rss      tw      fb
Keres

Válasz Zsigmond Gábornak és Mihancsik ZsófiánakZsigmond Gábor (alias Gavriel Bar Shaked) nyílt levele egy súlyos tárgyi tévedést és egy alaptalan rágalmat tartalmaz. Ellentétben Bar-Shaked állításával, miszerint Jeszenszky Géza távozása óta a külügyminiszteri székből egyetlen sornyi levéltári forrás sem jutott ki a Yad Vashembe, a Yad Vashem Archives Magyarországi Kutatócsoportja vezetőjeként szeretném leszögezni, hogy a Kutatócsoport munkájának eredményeként 1994 óta mintegy hárommillió oldalnyi eredeti, zömmel a holokauszt-szakértők által sem ismert dokumentummal gyarapodott a Yad Vashem levéltára. Az iratok között természetesen vannak 1944-es gettó-névsorok, sőt deportálási listák is. Utóbbiakat néha (helytelenül) Jaross-listáknak is nevezik. Zsigmond szerint azok, akik ma támadják (pontosabban: bírálják) a volt külügyminisztert, azok a felelősek a Jaross-listák „eltussolásáért”. Téved, alaptalanul rágalmaz, amióta az eszemet tudom, mindig, mindent elkövettem annak érdekében, hogy a lehető legtöbb levéltári anyag kerüljön nyilvánosságra.

*

Mihancsik Zsófia nem érti „húzásomat”. Én értem, hogy miért nem ért engem: nem ismeri a tényeket. Nem azon napon tájékoztattam az oslói Holokauszt Központot, amikor (Jeszenszky meghívására, személyes vendégeként) Oslóba kellett volna érkeznem (október 27., szombat), hanem egy nappal később. Nem Jeszenszky (rasszista, tudományosan megalapozatlan) mondatát, hanem azokat az (angol nyelvű) oldalakat juttattam el Oslóba, amelyeket az Index már október 26-án közzétett. Ezeknek az oldalaknak az elolvasása után döntött a Holokauszt Központ vezetősége úgy, hogy felkéri a magyar nagykövetet, ne jelenjen meg a konferencián. Nem kellett volna a magyar nagykövettel együtt „fellépnem”, a Raoul Wallenberg-konferenciára engem előadónak hívtak, a magyar nagykövetség egyik társrendezője volt a konferenciának. Nem kellett semmiféle magyarországi nyilvános vitát megvárnom, még október 27-én és 28-án is több, hosszú, tisztázó, vitázó e-mailt váltottam Jeszenszky Gézával, aki igen határozottan közölte, hogy még soha az életében, egyetlen szavát sem kellett visszavonnia, és ez most sincs szándékában. Ő nem szakértője a magyarországi cigánykérdésnek, én a magyar cigány holokausztról írtam a kandidátusi disszertációmat. Mihancsik Zsófia még azt is tudja, hogy mire számítottam akkor, amikor a Holokauszt Központot tájékoztattam távolmaradásom okáról. Sajnos ezt is rosszul tudja: én csak el akartam magyarázni a konferencia szervezőinek, hogy miért nem megyek. Október 28-án, vasárnap késő délután még csak nem is álmodtam arról, hogy minden követ és drága repülőjegyet megmozgatva, hétfőn éjjelre mégis megszervezik, hogy kiérkezzek a norvég fővárosba.

Remélem a Galamus szerkesztői továbbra is a honlapjukon megfogalmazott alapelvek szerint szerkesztik lapjukat, mely szerint: „Célunk, hogy lehetőségeinkhez képest kiigazítsuk a nyilvánosságban elhangzó hamis tényközléseket, csúsztatásokat, politikai vagy önérdek vezérelte manipulációkat, szakmai elégtelenségeket”.

Mindehhez további sikereket kívánok.

(Karsai László)Lásd ehhez Mihancsik Zsófia írását: Válasz Karsai Lászlónak


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!