rss      tw      fb
Keres

Hit, hitel, hitelesség2012. november 17-én Orbán Viktor „Remény és keresztény válasz a válságra” címmel tartott  előadást a madridi Szent Pál Egyetemen. A miniszterelnök a hit és a hitel közti kapcsolatot rövidre zárva kijelentette: „Egy keresztény értékrendet képviselő Európa nem engedhette volna meg, hogy az emberek hitelek felvételével feléljék családjaik jövőjét”. Kifejezte meggyőződését, hogy „egy keresztény  értékrenden alapuló politika fogja megújítani Európát”.

2012. november 18-án a hvg.hu-n arról adott hírt György Miklós, hogy a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1991-ben a Pázmány Katolikus Egyetem Hittudományi Karán megvédett egyetemi doktori disszertációja  –  amelyet 1993-ban PhD-vá minősíttetett át – számos szövegszerű egyezést mutat  Helmuth von Glasenapp Az öt világvallás című művével. Egyezést találtak ezen kívül a brit Lewis Spence The Encyclopedia of the Occult című művével, valamint a Stadt Gottes elnevezésű német folyóirat Der Traum vom „New Age” című cikksorozatával.

2012. november 19-én Kovács Áron és M. László Ferenc a hvg.hu-n olvasható cikkükben részleteket közölnek a disszertáció témavezetője, Lenhardt Vilmos, valamint bírálója, Csanád Béla kritikájából. Egyikük sem talált „vendégszöveget” a disszertációban. Lehetséges, hogy a két hajlott korú teológiatanár csakugyan nem ismerte azokat a forrásokat, amelyekből a szerző – mint a hvg.hu újságírói feltételezik – idézés nélkül merített. Mindkét bíráló „hiányosnak és elnagyoltnak” látta a szöveget, ennek ellenére javasolták a szóbeli védésre. Ott aztán a lehető legmagasabb értékűnek vélték, „summa cum laude” minősítéssel fogadták el.

Kovács Áron és M. László Ferenc cikkükben azt is leírják, hogy Semjén Zsolt 1991-ben a Pázmány Katolikus Egyetem Hittudományi Karára benyújtott és ott sikeresen megvédett disszertációja komoly szövegegyezést mutat az ELTE-n 1992-ben megvédett szociológiai diplomamunkájával. Ez önmagában nem minősül plágiumnak, hiszen önmagától senki nem lophat. Erkölcsi szempontból viszont elgondolkodtató egy már elfogadott szöveg ilyen módon történő „újrahasznosítása”.

2012. november 19-én délután feltették a kormány honlapjára Semjén Zsolt teológiai doktori értekezésének, valamint szociológiai diplomamunkájának szövegét. Ez helyes lépés. Ezeken a szövegeken végig lehet futtatni az MTA SZTAKI által kifejlesztett plágiumkereső szoftvert.  Mostanában egyébként az egyetemeken csak az ezen a szűrővizsgálaton átesett diplomamunkákat adják ki bírálatra.

Aki pedig nem rendelkezik a szoftverrel, leveheti bármely közkönyvtár szabadpolcáról Helmuth von Glasenapp Az öt világvallás című művét, és ellenőrizheti, mennyi a szövegegyezés  – a hvg.hu szerint a disszertáció egyhatoda – a közismert kézikönyv és a miniszterelnök-helyettes szövege között.

A kormányzati hitelesség utolsó morzsáiról van szó.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!