban, ahol minden kérdésre válaszolt és ugyanazon testület előtt kellett volna neki most újra megjelenni, én döntöttem úgy, hogy a távollétében is megtartjuk a másik meghallgatást és a szavazást. Tehát ha valaki ebben bűnös volt, akkor az nem Tóth Holló Tamás, hanem én voltam.

- Igen. Nem keresek én bűnöst. Annyit mondjon meg még, legyen szíves, hogy egyáltalán mi szükség van ezekre a vezérigazgatói posztokra akár az MTI-ben, akár a Magyar Rádióban, Televízióban, Duna Tv-ben? 49 emberrel az egész felállás zűrzavarossá válik, nem igazán világosak a fölé-alárendeltségi viszonyok. Az egészet ott kéne abbahagyni, ahol elkezdték. Felszámolni, lesz egy MTVA és kész.

- Nem. Ilyen szándék nem volt és nincs is. Én többször felajánlottam Bolgár úrnak, hogy egy hosszabb beszélgetésre – nemcsak telefonon – és az egész struktúra áttekintésére kész vagyok. Hiszem azt, hogy mi ebből egy érdekes rádióműsort tudnánk csinálni úgy, hogy Ön kérdez, én válaszolok, és néha ezt meg is tudnánk fordítani.

- Ha hozza magával az állandó frekvenciaengedélyünket, olyan boldog volnék, hogy két órát kapna.

- Nézze Bolgár úr, a következő a helyzet azzal kapcsolatban, hogy miért van szükség vezérigazgatókra. Azért, mert a zrt. mind a négy vezérigazgatója egy személyben felel azért a tartalomért, amit a zrt. kiad. Ez a jelenleg hatályos médiatörvény passzusa. Ugyanakkor van egy közszolgálati testületünk, ez a tizennégy fős, mindenkitől független testület, amely tizennégy főből áll, és bizonyára Ön is tudja, hogy ez mind a négy zrt.-nek a tartalmát minden évben nagyon komoly munkával ellenőrzi. Azt, amit mi nem ellenőrizhetünk, a tartalmat, a lényeget. És amennyiben bármilyen probléma van a tartalommal, kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését. Tehát a vezérigazgatói poszt nagyon fontos poszt ilyen szempontból. Ő felel azért a tartalomért, amit megfogalmazott a kódex is és mindannyiunk elvárása is.

- Mikor fogják megválasztani a menetrend szerint a vezérigazgatót?

- Én jeleztem hivatalosan a médiatanácsnak, hogy ez az első forduló nem volt sikeres. Amikor a médiatanács jelöl, akkor én haladéktalanul a következő kuratóriumi ülésen újra szavazásra bocsátom az akkori jelölteket. Egyébként csak jelezni szeretném, hogy volt már ilyen körünk több is, és a második körben volt olyan jelöltünk, aki több mint kétharmados titkos szavazással lett vezérigazgató.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!