rss      tw      fb
Keres

Brikettgyártó üzemet épít Dél-Békésben az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési Zrt.

MTI 2012. november 17., szombat 15:05

A Mezőhegyes és térségében fellelhető biomasszára alapozott brikettüzemet épít Dél-Békésben az AERD Megújuló Energia és Régiófejlesztési társaság, a cég szeptemberben 35 évre elnyerte Mezőhegyes város távfűtési rendszerének üzemeltetési jogát is - tájékoztatta az MTI-t Danka Attila, a társaság vezérigazgatója.

Elmondta: jelenleg az üzem építéséhez és üzemeltetéséhez keresnek megfelelő ipari telephelyet a térségben. A brikettüzem tervezése folyamatban van, az AERD a projekttel a Környezetvédelmi és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázik uniós támogatásra.

Megjegyezte: a helyben fellelhető mezőgazdasági melléktermékekre alapozott brikett tüzelőanyag-bázissal éves szinten 50-60 millió forint energiaköltség a felhasználóknál marad és új munkahelyek jönnek létre.

Az AERD érdekeltségébe kerülő Mezőhegyesi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. Mezőhegyesen három lakótelep hőszolgáltatását végzi, eredetileg 540 lakás részére nyújtott szolgáltatást, jelenleg 320 lakásban szolgáltat, a többiek leváltak a rendszerről. Danka Attila elmondta: céljuk visszacsábítani a régi fogyasztókat és újakat szerezni, a brikettégető kazánokra alapozott gazdaságos és környezetbarát távfűtési szolgáltatást 2013-ban indítják el.

A távhőszolgáltatás modernizációjára, a vezetékrendszer és a hő-központok állapotának javítására egy másik projekttel Mezőhegyes önkormányzata pályázik a KEOP önkormányzatok számára elérhető támogatására. Mezőhegyes polgármestere, Kovácsné Faltin Erzsébet a brikettgyártó jelentőségéről elmondta: a város és térsége számára elérhető lesz egy olcsóbb, alternatív energia. Hozzátette, hogy a térségben van elegendő biomassza, csak az önkormányzat 23 hektár zöldfelületet gondoz.

A budapesti székhelyű AERD szilárd biomasszán alapuló fűtési és technológiai szolgáltatásokat nyújt lakossági és ipari ügyfelek részére. A társaság 2012 második félévétől évi húszezer tonna pellet és brikett gyártókapacitás kiépítését tervezi.