rss      tw      fb
Keres

Riogatás?

Orbán Viktor szerint megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a ’duális erőtér’ határozza meg, hanem ’egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér’.” A Fidesz elnöke ezt a "Megőrizni a létezés magyar minőségét" című beszédében fejtette ki, amelyet szerdai számában közöl vitaindítóként a Nagyítás című hetilap (…) Az MTI úgy tudja, a szöveg Orbán Viktor 2009. szeptember 5-i, kötcsei beszédének szerkesztett változata, amely ’koncepció, vízió, sőt stratégia a kultúra jövőbeli szerepéről’.”

Ízlelgessük kicsit, mit tartalmaz ez az üzenet! Mit jelent például a „duális erőtér” megszűnése? Ehhez mindenekelőtt azt kell felidéznünk az emlékeinkben, miért is jött létre duális erőtér. Mitől alakult ki az az állapot, hogy a Fidesz került az egyik oldalra, és mindenki más, aki nem a Fidesz, a másikra?

Az út valóban küzdelmes volt és hosszú, már a 12. évét tapossuk. A „ki az igazi magyar”, a „ki az idegen szívű”, a „ki a haza, aki nem lehet ellenzékben” típusú kérdések és ellenségeskedések eredményeként mostanra, politikai értelemben, valóban kő kövön nem maradt az országban, s a duális állapot – úgy tűnik - mostanra véget is ért. Létrejöhet – Orbán víziójának megfelelően – egy nagy centrális erőtér, egyetlen nagy kormányzó párt.

(Milyen szép jövőkép, csak ne lenne annyira ismerős azok számára, akik már éltek hasonlóban!)

A közvéleménykutatások szerint valóban létrejöhet egy ilyen állapot. De azt vajon milyen alapon jelenti ki Orbán Viktor, hogy ez az állapot 15-20 évig fog tartani? Már a puszta feltételezés is elgondolkodtató. Vajon spontán történések eredményeként képzeli így, vagy netán tenni is fog annak érdekében, hogy konzerválódjon egy mostani, esetleg bármilyen közjogi lépésre feljogosító választási eredmény?

Azt is mondja, hogy a duális erőtér "állandó értékvitákkal” járt, ami „megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generált”.

Valóban kicsinyesek voltak ezek a viták és feleslegesek? De ki is generálta őket? Az, aki azt hiszi, egy demokráciában nem férhet meg egymás mellett sokféle érték, sokféle gondolkodás, sokféle kultúra. Az, aki azt hiszi a politikai küzdelem résztvevői nem politikai ellenfelek, hanem ellenségek, s egyiküknek a küzdelem végén el kell tűnnie.

Most vágya szerint lesz (?) egy „nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza - és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli" .

Az ember nehezen hisz a szemének. Pedig akárhogy nézzük is, ez van oda írva: nem lesz vita (ki lesz iktatva), hiszen a nagy kormányzó párt a „maga természetességével” megfogalmazza majd a nemzeti ügyeket, és képviseli is, amit megfogalmazott.

Ha netán még mindig nem lenne világos, miről van szó, segít az a kijelentés, amelyet a hír szintén megelőlegez a beszédből:

A jelenlegi kormányzatról szólva Orbán Viktor azt állítja: a kormányzati leszerepelés leértékelte a szociálliberális értékrendű kultúrateremtő közösséget is, megrendültek a kormányzás szellemi és értékalapjai.”

Jól értjük? A nagyarányú politikai győzelem Orbán felfogásában azt jelenti, hogy kulturálisan is győzött? Egy demokratikus választáson elszenvedett politikai vereség szerinte kulturális értelemben is vereséget jelent? Értsd: a győztesnek kulturális értelemben is igaza lett? A kultúra mibenléte és értéktartalma politikai szavazás kérdése?

Nyilván ennek fényében értelmezendő az a tétel is, hogy „a kormányzás célja és feladata - nagybetűvel és egybeírva - Magyarország közjogi értelemben vett vezetése, tartalmilag pedig annak biztosítása, hogy a nagybetűs Magyarország kisbetűvel, két szóban írva: ’magyar ország’ maradjon”, és erre utal a beszéd címe is: „Megőrizni a létezés magyar minőségét"

Bizony, olyan definíciós kérdésekről van szó, amelyekről a jövőben nem lesz vita. Különösen azokkal nem lesz, akik „leszerepeltek” a választásokon, s akik felelősek mindenért. (Miért is? Például azért is, hogy politikai értelemben kő kövön nem maradt?)


flickr/David M

Két hónap múlva lesznek a választások.

Bölcs politikai elemzők szerint bizonyos tények kimondása, összefüggések feltárása „riogatás”. Orbán Viktornak ez a beszéde lehetővé tette, hogy betekintést nyerjünk a jövőbe: mit jelent majd egy kétharmados Fidesz-győzelem a magyar demokráciára és a magyar kultúrára nézve. Körülbelül ezt.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!