rss      tw      fb
Keres

Aki hallja, adja át: sereghajtóból máris élenjárók lettünk

Segíteni kell Szijjártó Péternek. Láthatóan nehezen bírja a munkaterhelést. Pénteken sajtótájékoztató, aztán a világ megint nem marad nyugton, úgyhogy szombaton MTI-közlemény. Ki tudja, mit hoz a hétfő?

Mert most is mi történt? Az ember a pénteki sajtótájékoztatón elmondja, hogy „Magyarország élen jár Európában a változások tekintetében, hiszen csütörtökön az Európai Tanács ülésén olyan változások kerültek szóba, amelyek Magyarországon már elindultak”. „Szijjártó az Európai Tanács csütörtöki ülésének következtetései közül kiemelte azt a pontot, amely szerint az Európai Tanács egyetért azzal, hogy a tagállamoknak be kell vezetniük a pénzügyi intézmények által fizetendő adók rendszerét. Itt is ’versenyelőnyben vagyunk’, hiszen a kormányfő által bejelentett, 29 pontból álló első gazdasági akcióterv egyik intézkedése éppen arról szól, hogy a kabinet arra kéri a bankokat, biztosítótársaságokat és a pénzügyi lízingcégeket: az eddiginél nagyobb mértékben vegyék ki a részüket az új rendszer felépítéséből, a változások támogatásából, a közteherviselésből.” „Mindezek alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy óriási magyar versenyelőny van most Európában, amely előny ’egyértelműen a politikában keresendő’.”

Mindez elhangzik péntek délután, de már aznap éjjel kiderül, hogy „az Európai Bankszövetség (EBF) ezen a héten levélben fogalmazta meg aggályait a kormányfőnek a bankadó kapcsán.” Jó, erre még nem kell ugrani, ez a fél mondat még igazán nem vonja kétségbe a „versenyelőnyünket”. De aztán szombaton koradélután ez az istenverte média (főleg a külföldi) már részletezi is a levelet. Hogy aszongya: „A pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó ’mélyreható módosítását’ sürgette a Bloomberg jelentése szerint a magyar miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek küldött levelében az Európai Bankszövetség (EBF), amely úgy véli, hogy a ’diszkriminatív’ adókivetés több hitelező céget veszteségessé fog tenni, és gátolni fogja a gazdasági növekedést.” Ráadásul a Bloomberg hírügynökség (és nyomában az MTI – tényleg kormányellenőrzés alá kell vonni!) még ragozza is a dolgot: „Az adó összege, amely magyar állampolgárokra vetítve fejenként 88 dollárt tesz ki, az ország méreteihez képest a leginkább büntető jellegű adókivetéssé válhat a Közép-Európában működő bankokra.

Oda a szombat délután! Szegény miniszterelnöki szóvivő (és biztos) kezdheti elölről! Szerencsére ott van a pénteki sajtótájékoztató anyaga, végül is miért ne lehetne ugyanazt elmondani szombaton, ami egyszer már elhangzott pénteken. Így aztán az ember nem kezd hosszadalmas munkába, csak kiadja újra a pénteki szöveget. Hogy ebben nincs válasz sem a „mélyreható módosítás” sürgetésére, sem a „diszkriminatív” jelzőre, sem a „büntető jellegű adókivetésre”? Hát istenem, a magyarnak ilyen apróságokra úgysincs antennája, ha egyáltalán észreveszi a sumákolást. A szóvivői feladat elvégezve, a média remélhetőleg beindítva, a nép szombaton is az „óriási magyar versenyelőny” tudatában hajthatja álomra a fejét.

Csak hát ki tudja, mit hoz a hétfő!

Mert ez az istenverte Bloomberg a Merryll Lynch két elemzőjére hivatkozva még azt is közhírré tette (és nyomában az MTI – tényleg kormányellenőrzés alá kell vonni!), hogy „az ország legnyereségesebb bankjára, az OTP-re kivetendő adóteher elérheti az adózás előtti nyereség 63 százalékát. A budapesti székhelyű OTP-t a bankadó miatt leminősítette a Bank of America Merrill Lynch, az UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Citigroup Inc.”. Mi lesz, ha hétfőn Csányi Sándor megemberli magát, felhagy az Orbán iránti elfogult vonzalmával, és valamelyik nyilvános fórumon átfogalmazza azt a bizonyos korábbi mondatát – "a kormány ölelése majdnem halálos volt, rossz is rágondolni, hogy Gyurcsány mesterséges lélegeztetésbe kezd nálam" – így: „a kormány ölelése majdnem halálos, rossz is rágondolni, hogy Orbán mesterséges lélegeztetésbe kezdett nálam".

Mit mond majd erre szegény miniszterelnöki szóvivő-biztos?

Úgyhogy segítsünk Szijjártó Péternek, úgyis nemzeti összefogás van! Bármit hoz is a közeljövő, bármit hallunk is holmi Bloombergektől, Alessandro Profumóktól, ne adj isten, magyar bankároktól, meséljük úton-útfélen, terjesszük szóban és ímélben, csöngessünk be a szomszédhoz, és mondjuk el neki, hogy sereghajtóból máris élenjárók lettünk, s hogy a magyar versenyelőny óriási most Európában.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!