rss      tw      fb
Keres

Horthy és az amerikai magyarok




Amikor idén májusban Dániel Péter vörös festékkel leöntötte a Somogy megyei Kerekiben felállított Horthy-szobrot, nem sejthette, hogy aktusa egyfajta jelképpé válik, és szimpátiára talál itt az Egyesült Államokban is. Észak-Amerikában sok millióan egyetértenek Dániellel, köztük a magyar származású amerikaiak többsége is.

A Horthy-rezsim 1941. december 12-én hadat üzent Amerikának, és akkoriban az amerikai magyarok egyöntetűen támogatták Roosevelt elnököt, elítélték Horthy Miklóst és rendszerét. Sok tízezer magyar származású katona harcolt a fasizmus ellen, a magyar egyházak és emigráns szervezetek támogatták Habsburg Ottót, aki katonai különítményt kívánt szervezni Amerikában Horthy leverésére. Az Egyesült Államokban ma 1,4 millióan vallják azt, hogy magyar gyökerekkel rendelkeznek, Kanadában 315 ezren.

Horthy később amerikai fogságban azt állította, hogy a Bárdossy-kormány nem kérdezte meg őt a hadüzenetről, de azt már nem tudta megmagyarázni, hogy miért nem tiltakozott ellene. Horthy az utolsó pillanatig feltétlen hűségéről biztosította Hitlert, ezért az amerikaiak háborús bűnösként bíróság elé akarták állítani, csupán Sztálin közbenjárására(!) tekintettek el ettől.

A kormányzó fiát 1942 januárjában nevezték ki a kormányzó helyettesének; Horthy István is támogatta a fasiszta Németországot. Műegyetemet végzett mérnökként Amerikában is élt, a Ford gyár alkalmazásában állt. Az Egyesült Államok vendégszeretetét élvezte, de ő sem tiltakozott akkor, amikor Magyarország hadat üzent az Amerikának.

Horthy István úgy hálálta meg az Egyesült Államok nagylelkűségét, hogy önként csatlakozott a fasiszta hadigépezethez. Senki nem kényszerítette, hogy 38 évesen, ifjú feleségét hátrahagyva, a náci fasisztákat kiszolgáló magyar repülősökhöz csatlakozzon a szovjet fronton. Ráadásul tudta, hogy a Luftwaffét támogató magyar légierő amerikai gépek ellen harcol, azokat a land-lease program keretében biztosították a Szovjetuniónak. Összesen 8 ezer repülőgépet szállított a Amerika a szovjeteknek, több száz amerikai pilóta vesztette életét az akcióban.

Az ifjú Horthy repülőgépe Alekszejevka közelében, 1942. augusztus 20 zuhant le: Szent István napján, egy névnapi ivászat után, felszálláskor a földbe csapódott a gépével. Manapság balesetről beszélnek, pedig akkoriban az a hír járta, hogy a kormányzóhelyettes részeg volt.

Nemrég felbukkant Budapesten az özvegye is. A 94 éves Horthy Istvánné meglepő történetekkel mentegeti néhai fasiszta férjét. A remek kondícióban levő idős hölgy Edelsheim-Gyulai Ilona grófnőnek, Ilona Bowdennek, vagy éppen Edelsheim Rahmaniyah-nak hívja magát, attól függően, hogy milyen történetet ad elő.

Meghökkentett az alábbi videó is, amelyen Hende Csaba honvédelmi miniszter ismerteti a magyar hadsereg Horthy-programját.


 

Hende nemrég Amerikában magyarázkodott, ugyanis ott is feltűnt, hogy újfasisztákkal is barátkozott, kapcsolatokat ápolt a Jobbikkal együttmüködő New York-i Polgári Körrel.

A magyar-amerikai kapcsolatok mélyponton vannak, a mostani Horthy-restauráció csak elmérgesíti őket. Washingtonban még nem felejtették el, hogy a Budaörsi úti temetőben amerikai katonák százait temették el, olyanokat akik a Horthy-rezsim ellen is harcoltak!

(Lázár György)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!