rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 9.

Miért van és mire megy a 2,8 milliárdos támogatás?
Szöllősi György, a felcsúti Puskás akadémia kommunikációs igazgatója

Bolgár György: - Kiderült – bár mintha korábban is olvastam volna erre utaló híreket –, hogy a látványsportok támogatására fordítható társasági adókedvezményből a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány kapta a legtöbbet, 2,8 milliárd forintot, ha jól emlékszem. Azért ez önmagában is rendkívül sok pénz, meg az is eléggé meglepő, hogy messze megelőzték például a Debrecent vagy a Fradit. Hogyhogy mindenki a Felcsútot akarja támogatni?

Szöllősi György: - Azért árnyalnám egy picit a képet. Először is nem a felcsúti Puskás akadémia nyerte a legtöbbet, hanem az a sok százezer sportoló gyermek, aki az új sportlétesítményeket elfoglalhatja, hiszen több mint ezer egyesület, kisebb-nagyobb műhely, sportlétesítmény fejlesztésre kapott most pénzt. Amire azért volt szükség, mert évtizedeken keresztül rendkívüli módon lepusztult a magyar sport infrastruktúrája.

- Ez a több mint ezer valószínűleg szám szerint igaz, de ettől még az is igaz, hogy a felcsútiak kaptak 2,8 milliárdot, nem?

- Ez így igaz, viszont ez sem a legtöbb, mert hála Istennek a Magyar Labdarúgó Szövetség hatmilliárd forintból finanszírozza az országos pályaépítési programját, amelynek a révén máris több futballpályát adtak át országszerte. És azért sem érdemes profi klubokkal összevetni ezt az összeget, hiszen ez az egész program kimondottan a gyerekekről, az utánpótlásról és az amatőr sportról szól. Tehát, ha kaptak is más klubok vagy profi klubhoz kötődő utánpótlás műhelyek, akkor az azért van, mert ők is létesítmény-fejlesztésre vagy kimondottan utánpótlás sportra kapták ezt a pénzt. A felcsúti 2,8 milliárd nyilvános adat, és természetesen igaz. Mivel milliárdokról van szó, ezért érdemes nagyon precízen és alázatosan fogalmazni, hiszen nyilvánvalóan sok mindenkit lázít, amikor ilyen nagy összegekkel dobálózunk.

- De nem hiszem, hogy az utánpótlás fejlesztésére, erősítésére szánt pénz miatt lázonganának az emberek, bár sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy talán nem ez az a pillanat, amikor a sportra jóval többet kell költeni.

- De akkor újabb generációk nőnek fel anélkül, hogy a lakóhelyük környezetében sportolni tudnának, és ez egy nagyon fontos kérdés, szerintem elsőrangú kérdés a gyermekeink sportja és egészsége, amit nem lehet elodázni.

- Engem meg lehet győzni. Ezzel nincs bajom és biztos, hogy jót tesz gyereknek is, szülőknek is, a társadalomnak is, ha minél többen minél normálisabb körülmények között focizhatnak vagy más sportágat űzhetnek.

- Itt éppen erről van szó, hiszen a felcsúti Puskás akadémia nemcsak Felcsúton sportoló vagy a felcsúti akadémián bentlakó akadémistákat, korosztályos válogatottakat, az úgynevezett elit képzést jelenti, hanem a teljes székesfehérvári utánpótlás nevelése is hozzánk tartozik. Tehát ez azt jelenti, hogy Felcsúton és Székesfehérváron közel ötszáz gyermek sportolásához kaptuk meg ugyanazt a kvótát, amit mindenki más. És a nagy összeg az pedig természetesen a létesítmény-fejlesztésre vonatkozik.

- Ennek a 2,8 milliárdnak nagy része létesítmény-fejlesztésre megy?

- A nagy része igen. Én is pont most néztem itt a grafikonokat, hogy itt a személyi költség, illetve a gyermekek után járó fejkvóta egy elenyészően kis százalék. Az összes többi a Székesfehérváron épülő, illetve felújítandó pályákat jelenti. A Felcsúton épülő új középiskolai épületet jelenti, illetve azt az új centerpályát vagy ministadiont, amely otthont ad majd az akadémia összes irodájának, öltözőjének, orvosi rendelőjének, és így tovább.

- De akkor ez a 2,8 milliárd messze kevés is, hiszen, ahogy tudom, ez a tervezett felcsúti Makovecz-stadion önmagában belekerül három-négy milliárdba.

- Én azt hiszem, hogy most láttak olyan adatok napvilágot, amik az eddig konkrétan a cégek által befizetett és a jóváhagyott sportprogramok révén lehívott összegeket összesítették. Hiszen itt azért arról is van szó, hogy mindenki csak akkor kaphat pénzt, ha sportági szakszövetség jóváhagyja az összsport-fejlesztési programját, tehát szakmailag és gazdaságilag is megalapozott az, amit rövid és hosszú távon csinálni akar. Valóban, a felcsúti fejlesztéseknek ez csak egy része, egyrészt azért, mert hosszabb távon gondolkodunk, és a stadion folyamatosan épül. Másrészt azért – és ezt sem győzzük hangsúlyozni –, mert az elmúlt tíz-tizenkét évben is hasonló nagyságrendű beruházások voltak, ha nem is ekkorák, mint ami most az eddigi legnagyobb falat, ez az új centerpálya. De az új kollégiumi épület, a műköves és füves futballpályák, iskolaépületek, tantermek építése, orvosi központ építése, fedett csarnok építése eddig is nagyon sok pénzt emésztett fel. És nem győzzük hangsúlyozni, hogy az eddigi fejlesztések, a társasági adótörvény megjelenése előtti fejlesztések kizárólag magánpénzből történtek. A korábbi kormányok egyáltalán nem tartották fontosnak a sport, pláne a utánpótlás sport finanszírozását. És éppen ezért a Magyarországon működő futball akadémiák, nemcsak a mienk, hanem a győri, a kispesti, a szombathelyi akadémia, az MTK akadémiája Agárdon magánemberek önzetlen felajánlásaiból jöhetett egyáltalán létre. Mindenhol magántulajdonosok, illetve alapítványi formák működtették ezeket.

- Ezt a 2,8 milliárdot a felajánló cégek kifejezetten Felcsútnak szánták?

- Igen.

- Nem azt mondja a felajánló, aki igénybe akarja venni ezt az úgynevezett TAO-t, hogy én ezt a labdarúgásra, vagy a labdarúgás utánpótlásra szánom, és nem a kézilabdára? És meg is jelöli, hogy ezen belül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak?

- Igen. A Puskás akadémiát működtető alapítványnak. Nagyon fontos, hogy csak magáncégek adhatnak, és csak olyan programra, amire az MLSZ és a különféle hatóságok ráütötték a pecsétet, hogy igen, ez a program finanszírozható. És ha egy sportegyesület, beleértve itt a legkisebb falusi sportegyesületet – hiszen hál’ Istennek több mint ezer sportszervezetről beszélünk csak a fociban – megkapta ezt a pecsétet, akkor azzal mehet bármilyen vállalkozáshoz, a legkisebb helyi kisvállalkozótól egészen a multinacionális nagyvállalatokig, hogy a társasági adótokat adjátok ide. Viszont marketingcélra nem használhatja az adott cég ezt. Tehát nem hirdetheti nagy mellénnyel, hogy én adtam ennyit vagy annyit a Vízilabda Szövetségnek vagy a falusi csapatnak. Tehát ez nem pótolhatja a hagyományos szponzorációt.

- És mivel magyarázza azt, hogy ilyen hihetetlenül népszerű lett a felcsúti Puskás akadémia, és mondjuk az adományozók nem az egyébként sokkal nevesebb, híresebb és elvileg támogatottabb Fradinak adják oda a pénzt, ahol azt hiszem, utánpótlásra csak 180 millió jutott, hanem akkor már legyen a felcsúti akadémia.

- Azt mondjuk el azért, hogy például a Fradi vagy a Debrecen esetében államilag finanszírozott stadionépítésről beszélünk, aminek egyébként szintén nagyon örülünk, hiszen a sportág céljait szolgálja. De ilyen nagyszabású fejlesztés egyedül nálunk valósul meg társasági adópénzekből. Tehát mi a költségvetésből nem kapunk.

- A cégek tudják, elmennek hozzájuk és elmagyarázzák, hogy figyeljetek, focit akartok támogatni, de akkor ne a Fradit, mert az úgyis állami pénzből kapja, gyertek inkább hozzánk, mert nekünk szükségünk van erre magánpénzből?

- Mindenki keresi a cégeket az egész szférában. Egy óriási mozgalma indult meg erre, hogy minél több társasági adóforintot megszerezni és megtartani a gyerekek sportjának. Van, akinek sikerül, van, akinek részben sikerül. Van, amikor az MLSZ sem hagy jóvá mindent úgy, ahogy szeretnék a sportszervezetek. A mi esetünkben is így volt, hiánypótlásokat kértek, kisebb összegeket hagytak jóvá. Viszont azt kell mondanom, hogy nem népszerű lett a felcsúti Puskás akadémia, hanem az indulástól fogva nagyon sok magánszemély és cég azonosul a céljainkkal, hiszen mondom, gyakorlatilag a 2000-es évek elejétől zajlanak ezek az építkezések, és korábban nem volt ilyen lehetőségünk. Korábban teljes mértékben magáncégek tartották fenn az akadémiát.

- Én elhiszem, hogy a céljaik nagyon vonzóak, de nem lehet, hogy arról van szó, hogy varázsereje van annak a szónak manapság, hogy Felcsút? Talán még a Puskásnak is, de azért Orbán Viktor miniszterelnöknek lehet, hogy még nagyobb varázserejű a jelentése vagy vonzereje.

- Nagy vonzereje van a névadónknak, Puskás Ferencnek, ez kétségtelen. Nagy vonzereje van Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, ez is kétségtelen. Nagy vonzereje van a Makovecz-épületeknek, amelyek itt kinőttek a földből az elmúlt években, és nagyon sok látogatót vonzanak, sokszor pusztán az építészeti értékeik miatt. És abban bízunk, hogy egyre nagyobb vonzereje lesz annak a munkának is, amit itt végzünk. Hiszen már megjelent az első futballista a magyar válogatottban, aki itt nevelkedett, Gyurcsó Ádám személyében, aki már válogatott játékos és gólszerző, most is Észtország és Törökország ellen készül a magyar labdarúgó válogatott keretében. Tehát valóban nagy előnyünk mindaz, amit felsoroltam. De hosszú távon csak akkor leszünk versenyképesek, ha az itt zajló munka is ilyen vonzó lesz.

- Világos, egyre több válogatottat küldenek. Még egy dolgot legyen szíves, ha van erről pontosabb tudomása. Vannak arról becsléseik, számításaik, hogy a most vagy eddig befolyt 2,8 milliárdon kívül körülbelül hány milliárd szükséges ahhoz, hogy a tervezett fejlesztéseiket végre is hajtsák, hogy elkészüljön a stadion, a kollégium és egyéb pályák?

- Igen. A legnagyobb fejlesztéseken túlleszünk ezzel, ha most novemberben várhatóan átadhatjuk az új középiskolai épületet, illetve 2014 tavaszán ezt az új centerpályát, aminek a költségvetésében én legutóbb azt olvastam, hogy 3,5 milliárd forintra becsüljük.

- Ki fogja azt kiegészíteni a meglévő pénzből?

- Ezekre a létesítményfejlesztésekre eleve úgy lehet társasági adóforrásokat felhasználni, ha harminc százalékrészt produkál az, aki épít.

- És ez az önerő megvan Önöknek.

- Ez az önerő megvan, de azért ugyanúgy küzdenünk kell, mint bárki másnak, meg kell győzni a támogatóinkat, akik eddig mellettünk álltak, hogy támogassanak bennünket. És még egyszer mondom, nehéz kérdés, hogy a hagyományos szponzorációt sok cég úgy próbálja letudni, hogy a társasági adóját az új lehetőségeknek köszönhetően felajánlja, és egyébként az egész sportszférában ez egy probléma, hogy a hagyományos szponzorok viszont eltűnnek, mert azt gondolják, hogy letudták ezzel a kötelezettségeiket. Tehát nekünk is napról napra küzdeni kell azért, hogy legyenek olyan magánemberek és olyan vállalatok, amelyek támogatnak bennünket. De az elmúlt tíz évben folyamatosan tudtunk előre menni és fejleszteni, és abban bízunk, hogy ez a következő tíz évben is így lesz.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!