rss      tw      fb
Keres

Nyílt levél Jeszenszky Gézához: együttérzek veledKedves Géza,

Elnézést a közvetlen megszólításért, de ezzel visszaidézem a több mint húsz évvel ezelőtti találkozásainkat Budapesten.

1988-ban alakult Jeruzsálemben a Szól a Kakas már egyesület, amely együttműködve a Serge Klarsfeld alapítvánnyal és a Yad Vashemmel, célul tűzte ki a magyar zsidó holokauszt-áldozatok neveinek összegyűjtését, komputerizálását és az anyag publikálását.

Első alkalommal 1990-ben találkoztunk, a választások utáni éjszakán az MDF épületében, amikor tájékoztattalak, mint kijelölt külügyminisztert, kutatásainkról. Másodszor egy évvel később, külügyminiszterként a legnagyobb barátsággal fogadtál engem az irodádban. Mindkét alkalommal azért kerestelek meg, hogy a segítségedet kérjem ahhoz, hogy megtaláljuk és megkaphassuk a magyar zsidóság 1944-es összeírásának anyagát. Az 1988-ban Jeruzsálemben megalapított NEVEK project célja az elpusztított magyar zsidóság megörökítése volt. Az első kötet 1989-ben jelent meg a Horn-kormány, személyesen Gál Zoltán kutatási engedélye alapján. Az első kötet a Hajdú megyei zsidóság névanyagát tartalmazza, amely kötetet neked megküldtünk később. A deportálást előkészítő csendőrségi lista (eredeti első példánya) a BM birtokában volt akkor, hogy ma hol lehet, nem tudom.

Találkozásunk alkalmával meghallgattál és támogatásodról biztosítottál, csakúgy mint Antall József miniszterelnök, amikor Jeruzsálembe látogatott és a Yad Vashemben beszéltem vele kutatásunkról.

Nem tekinthető véletlennek, hogy lemondásod után, 1994-ben már teljesen eltussolták a levéltári anyagot. Erről több intenzív levelezés folyt. Erről tanúskodnak Serge Klarsfeld budapesti útjai, feljegyzései, hivatalos levelei, e-mailjei. Tájékoztattuk az újságírókat, politikusokat, későbbi miniszterelnököket, valamint külügyminisztert, minisztereket. A mai napig egy sor sem érkezett a Yad Vashem archívumába. Itt nem egy közvetlen gyakorlati támogatás megszűnéséről van szó, hiszen ez nem tartozott a Külügyminisztérium hatáskörébe, hanem egy szellemi irányzat elnémításáról.

Miért idéztem fel a két évtized előtt napokat és éveket?

Mivel szíven ütött az a támadás, amely téged ért az elmúlt hetekben. Hogyan lehetséges téged rasszizmussal és gyűlölettel vádolni, hogyan lehet alakoskodni, főleg olyanoknak, akik a legnagyobb károkat okozták az eredeti források fellelésében?

2012 novemberére ez már történelem. Az 1988-as kezdeményezések elhaltak, azóta sincs semmiféle kapcsolat a Klarsfeld alapítvány, a magyar Külügyminisztérium és politikai szereplők közt. A Belügyminisztérium mint olyan megszűnt.

Kedves Géza, együttérzek veled ezekben a napokban és hetekben, tudom, mit tettél az igazságért, a fajgyűlölet visszaszorításáért.

Üdvözlettel és barátsággal

Gavriel Bar-Shaked
Yad Vashem, Jeruzsalem
(dr. Zsigmond Gábor)
dr. Zsigmond Anna
Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!