rss      tw      fb
Keres

Barack Obama még négy évet kapott - az ígéret szép szó…Azt hiszem, így szerda reggel már határozott eredményekről számolhat be budapesti tudósítóhelyéről az Önök Tuesday Morning Quarterbackje.

Először is, időközben befejeződött az Eagles–Saints mérkőzés; a Saints 28:13-ra legyőzte a szárnyaszegett Eagles csapatát. Michael Vick Eagles irányító rögtön a meccs elején úgy dobta a gólszerző zóna felé a labdát, hogy azt a csapattárs nem tudta jól megfogni, sőt, olyan szerencsétlenül nyúlt hozzá, hogy az egyik Saints-védő kaparintotta meg, és ebből egy 99 yardnyi visszahordással touchdownt ért el. Lelkileg rögvest elúszott ezzel a meccs az Eagles számára.

Másodjára: a szavazatok összeszámlálása és az exit poll eredmények ismeretében úgy fest a helyzet, hogy Barack Obama még egyszer leteheti az elnöki esküt 2013. január 20-án. Reméljük, másodjára nem sül bele Roberts főbíró. Az eredmények azt jelzik, hogy jóval több mint 270 elektori voksot szerzett.

A nap elején a New Hampshire-i Dixville Notch faluban az eredmény 5 szavazat volt Obama elnök mellett és 5 szavazat Mitt Romney mellett. A kis államban végül Obama nyert. A nap végére szinte mindenre választ kaphattunk. Florida hamarabb jött be, itt közel fej-fej mellett ment a versengés, és tudott volt, hogy ha ezt államot viszi Obama, sok remény nem marad Romney számára. A versengést végül eldöntötte Ohio. Az állam kék maradt; Obama több mint egy százalékkal nyert. Hamilton megyében ismételt a hivatalban lévő elnök. Wisconsin államban is Obama nyert, ezzel ellenkező értelmű jóslatom nem vált be. A mentségem az lehet, ha egyáltalán kell mentség, hogy amikor megtettem jóslásomat, nem tudtam, hogy hétfő este Bob Dylan Madisonban ismét elénekelte a Blowin’ in the Wind dalt, amellyel elfújta Mitt Romney reményeit. Romney helyi idő szerint éjfél után Bostonban mondta el a vereséget elismerő rövid beszédét. Több mint egy órát késlekedett, stábja Ohio és Florida egy százaléknál kevesebb hátrányát látván inkább várakozó álláspontra helyezkedett, de a tények előtt fejet kellett hajtaniuk. Mitt Romney a beszéd előtt elkortyolt egy pohár szíverősítő angol teát. A Tea Partyból ennyi maradt számára.

Végül, és egyáltalán nem utolsósorban, a hétfő esti mérkőzés szünetében az ESPN állomás interjút sugárzott Obama elnökkel, amelyben a műsorvezető arra hívta fel az elnök figyelmét, hogy éppen négy éve vetette fel Obama, hogy az egyetemi futballszezon végén jó lenne egy 4 csapattal rendezendő rájátszásos döntőt szervezni. A regnáló elnök büszkén jelentette ki: az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó (promises made, promises kept). Hamarosan megvalósul az ígéret. Vélhetően önironikus hangulatban tette hozzá Obama, hogy ez azon változások egyike, amelyekben alappal lehet hinni (this is the kind of change you can believe in). Sőt, az eredetileg tervezett 4 csapat helyett 8 csapatnak kell játszania ez a döntőt. Mike Vicktől már nem várhatunk többet az Eagles-rajongók nevében, de mint a tágabb respublika polgárai, ennél a változásnál egy jottányival többre számítunk a következő négy évben.

A választói döntést többféleképpen értelmezik majd. A Tuesday Morning Quarteback úgy olvassa az eredményeket, hogy az felhatalmazás és jámbor figyelmeztetés az elnök és a Kongresszus számára, hogy jussanak dűlőre egy sor olyan kérdésben, amelyben lehetséges a kompromisszum. Harcoljanak, álljanak ki saját elképzeléseik mellett, de tudják, hol a határ. Ha kell, módosítsák az egészségügyi reform egyes intézményeit, de ne dobják ki teljesen. Okos enged, szamár szenved. Obama elnök a következő négy évben már történelmi megítéléséért fog küzdeni. Ma még nem tudni, mi lesz a történelem ítélete az Obama-korszakról. Döntő mértékben rajta múlik, hogy lesz-e ereje és mersze meghozni azokat döntéseket, amelyek olyan változást tesznek lehetővé, amelyekben a reá szavazók hihetnek, és amelytől az ellene szavazók sem fordulnak el mély undorral. Nem irigylem. A politika mégis a lehetséges művészete, amelyben „az akard a lehetetlent” valló széplelkek és okostojások többnyire kudarcot vallanak. Obama számára a lehetséges sem lesz fáklyás menet. Ám ha kitartóan ostromoljuk a lehetségest, olykor lehetetlennek tűnő dolgok is sikerülnek.

(Hanák András)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!