rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. október 5.

Hajtépéssel vádolták meg
Józsa István, szocialista országgyűlési képviselő

Bolgár György: - A Magyar Nemzet mai vezércikke szerint Önnek távoznia kell nemcsak a Parlamentből, de a közéletből is. Egyrészt a cikk címe se akármi, Politikus haramia, másrészt ennél fogalmazzunk egy kicsit finomabban, de az is elég csúnyán hangzik, hogy a nők haját tépi a Parlamentben. Mi történt? Meséljen!

Józsa István: - Nem történt ilyen. Botrányos volt a Malév-vizsgálóbizottság május 16-i első ülése, ugyanis a levezető elnök – amikor én még nem vettem részt az ülésen – a meghívott vendégek egy részét kiküldte az ülésteremből. Ez nem fér össze az Országgyűlés Házszabályával, mert vagy nyitott egy ülés, és akkor mindenki bent lehet, vagy zárt, és akkor a sajtó sem lehet jelen, úgyhogy ezt akartam tisztázni, ezért mentem oda az elnöki asztalhoz hátulról.

- Egy pillanat, tisztázzuk a dolgot, hogy hogyan és miért akarta tisztázni. Azt mondja, hogy nem volt ott az ülés elején és mikor bejött, azt látta, hogy a meghívottak kint vannak a folyosón?

- Így van, kint voltak a folyosón, és kérdezték, hogy miért nem mehetnek be. Mondtam, hogy képtelenség, hogy nem jöhettek be, mert nyilvános ülés van, minden meghívott, meghallgatásra váró is természetesen részt vehet az ülésen. Ment már a meghallgatás, amikor helyet foglaltam, láttam, hogy ez a Házszabálytól eltérő helyzet és először kollegiális megközelítésben kívántam ezt a kérdést orvosolni. Odamentem az elnöki asztalhoz hátulról, egymás mellett ült jobbról az elnök úr, balról a köztisztviselő asszony – aki nagy tudású, nagy megbecsülésnek örvend általam is –, és megérintettem a hátukat, hogy figyeljenek rám, miért vannak kint a vendégek. A hölgynek hosszú haja van, ahogy megérintettem a hátát, úgy érezhette, hogy hozzáértem a hajához is, de semmi atrocitás vagy tettlegesség nem történt, ez egy figyelemfelhívás volt. Hátulról érkeztem, nem láthattak, ezzel az érintéssel jeleztem, hogy itt vagyok, kérdezni szeretnék, segíteni szeretném az ülés normális mederbe terelését.

- Ja, értem, tehát nem látták szemből, hogy Ön jön, akar valamit, hanem hátulról jött be, és odament az elnökhöz és a mellette ülő főtanácsadóhoz.

- Egy nagyon udvarias, kedves érintéssel hívtam fel magamra a figyelmet, hogy kérdésem van.

- És erre a főtanácsadó asszony feljajdult vagy megijedt?

- Megijedt egy kicsit, hogy mi ez, megrezzent, feljajdult.

- Ha a haját tépte volna – bár azt nem is értem, hogy a tanácsadó hajtépésével miért akarta volna elérni a kint lévő meghívottak behívását, ez életszerűtlen – valamilyen megmagyarázhatatlan felindulásból, akkor májustól októberig hogyhogy ez nem került nyilvánosságra?

- Pontosan, mert nem történt semmi. Ráadásul a főszakértő asszony a szakmai vitában, amit utána lefolytattunk, nekem adott igazat, ő pontosan tudta, hogy okom se lett volna, hogy bármiféle inzultussal illessem azt, aki velem ért egyet, teljesen életszerűtlen ez a felvetés. E mögött az áll, hogy Varga István, a bizottság elnöke, aki az ominózus családon belüli erőszak vitában beszólt a nőknek…

- Azt mondta, hogy tessék négy-öt gyereket szülni, utána majd önmegvalósíthatják magukat. És akkor kiderül, hogy itt van a szocialistáknál valaki, aki nemhogy ilyeneket mond, de a nők haját tépi, ugye?

- Próbálják belemagyarázni az esetbe, de erről szó sincs. Egyébként a félreértés tisztázása érdekében én még aznap, május 16-án felhívtam a szakértő asszonyt, és rendeztük, hogy félreértés volt, semmiféle feszültség vagy félreértés köztünk már nincs.

- Ehhez képest azt írta a Magyar Nemzet, hogy a bizottsági főtanácsadó asszony a Parlament főtitkárához fordult, akkor miért fordult oda?

- A jegyzőkönyv szerint jelezte. Bekerült egy ilyen megjegyzés a jegyzőkönyvbe, de mi egymás közt tisztáztuk, hogy nem történt semmilyen atrocitás, félreértésről van szó és eszébe sincs, hogy vizsgálatot kérjen. Jelezte, hogy volt egy ilyen vita, volt egy ilyen esemény az Országgyűlésben.

- Itt a jegyzőkönyvben úgy szerepel, hogy dr. Józsa István a helyére menet megrántja az elnök mellett ülő bizottsági főtanácsadó, X. Y. haját, aki feljajdul.

- Ez félreértés! Ezt mi tisztáztuk, a jegyzőkönyvben így marad, mert amit egyszer leírnak, az úgy van. Ha valami méltánytalanság történt, az az, hogy egy tiszteletben álló köztisztviselőt név szerint illet a jobboldali sajtó. Én se nőt, sem mást soha nem bántottam, és pont ellentétes a dolog, az elnök úr az, aki ezt az ügyet hajtja, mert neki viszont eléggé karcos a véleménye a nőkről.

- Akkor a hallgatókra bízom, hogy ki is a közéleti haramia.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái