rss      tw      fb
Keres

Tiltsák be a manipulációt!

OS 2010. február 17., szerda 15:17

A manipulációt tiltó törvényjavaslattal lepnék meg az új összetételű Parlamentet egy civil szervezet kutatói. Elemzésük szerint a hazai közéletet olyan mértékben fertőzte meg a manipuláció, hogy törvényi szinten szükséges fellépni ellene.

Legutóbb Atkári János nyilatkozta a következőket: "A főpolgármesteren keresztül olyan információ érkezett, amellyel a tenderen részt vevő egyik felet inszinuálták volna. Mivel ez a bizonyos információ egyre többször előkerült, jeleztem Demszkynek, itt másról lehet szó, mint hogy valaki aggodalmat érez a tenderrel kapcsolatban. (Az illető cég versenyben maradt, de nem nyert.) Ez a híresztelés, a tender külső befolyásolásának szándéka vezetett ahhoz, hogy 2003 májusában közöltem a főpolgármesterrel, semmilyen kapcsolatot nem vagyok hajlandó tartani Mesterházyval..." (NOL.hu 2010.02.11.). A manipulációellenes civil törvényjavaslat jelentős pénzbüntetéssel szankcionálná a közbeszédben elhangzó manipulációt. Kötelezővé tenné a televíziós csatornáknak, hogy politikai vitaműsorok során a már jogerősen megállapított manipulációs esetek futó feliratban jelenjenek meg az adásidő alatt, a súlyos valótlanságot állító pártot pedig két évig tiltsák el a televíziós közszerepléstől. Jelentős, új jogosítványokat kapna a Gazdasági Versenyhivatal is, fokozottan védendő a gazdálkodó szervezeteket a manipuláció és a lejáratás ellen. A Munka Törvénykönyvében pedig a munkavállalókat védenék a rosszindulatú, lejárató tevékenységek ellen.

A Geopolitikai Tanács kutatói a manipulációellenes törvényjavaslattal a hazai közélet megtisztulását, a gazdasági versenyképesség növekedését kívánják elősegíteni.

Bővebb információ dr. Pintér István szóvivő: 36/20/368 7810

Kiadó: Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány