rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 28.

A regisztráció és az Orbán-kormány leváltása
Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője

Bolgár György: - Egy óra múlva a Sándor-palotánál gyülekeznek a DK felhívására. Pontosan miért és miben reménykednek?

Vadai Ágnes: - A választási regisztráció ellen demonstrálunk újra és újra, ameddig csak lehetséges, mert úgy gondoljuk, hogy a választási regisztráció alapvetően akadályozza meg Magyarországon a szabad választást, ami egy olyan alapvető szabadsága mindenkinek, amit nem lehet egyszerűen tőlünk elvenni és minden eszközzel tiltakozni kell ez ellen. Most éppen a köztársasági elnök palotájához megyünk, hogy a köztársasági elnök úr figyelmét felhívjuk arra, hogy nem írhat alá egy ilyen alávaló, galád törvényt.

- Természetesen ő is tudja, hogy sokaknak nem tetszik ez a törvény, de gondolja, hogy majd éppen a Demokratikus Koalíció követelésére fog a fejéhez kapni, hogy nahát, akkor tényleg inkább az Alkotmánybírósághoz fordulok?

- Ez a tiltakozás nem pusztán a Demokratikus Koalíció tiltakozása. Az persze világos, hogy az elmúlt hónapokban az éhségsztrájktól kezdve egészen az élőláncig a Demokratikus Koalíció volt az, amelyik ezt az ügyet lényegében felkarolta és nagyon erőteljesen ebben világos álláspontot képviselt. De mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországon minden demokráciát és szabadságot szerető embernek az ügye a szabad választás, és a köztársasági elnök egyszer lehet ennek a népnek a köztársasági elnöke, nemcsak a Fidesznek. Úgyhogy a köztársasági elnök úr, ha tényleg valódi, igazi köztársasági elnök akar lenni, akkor megteszi ezt a lépést.

- Mi történik, ha mégsem? Vagyis ha aláírja a törvényt, és megy a dolog a maga útján? Akkor azt mondja, minden rendelkezésre álló eszközzel tiltakozni fognak. Mi a következő eszköz, ami a rendelkezésükre áll?

- Már korábban is bejelentettük, hogy nemzetközi fórumokhoz fordulunk ebben az ügyben. Úgy gondoljuk, hogy ez a választási regisztráció és az a mód, ahogyan majd lehet listázni az embereket, eleve európai alapnormákat sért. Megjegyzem, magyar alapnormákat is sért, hiszen különböző módon regisztrálhat majd mondjuk egy Kaliforniában élő magyar, meg egy Tiszaújvárosban élő magyar, és ez alapvetően elfogadhatatlan.

- Miközben arra hivatkoztak, sőt még ma is azt mondják, hogy az egészet csak azért csinálják, hogy mindenki számára egyformán rendezzék a választáson való részvétel lehetőségét.

- Igen. Közben egészen pontosan emberek sokaságát próbálják ezzel megakadályozni a szavazásban. Hozzáteszem, hogy valaki számára az, hogy beutazzon mondjuk az önkormányzathoz és regisztráljon, bizony komoly költséget jelent. Tehát sokakat akár ez is visszatarthat attól, hogy regisztráljanak, és aztán élhessenek azzal az alapvető jogukkal, amely minden magyar állampolgárnak alapvető joga, a szavazás lehetősége. Nyilván nemzetközi fórumokon fogjuk folytatni a tiltakozást, de azt azért szeretném elmondani, hogy ma is világosan látszik, hogy ez a választási eljárási törvény nem ebben a formájában fog élni Magyarországon, mert a Fidesz láthatóan minden egyes alkalommal, amikor úgy érzi, hogy veszélyben van a hatalma, változtat a törvényeken. Így fog eljárni a választási eljárási törvénnyel. Tehát én személy szerint azt gondolom, hogy nem ez a vége ennek a folyamatnak. Láttuk már, hogy az egyébként gránitba öntött alaptörvényt is hányszor módosítgatták. Szerintem a választási eljárásról szóló törvény is terítékre fog még kerülni a parlamentben, hiszen a saját érdekeik szerint fogják változtatni. Mi pedig minden egyes alkalommal, amikor lehetőség lesz rá, nyilván ez ellen tiltakozni fogunk a magunk eszközeivel. Lesznek nyilván következő lépések, de a nemzetközi fórumok lesznek azok, amelyekhez szerintem minden demokratikus erőnek fordulnia kell. A Demokratikus Koalíció ezt meg fogja tenni, az egészen biztos. Meg kell állítani ezt a fajta magatartást, ami eluralkodik immáron a magyar kormányon.

- Mik ezek a nemzetközi fórumok? Az Európai Unió, az Európa Tanács?

- Igen. És természetesen a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kívánjuk hívni arra, hogy itt most már arra lesz szükség Magyarországon – nem is emlékszem, hogy mikor volt arra szükség –, hogy nemzetközi megfigyelők figyeljék majd a választás szabadságát és tisztaságát.

- Na de az is benne van már a törvényben, hogy lehet, hogy jönnek a nemzetközi megfigyelők, de egyrészt nem beszélhetnek az égvilágon senkivel, se választóval, se pártokkal, másrészt a Nemzeti Választási Bizottság elnöke minden indoklás nélkül megvonhatja az ő akkreditációjukat. Szóval, aki nem tetszik, az ki van rúgva, és kész.

