rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 11.

Miért választotta Merkel a békés hangot?
Eörsi Mátyás, volt SZDSZ-es külügyi államtitkár, most DK-politikus

Bolgár György: - Jöttek az első hírek az elmúlt fél-egy órában arról, hogy lezajlott a találkozó Merkel és Orbán közt, közös sajtóértekezletet tartottak, Merkel elégedetten nyugtázta, hogy a magyar kormány végrehajtotta a törvénymódosításokat, amelyeket az Európai Unió szükségesnek tartott és üdvözölte a kormány kompromisszumkészségét az alkotmányos kérdésekben. Két héttel ezelőtt beszélgettünk egy Magyar Narancsban megjelent cikkedről, amiben lényegében azt jósoltad meg, ami most történt. Tehát, hogy ne tápláljunk illúziókat, a német kancellár nem fogja megfeddni vagy megkritizálni – legalábbis a nyilvánosság előtt – a magyar miniszterelnököt, mert neki szüksége van a magyar kormány támogatására az Európai Unió rendbetételéhez. Bizonyos értelemben ennél mintha még tovább is ment volna.

Eörsi Mátyás: - Igen, hallottam az utolsó betelefonálót, aki mondta, hogy csalódott Merkelben. Én ezt részben megértem, részben pedig tudomásul kell vennie a betelefonálónak is és a Klubrádió minden hallgatójának is, hogy közöttük egyetlenegy darab Merkel-szavazó nincsen. És fontos, amikor egy helyzetet elemzünk, hogy belehelyezzük magunkat a másik fél érték- és érdekvilágába, hogy megértsük, Orbán Viktornak azért volt a találkozó fontos, hogy kikerüljön ebből a karanténból, ami őt eddig őt körülvette. De Merkelnek a találkozó miért volt fontos? Tudni kell, hogy Merkel szintén újraválasztásért küzd, egy év múlva lesznek a választások. Ha nyer, akkor a harmadik ciklusát fogja tudni elkezdeni, ezzel megközelíti a csúcstartó Helmut Kohlt. Ez nem akármilyen teljesítmény lenne. És Merkel számára a kihívás az, hogy meggyőzze a német választókat arról, hogy ő az európai projektjét meg tudja nyerni. Ugye a német adófizetők tartják fenn Európát. A német adófizetők finanszírozzák Görögországot, Spanyolországot, Portugáliát és részben Olaszországot. A német adófizetőknek ebből elegük van. Ők azt mondják, hogy ők ezt nem szívesen folytatják, és Merkel, akit áthat a német felelősség, megsegíti ezeket az országokat, azonban egy olyan jövőképet tálal eléjük, amely a jövőben megakadályozza, hogy az országok csődbe menjenek. Ezt szolgálja a politikai és költségvetési paktum, amelyet – ha már most DK-s kapcsolatokat megemlíti – érdekes módon először Gyurcsány Ferenc vetett fel annak idején, s akkor még kinevették. Lehet, hogy idő előtti is volt, de most ez a projekt valósul meg az Európai Unióban. Merkel ezt támogatja, és Merkelnek most a legfontosabb az, hogy ehhez támogatókat gyűjtsön. Merkelnek a magyar demokrácia fontos, de annyira nem fontos, mint az európai költségvetési és politikai unió létrehozatala. Szerintem Orbán ebben ígért neki valamit, ezt nem fogjuk megtudni egyelőre, hogy mit, egy halvány ígéretet. És ezért cserébe Merkel őt megdicsérte, mert neki az a fontos, hogy Magyarországot a szövetségesi táborában tudhassa. Nagyjából ezt ki lehetett számolni. Amikor azt a cikkemet megírtam, akkor tisztában voltam azzal, hogy jósolni nehezebb, mint utólag elmagyarázni, hogy valaminek pont úgy kellett történnie, ahogy történt. Erre sokan vagyunk hajlamosak, vállaltam a kockázatot, de azt hiszem, hogy igazam lett.

- Annyi még belefér ebbe a nyilvános dicséretbe, hogy végül is a német kancellár azt mondta, hogy nagyon helyes, hogy Magyarország megfogadta az unió kifogásait, kritikáit, javaslatait és kompromisszumkészséget tanúsított, de közben érzékeltette akár a találkozón is a magyar miniszterelnökkel, hogy csak így tovább, ezt várjuk? Ez az út, tessék még a hátralévő lépéseket is megtenni?

- Ezer százalékos meggyőződésem, hogy a négyszemközti találkozón elhangzottak kritikák. Ezt mi sem igazolja jobban, mint a látogatást megelőző napon tett kormányszóvivői nyilatkozat, amely kritikus volt. Ez nem lehetett véletlen.

- És ugye elvi kritikát tartalmazott, tehát hogy a kétharmados többség tudatában bizony figyelemmel kell lenni a kisebbségre is. Nem lehet úgy kormányozni, hogy azokat figyelmen kívül hagyjuk. Ez nagyon erős tartalmi kritika.

- Pontosan így van. Kivált alkotmányozásban, kivált választójogi törvényben és a legfontosabb törvényekben. Azonban tudnunk kell azt is, hogy a német diplomáciának nagyon sajátos hozzáállása van a magyar problematikához. Lehet azt mondani, hogy ez jó vagy rossz, de tudomásul kell vennünk, hogy a német diplomácia úgy gondolkodik – szerintem van némi igazuk egyébként –, hogy a nyilvános kritikákkal Orbán Viktor nem terelhető a helyes útra. A háttérdiplomáciánál, ahol megmondják, hogy mi lenne az elvárás, elhangoznak a kritikák, de nyilvánosan nem szégyenítik meg, mert pontosan felmérték Orbán Viktor, ha tetszik, lélektani személyiségét. És szerintem abban igazuk van, hogy ha nyilvánosan szégyenítik meg, ezzel nem segítik hozzá Magyarországot ahhoz, hogy Orbán változtasson. Ellenkezőleg. Még jobban eltántorítják Európától.

- Még megjelennének a kormányhirdetések arról, hogy…

-… nem engedünk Merkelnek és a német kereszténydemokratáknak. A viccet félretéve, e mögött van egy létező logika. A németek ezt régóta így csinálják, nagyon kritikusak négyszemközt, és nem szégyenítenek meg nyilvánosan. Én is úgy látom, hogy ez sok magyar demokrata, vagy a Klubrádió betelefonálói fülének kellemes zene lenne, de én is azt gondolom, hogy ez nem segítene igazán sokat.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái