rss      tw      fb
Keres

Hivatalos látogatást tett Albániában Semjén Zsolt

MTI 2012. november 17., szombat 14:57

Semjén Zsolt hivatalos látogatást tett Albániában, ahol tárgyalt Sali Berisha miniszterelnökkel, és részt vett az egykori albán uralkodó, I. Zogu király és magyar származású felesége, Apponyi Geraldine királyné újratemetési szertartásán.

A miniszterelnök-helyettes az MTI-nek telefonon elmondta, hogy pénteken tárgyalást folytatott Sali Berisha miniszterelnökkel, áttekintették a két ország kapcsolatait. Szombaton a magyar állam képviseletében részt vett az egykori albán uralkodó és felesége újratemetési szertartásán.

Semjén Zsolt azt mondta: úgy gondolja, mivel a magyar világnemzet, helyes, ha a különböző népek történelmében fontos szerepet játszó magyarokról a magyar állam megemlékezik, és magas szinten képviselteti magát az ilyen típusú eseményeken.

Ez egyrészt az egyetemes magyarság szempontjából bír jelentőséggel, másrészt a magyar-albán kapcsolatok tekintetében túlmegy a protokolláris, politikai, gazdasági természetű dolgokon és egy spirituális, lelki kapcsolatot is kifejez - tette hozzá Semjén Zsolt, megjegyezve, hogy a királyné rendkívül népszerű az albán nép körében.

A miniszterelnök-helyettes találkozott az albán kulturális miniszterrel, akivel a két ország egyetemei közötti kölcsönös ösztöndíjprogramokról tárgyalt. Találkozott továbbá II. Leka koronaherceggel, I. Zogu király unokájával is.

I. Zogu albán király földi maradványait ötvenegy évvel a franciaországi emigrációban bekövetkezett halála és temetése után szombaton Tiranában, a királyi család számára épített új mauzóleumban helyezték el.

A király koporsója pénteken érkezett meg Franciaországból Tiranába, ahol ágyútalpon szállították a család rezidenciájára. Hazaszállítását és újratemetését a kormány intézte az Albánia függetlenségének 100. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségek részeként. A királyt felesége, Apponyi Geraldine, tavaly elhunyt fia, Leka és menye mellé temették a családi mauzóleumban.

A független Albánia egyetlen uralkodója, Zogu 1928-1939 között volt király, de menekülni kényszerült, amikor a fasiszta Olaszország megszállta hazáját. A II. világháború után Albániában hatalomra került kommunista rezsim 1946-ban eltörölte a monarchiát. Az 1990-es rendszerváltozás után Albánia többpártrendszerű demokráciává vált.