rss      tw      fb
Keres

Orbán Madridban: a keresztény értékeken alapuló politika fogja megújítani Európát

MTI 2012. november 17., szombat 14:59

Orbán Viktor szerint a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát. A miniszterelnök ezt szombaton mondta Madridban, ahol Remény és keresztény válasz a válságra címmel előadást tartott a spanyol főváros Szent Pál Egyetemén.

A kormányfő beszédéről sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatta az MTI-t közleményben. A spanyol a magyarhoz hasonlóan szabadságszerető nép, amely büszkén tekint saját történelmére, és nem engedi, hogy azt a munkát, amellyel nagyapái újjáépítették a polgárháború által lerombolt hazájukat, most a bürokraták és a pénzügyi spekulánsok újból kockára tegyék - idézte a magyar miniszterelnök szavait a sajtófőnök.

Orbán Viktor hozzátette, hogy a keresztény hagyomány iránt elkötelezett embereket, laikusokat és klerikusokat, katolikusokat és protestánsokat egyaránt összekapcsolja egy közös érzés: "az őrálló felelőssége". Ma Európában az emberi együttélés olyan formái, alakzatai váltak megkérdőjelezhetővé, mint a nemzet és a család - figyelmeztetett a miniszterelnök, hozzáfűzve: a gazdasági életben hasonló módon vált bizonytalanná a munka és a hitel valódi eredeti értelme.

A hitel kérdésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: egy keresztény értékrendet képviselő Európa talán nem engedte volna meg, hogy az emberek hitelek felvételével feléljék családjaik jövőjét.

A megszorításokról azt mondta: "Hosszú távon sem az embereknek, sem a kormányoknak, sem pedig a hitelezőknek nem érdeke, mert ha az intézkedések miatt felbomlik a rend, elenyészik a társadalmi stabilitás, bizonytalanná válnak a gazdasági élet keretei, akkor ki fog a minden egyes kölcsönkapott euróért megdolgozni?"

Az új magyar alaptörvényről is szólt, kifejtve hallgatóságának, hogy a Nemzeti hitvallás című első fejezet első mondatául a Himnusz első sorát választották: "Isten, áldd meg a magyart!"

A mi "bűnünk" - folytatta -, hogy a XXI. században azt mertük alkotmányba foglalni, hogy a vallás, az egyház, a nemzet, a család nem a múlthoz, hanem a jövőnkhöz is tartozik. "Mi úgy véljük: a keresztény értékeken alapuló politika a történelem folyamán immár sokadszor fogja megújítani Európát" - szögezte le Orbán Viktor, akinek beszédét - mint azt közleményében Havasi Bertalan írta - a helyszínen, kivetítőkön több százan, online közvetítésben pedig mintegy háromezren kísérték figyelemmel. Orbán Viktor beszéde után hosszan válaszolt a közönség kérdéseire is.