- Igen. Erre szoktuk mondani, hogy ezt olyan országokban szokták csinálni, ahol diktatúra van. Ahol demokrácia van, ott transzparensen mennek a dolgok, oda nem is kellenek nemzetközi megfigyelők, mert teljesen természetes, hogy egy választás szabad, tiszta, átlátható és minden polgár élhet a választójogával. Az, hogy a Fidesz egyébként a választási eljárási törvényben milyen módon szabályozza a nemzetközi megfigyelők jelenlétét, mutatja, hogy nagy valószínűséggel választási csalásra készülnek.

- A DK-nak milyen nemzetközi kapcsolatai vannak? Hiszen nincs európai uniós képviselőjük, nincsenek bent az Európa Tanácsban. Szóval mennyire volt alkalmuk elmondani, hogy mi történik itt Magyarországon akár Brüsszelben, akár Strasbourgban, és egyáltalán biztatta-e Önöket valaki, akár külföldi politikus, akár külföldi szakértő, hogy igen, érdemes európai fórumokhoz fordulni?

- Azzal szeretném kezdeni, hogy nyilván a Demokratikus Koalíciónak a Fidesz miatt nincsen parlamenti frakciója, de azért jogilag, tehát politikailag létezik ez a frakció, amiben benne ül a szociáldemokrácia – egyébként a Gyurcsány- és Bajnai-kormány – kilenc minisztere vagy államtitkára. Megvannak azok a nemzetközi kapcsolataink, a külföldi barátainkkal tudunk erről a helyzetről beszélni. Hozzáteszem, sokszor nem is kell már beszélni arról, hogy mi folyik Magyarországon, mert azt csak Orbán Viktor és hordája gondolja, hogy külföldön nem látják, hogy mit csinálnak. Ahogy Orbán Viktor vagy a parlamenti többség beszél a választási regisztrációról, nyilvánvalóan azonnal látják és azonnal érzékelik Németországtól az Amerikai Egyesült Államokig, hogy itt valami nincsen rendjén.

- Látják, de valamennyire mégiscsak hagyják.

- Hillary Clinton, mikor tavaly nyáron itt volt a Tom Lantos Intézet avatása után, egy elég világos mondatot fogalmazott meg. Nem Magyarország népének, hanem a Magyarországon jelenleg uralkodó kormánynak. Ez pedig az volt, hogy egy demokrácia fokmérője az, hogy le lehet-e váltani egy kormányt demokratikus, szabad választásokon. Ilyet nem nagyon szokott barát barátnak mondani, ha nincs mögötte érezhető aggódás vagy annak a tudata, hogy itt valami olyasmire készül a kormány, amivel éppen a demokrácia legalapvetőbb elveit akarja felülírni, megváltoztatni és Magyarországot visszataszítani a diktatúrába.

- És arra gondolnak, hogy ha már tavaly nyáron aggódott az Egyesült Államok, akkor most még inkább aggódni fog? Rendben van, tegyük fel, hogy az új választási törvények miatt még jobban fog aggódni. Na és akkor mi lesz? Megszakítják velünk a kapcsolatokat? Azért ezt Önök sem remélhetik?

- Mi Magyarország érdekeit tartjuk szem előtt. Magyarországnak pedig az az érdeke, hogy 2014-ben demokratikus választások legyenek. Ez az abszolút érdeke ennek az országnak, hogy szabadon dönthessen valamennyi nagykorú állampolgár arról, hogy el akarja-e végre zavarni Orbán Viktort egy demokratikus választáson vagy sem. Mi úgy gondoljuk, hogy ha most lennének a választások, akkor most is el szeretnék az emberek zavarni ezt a kormányt, de 2014-ben, a soros választás időpontjában egészen biztosan az ország nagy többsége, és reményeink szerint kétharmados többsége azt fogja mondani egy demokratikus választáson – már ha erre lesz lehetőség –, hogy Orbán Viktornak és rezsimjének mennie kell. A mi barátaink pedig, akik a szövetségeseink a NATO-ban, az Európai Unióban, az Európa Tanácsban és sok nemzetközi szervezetben, aggódva figyelik, hogy azokat a közös értékeket – és itt most már nem csak szerződésekről van szó, hanem a legelemibb, az európai kultúrkörhöz tartozó értékekről – veszélyezteti Orbán Viktor és rezsimje. Nem is véletlen, hogy egyébként a miniszterelnök meghívásai leginkább Keletre szólnak.

- Óh, másfél éven belül most jár másodszor Albániában.

- Nem tudom, én csak arra emlékszem, hogy amikor Gyurcsány Ferenc volt a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, akkor itt az Amerikai Egyesült Államoktól Kínáig kapott meghívást és érkeztek ide állam és kormányfők Magyarországra.

- Én csak meg akartam Önt erősíteni, hogy Albániában már másodszor jár. Az valóban nem tartozik a vezető nyugati hatalmak közé.

- Én a demokráciában hiszek és nagyon örülnék, ha a jelenlegi miniszterelnököt sok helyre meghívnák, mert az azt mutatja, hogy képes, alkalmas, hajlandó és megvan a tehetsége ahhoz, hogy kormányozzon, és jól kormányozzon. Az alapvető probléma, amiért azt hiszem, hogy be akarják a saját hatalmukat ilyen rendkívül antidemokratikus módon betonozni, az, hogy a képesség sincs meg arra, hogy ezek az emberek jól és tisztességesen kormányozzák Magyarországot. De ezért nem lehet büntetni egy egész nemzetet. Ezért nem lehet büntetni Magyarország választópolgárait, mert ők tehetségtelenek ahhoz, hogy egyébként jó legyen itt. Akkor át kell adni a kormányzást olyanoknak, akikben megvan a tehetség, a hajlandóság és a képesség, hogy kormányozzák, szolgálják ezt az országot.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái