rss      tw      fb
Keres

A Jeszenszky-ügy
A Roma Sajtóközpont nyomán az Index hozta nyilvánosságra Jeszenszky Géza, oslói magyar nagykövet egyik egyetemi jegyzetének rasszistának minősíthető mondatait. Jeszenszky Géza visszautasította a vádat, ám az oslói Wallenberg-konferencia rendezői megkérték, ezek után ne vegyen részt a konferencián. Részletesen:

A rasszizmus vádja

Az Index számolt be róla október 26-án (Jeszenszky Géza szerint a romák között házasodhatnak a testvérek), a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent hír alapján (Egymás között – fajelmélet a Corvinuson), hogy Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete, jelenleg Magyarország norvégiai és izlandi nagykövete, a Corvinus Egyetem (BCE) Nemzetközi Tanulmányok Intézetének magántanára a következőket írta angol nyelvű egyetemi jegyzetében:

„Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással.”

Két egyetemi oktató és egy LMBT-aktivista levelet írt Jeszenszky Gézának, amelyben felszólították arra, hogy írja át a könyvét, és kérjen bocsánatot. Egy jogvédő szerint ha egy roma diáknak ebből az anyagból vizsgán kell számot adnia, és emiatt megalázva érzi magát, akkor az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény értelmében zaklatás miatt indíthat pert.


Jeszenszky cáfol

Október 27-én Jeszenszky Géza az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásában visszautasította a rasszizmus vádját. Azt írta, mindig igyekezett felhívni a világ figyelmét a határon túli magyar közösségek helyzetére, tanárként, miniszterként, nagykövetként pedig valamennyi üldözött, bántalmazott nemzeti vagy vallási kisebbség ügyéért írásban és szóban is kiállt. A BCE-n és jogelődjein évtizedek óta tart angol nyelvű kurzusokat is a nemzetközi kapcsolatok és a magyar külpolitika történetéről, valamint az átmenet problémáiról a kommunizmusból a demokratikus piacgazdaságba. Előadásait, a témával kapcsolatos írásait és egyes más szerzőktől átvett publikációrészleteket egyetemi segédkönyvként kiadta, ennek része a magyarországi kisebbségekről és a romákról szóló fejezet. Ebben a fejezetben 15 oldal foglalkozik a cigánysággal, de mivel a téma nem szakterülete, a fejezet megírásához több forrást használt. Azt írta, „még egy elfogult roma jogvédő sem találhat semmi kifogásolnivalót a téma bemutatásában, könyvemet magyar és külföldi diákok százai használták és találták hasznosnak”. Szerinte több tanulmány, szociológiai felmérés érinti a cigányok között is fellelhető szellemi fogyatékosság jelenségét, és általában ezt a belterjes közösségek létével, és az ezzel járó gyakori rokonházasságokkal magyarázzák. „Józan ésszel e feltételezésben semmi sértőt nem lehet találni, rasszizmust emlegetni pedig felháborító rágalom.”


Oslói retorzió

Október 30-án az Index adott hírt ismét arról (Vállalhatatlanná vált Oslóban a magyar nagykövet), hogy Jeszenszkyt levélben kérte fel a Norvég Holokauszt és Vallási Kisebbség Kutatóintézet, hogy ne vegyen részt az intézet keddi nemzetközi Wallenberg-szimpóziumán. Az intézmény vezetése úgy ítélte meg, hogy Jeszenszky romákról szóló tézisei miatt személye vállalhatatlanná vált. A diplomáciai blamázs súlyosságát jelzi, hogy a magyar nagykövetség, így maga Jeszenszky is a konferencia egyik kezdeményezője és szervezője volt.

Az Index információja szerint a konferencia magyar előadója, Karsai László, a szegedi egyetem holokausztkutatója – szintén Jeszenszky miatt – visszamondta a részvételt, de az oslói intézet kifejezett kérésére végül eleget tett a meghívásnak.


Az oslói konferenciaszervezők indoklása

Valóban távolmaradásra kérték fel Jeszenszky Géza magyar nagykövetet a Raoul Wallenberggel és az európai zsidók megmentésével foglalkozó keddi oslói konferencia szervezői – erősítette meg kedden az MTI-nek Anton Weiss-Wendt, a tanácskozást szervező, a holokauszt és a vallási kisebbségek kutatásával foglalkozó központ (HL-senteret) vezetője. Elmondta, hogy a tanácskozást az oslói magyar, a svéd és az izraeli nagykövetség közreműködésével szervezték, s meghívták rá Karsai Lászlót, a szegedi egyetem professzorát, a holokauszt egyik legelismertebb magyar kutatóját. Karsai professzor azon a napon, amikor Oslóba kellett volna érkeznie, elküldte Jeszenszky Géza egyik angol nyelvű egyetemi jegyzetének internetcímét a szervezőknek. Karsai László azt írta, elfogultnak és fajgyűlölőnek tartja a jegyzetnek a romák családon belüli házasodásáról és szexuális életéről szóló megállapításait, s ezért nem tud részt venni a tanácskozáson. Anton Weiss-Wendt ugyancsak elfogultnak és bizonyítékokkal alá nem támasztottnak nevezte Jeszenszky Géza megállapításait, azaz ezen a téren tökéletesen egyetértenek Karsai Lászlóval. „Hogy megőrizzük az intézet és az általunk szervezett tudományos esemény méltóságát, s elejét vegyük annak, hogy a szimpózium más felszólalói is lemondják részvételüket, közöltük a nagykövet úrral, hogy bölcs dolog volna a részéről, ha nem venne részt a tanácskozáson”, mondta a központ vezetője.

Anton Weiss-Wendt szerint Jeszenszky Géza e-mailben válaszolt a levélre, s védte a roma kisebbséggel kapcsolatos álláspontját. A „beltenyészet” kifejezést használta, s azt állította, hogy a romáknak mint közösségnek kevés fogalmuk van a vérfertőzés veszélyeiről, mondta Anton Weiss-Wendt. Márpedig szerinte „az ilyen és ehhez hasonló megjegyzések ebben az országban legalábbis tájékozatlanságról tanúskodnak, ha éppen nem támadóak”.


A Külügyminisztérium közleménye

A kedd délután kiadott közlemény szövege: „Jeszenszky Géza a napokban a sajtóban idézett jegyzetét egyetemi tanárként, nem pedig a Külügyminisztérium munkatársaként, hazánk oslói nagyköveteként írta. Bár a vitatott sorok félreérthetőek, Jeszenszky Géza egész életműve és legutóbbi publikációi is bizonyítják, hogy kiáll a kisebbségi jogokért, és nem vádolható előítéletességgel.”


LMP: mentsék fel Jeszenszkyt egyetemi tanári állásából

Október 29-én az LMP közleményben ismertette azt a levelet, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem rektorához írt, azt követelve, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát. Az indok: egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az – még ha jelenleg nem is tanít –, aki a diákjainak szánt jegyzetében egy kisebbséggel kapcsolatban súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg. „…elfogadhatatlan sztereotípiákat és előítéleteket tartalmazó megállapításait forrásmegjelölésekkel nem támasztotta alá; így még súlyosabb, ha ezek Jeszenszky Géza saját gondolatai”, írja az LMP. „Való igaz, hogy a romák egészségügyi állapota az átlagosnál rosszabb, de Jeszenszky Géza kijelentéseinek semmilyen alapja nincs. Ez csak egy rendkívül káros, rosszindulatú előítélet, ami csak arra alkalmas, hogy a szélsőjobb újabb hivatkozási alapjául szolgáljon.” Ezért kérik Rostoványi Zsolt rektortól Jeszenszky Géza felmentését, és jegyzetének bevonását.


Jeszenszky az ATV-nek: Ma már másképp fogalmazna

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, oslói nagykövet az ATV Egyenes beszéd című műsorának nyilatkozott kedden telefonon.

Az azt mondta: ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot. Egyébként orvosi szaklapok – például a Journal of Medical Genetics – állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, „a szó szerinti idézet is onnan ered”.

Másoknál is sajnálatos tapasztalat, hogy ha közeli rokonok lépnek házasságra, abból gyakran szellemileg vagy fizikailag sérült utódok származnak, mondta Jeszenszky. A romákról szóló fejezet a probléma „valódi súlyát” igyekszik bemutatni, „a romák megértése olvasható ki belőle”, és az, hogy a helyzetükön változtatni kell. Egyébként a jegyzetet korábban írta, és eddig senki ütközött meg rajta.

Jeszenszky bocsánatot kért azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket a soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlotta, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el, mert az abban vázolt problémákat kezelni kell.


A Képviselő Funky blog megjegyzése

Bagoly mondja: „A ma élő Jeszenszkyek két, egymástól teljesen különböző eredetű, de szorosan egymás mellett élő, és később egymással többször is házasodó családból származnak.” (forrás: a Jeszenszky család Wikipédia-oldala)


A Corvinus Egyetem elhatárolódik az idézett mondattól

A Budapesti Corvinus Egyetem vezetése elhatárolja magát Jeszenszky Géza jegyzetének az elmúlt napokban a sajtóban többször idézett mondatától. Az intézmény kedden késő este az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy a jegyzetet az egyetem oktatásában semmilyen formában nem használják és a jövőben sem fogják.

A Budapesti Corvinus Egyetem közleményében hangsúlyozta, hogy elítélik a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formáját, Jeszenszky Géza pedig 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel. Két éve nem oktat a BCE-n, mint egyetemi magántanár 2011-ig óraadóként vett részt az oktatásban, e tevékenységét azóta nem folytatja.

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!