rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 9.

Orbán Viktor magánalapítványa működteti a felcsúti akadémiát
Ferenczi Krisztina újságíró

Ferenczi Krisztina: - Csak egyetlen mondatot szerettem volna mondani a Szöllősi úr, a felcsúti akadémia szóvivője megjegyzéséhez, hogy ha nem mentenének ennyi pénzt a fociba, akkor újabb generációk nőnének fel úgy, hogy nem volna a lakóhelyük környezetében sportolási lehetőség. Nagyon fontos, hogy tíz éve a felcsúti gyerekeknek és felnőtteknek nincs sportolási, focilehetőség.

Bolgár György: - Ezt nem mondod komolyan? Hát tele van pályával Felcsút. Több a pálya mint a…

– De az mind profi füvespálya.

– Ja, oda egy felcsúti gyerek nem mehet be csak úgy.

– Nem.

– Egyikre se?

– Egyikre se. Az iskolások a patakparton futottak lent, mert éppen nem volt szabad hely. Mert elvben az volt a megállapodás, hogy jöhetnek, csak szóljanak előre. Hát egyrészt focizni vágyó kissrácoknál nem nagyon jellemző, hogy azt mondja ma, hogy én jövő pénteken fél kettőtől fél háromig szeretnék itt focizni.

– Ja, igen. Becsöngetek, és akkor csókolom, Gyuri bácsi, jöhetnénk jövő pénteken kettőtől négyig focizni?

– Tehát, hogy bejelentkezéses alapon kell, mert hát ott edzések folynak. Tehát ez egy profitorientált vállalkozás. Érthetőek a szempontjai, de azért az igazsághoz az hozzátartozik, hogy ez nem a falunak teremt sportolási lehetőséget, hanem a falutól elvette a sportolási lehetőséget. Most, hogy végül is idén májusban a stadionépítés kedvéért már kifizették az önkormányzatnak a pénzt rá, talán valahol máshol épül majd valami, és lesz lehetőségük a helyieknek is.

– Ja, hogy a területet megvették az önkormányzattól. És akkor lehet, hogy ebből a pénzből épül valami. Ezt ígérték?

– Nem ígérték, a tervek között az egészségügyi centrum meg kultúrház, ilyesmi van.

– De talán lesz egy pálya is.

– Talán igen, nem a betonon kéne, mert van valahol egy ilyen régi betonpálya, de hát tudjuk, hogy az baromira egészségtelen.

– Te nagyon gyakran jársz Felcsútra, apropó mostanában is jársz még?

– Hát…

– Ugye hiányolják Magyarországon, legutóbb itt a műsorban Demszky Gábor az oknyomozó tényfeltáró újságírást, akkor te vagy itt az élő példa arra, hogy van ilyen újságírás, és egy kemény asszony mindenképpen van a magyar újságírásban, aki ezt szisztematikusan és állhatatosan csinálja.

– Na szóval ez tényleg egy profi magánüzleti vállalkozás, aminél még az is fontos, hogy magánpénzen működik, hangsúlyozza a Szöllősi úr, ez igaz, de azért olyan magántőkékből, amelyek az állam emlőin és megbízásain táplálkoztak, az első és a második Orbán-kormány idején is. Tehát azért ezt nem lehet különválasztani.

– Hát mint ahogy ezek szerint azt sem, hogy jaj de érdekes, hogy ide ömlik a pénz, sokkal több, mint bármelyik más futballcsapathoz. Mert ugye a támogatók tudják, hogy ja, hát Felcsút, Puskás akadémia, és még Szöllősi György is elismerte, hogy hát igen, nemcsak Puskás nevének van vonzereje, hanem Orbán Viktor nevének is. Sőt.

– Jó, csak itt azért a hatalom ebben benne van, tehát ebből a magánvállalkozásból ne felejtsük ki azt, hogy valójában a miniszterelnöki hatalomnak a birtokában folytat egy magánvállalkozást Orbán Viktor alapítványi formában. Tehát ez mindenképpen bizarr.

– Na de de miért az ő magánvállalkozása ez? Az ő tekintélye vagy befolyása vagy hatalma nyilván hozzájárul ahhoz, hogy odamenjen a pénz.

– Ez az ő alapítványa. Nem a tekintély ellen beszélek, az természetes, legyen neki tekintélye is meg hatalma is. Hanem arról beszélek, hogy alapított egy alapítványt százezer forinttal, ami ma már milliárdok fölött diszponál, és abszolút az üzleti formákat vesz fel.

– Ja, hogy ez az utánpótlásért alapítvány, ez Orbán Viktor alapítványa? Ez úgy indult?

– Hát hogyne. És ez működteti a Puskás Ferenc labdarúgó akadémiát. A Puskás Ferenc labdarúgó akadémia pedig a Videotonnak készíti a profi játékosokat. Akiket aztán el lehet adni. Tehát ez egy abszolút üzleti vállalkozás. Nulla alaptőkével vagy százezer forint alaptőkével. Erre mondják azt, hogy ügyes. Hát ebből nem lehet kihagyni a hatalmi tényezőket.

– Igen. Megtámogatva ezek szerint a társasági adókedvezménnyel.

– Hogy ki kap megbízást és ki nem kap az államtól, ki tud az állam emlőin meghízni vagy ki nem. Szóval ez azért egy nagyon sajátos formáció, és nincs igazán példa a demokráciánkban erre. Másikat legalábbis én nem hallottam és nem tudok egyik miniszterelnökünkről sem, pedig sokat nézelődtem e tárgyban.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!