rss      tw      fb
Keres

A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a kimenője közben megszökött elítélt ügyében

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 15:51

A Jobbik szerint Magyarország totális jogállami és morális válságát mutatja, hogy egy emberölésért jogerősen elítélt gyilkost büntetési ideje alatt a hatóságok - akár egyetlen percre is - eltávozásra szabadon engedhetnek; a párt azonnali vizsgálatot követel az ügyben.

"A magyar közállapotok abszurdisztáni állapota sok meglepetést már nem tud szolgáltatni, de fölöttébb nyugtalanító, hogy bármikor elsétálhat mellettünk az utcán Sztojka Iván, Szögi Lajos egyik lincselője, netán a kulcsi mészáros vagy esetleg a balástyai rém, mert éppen szokásos kimenőjüket kapták meg wellness-börtönükből" - írta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A Jobbik azonnali vizsgálatot követel a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, és már a jövő héten jogszabály-módosítást nyújt be az Országgyűlésnek, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - kivált az életellenes bűncselekmények elkövetői - büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül - közölte a szóvivő. Az ügy előzménye, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság országos elfogatóparancsot adott ki Bakony Róbert ellen; az emberölés miatt jogerősen elítélt 47 éves férfinak szombaton néhány órás eltávozást engedélyezett jutalomból a szegedi büntetés-végrehajtási intézet, oda azonban a megadott határidőig nem tért vissza.

A BVOP közleménye szerint a férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumát jutalomból engedélyezett, csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor az elítélt határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett.

A férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Az elítélt folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott jutalmat, korábban három alkalommal volt jutalomból kimaradáson, és minden esetben időben visszatért a börtönbe - írta a BVOP.

Bakony Róbertet egy ismerőse meggyilkolása miatt 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla.