rss      tw      fb
Keres

Kósa szellemeskedik

2010. június 21-i blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc – fideszes politikusok büntetőjogi felelősségrevonást kilátásba helyező nyilatkozataira reagálva – azt írta: „Ha megvádolnak, önként mondok le mentelmi jogomról, hogy vádlóim, a politikai méregkeverők szemébe nézhessek. Ha a politikai küzdelmet bíróságon akarják lefolytatni, én állok elébe. Vádlott helyett vádlójuk leszek. Vádlója ennek a torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó Fidesz-világnak. Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak.”

A következő napon a TV2 Mokka című műsorában Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a riporter kérdésére azt mondta a blogbejegyzésről (miután felolvasta a fenti részt): „Nem tudom, valószínűleg Dimitrov elvtárs életrajza lenyűgözte a valamikori miniszterelnököt, és most a Reichstag felgyújtása kapcsán akar egy ilyen a szerepben feltűnni. Én inkább azt mondanám kicsit kevésbé romantikus kommunizmussal, hogy jogállamban élünk, amennyiben a volt miniszterelnök törvényeket sértett, akkor a törvény előtt felelnie kell… A helyzet az, hogy több ügy van… Ezeket ki kell vizsgálni, de konkrét vádak alapján lehet csak eljárni. Így általában, mondom, ez ilyen dimitrovi romantika.”

Iróniának álcázott cinikus közömbössége ellenére őszintén kívánom Debrecen polgármesterének, hogy egy másik elvtársnak (aki ráadásul az illető ország szintén második legnagyobb városának volt az első embere), Kirov leningrádi párttitkárnak nem éppen a romantikus kommunizmust idéző története a jövőben se szolgáljon számára személyes, csak történelmi tapasztalattal.

Bíró D. Péter


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!