rss      tw      fb
Keres

BVOP: jutalomból kapott eltávozást a szökés miatt keresett elítélt

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 15:07

Jutalomból kapott eltávozást az az elítélt, akit fogolyszökés miatt keresnek a rendőrök, a férfi néhány órás szombati kimenője után nem tért vissza a börtönbe - tájékoztatta Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) sajtóirodájának vezetője vasárnap az MTI-t.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság előzőleg azt tudatta, hogy országos elfogatóparancsot adtak ki az emberölés bűntette miatt jogerősen elítélt 47 éves Bakony Róbert ellen, illetve fogolyszökés vétségének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult a férfival szemben.

A rendőrség közlése szerint a hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket az elítélt mielőbbi elfogása érdekében, értesítették a határátkelőhelyeket és a szomszédos országok rendőri szerveit is. A férfi 185 centiméter magas, 110 kilogramm, barna hajú, arca kerek, szeme barna, szemöldöke széles, ívelt, szemüveget visel, jobb lábán egy 15 centiméteres heg látható.

Mivel Bakony Róbert emberölés bűntette miatt töltötte jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben, a rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy senki se próbálja meg elfogni a férfit, hanem azonnal tárcsázza az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok bármelyikét.

A BVOP közleménye szerint a férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektumát jutalomból engedélyezett, csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor az elítélt határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett.

A közlemény szerint a férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Az elítélt folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott jutalmat, korábban három alkalommal volt jutalomból kimaradáson, minden esetben időben visszatért a börtönbe - írta Közleményében a BVOP.

Bakony Róbertet 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla egy ismerőse meggyilkolása miatt. A férfi 2006 augusztusában bántalmazta, majd megfojtotta egy ismerősét, az áldozat holttestét pedig elásta.

A bűncselekmény előzményeként Bakony Róbertet a sértett feljelentette azzal, hogy ellopott tőle egy rakodógépet. Ezt a vádlott erősen sérelmezte, mivel korábban kapott felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje még nem járt le, s attól tartott, hogy az ügyek halmozódása miatt a rá rótt szabadságvesztést le kell töltenie. A férfi szorongatott helyzetéből kínálkozó lehetőséget a későbbi sértett felismerte. Feljelentését visszavonta és hivatalosan azt nyilatkozta, hogy az ominózus gépet a vállalkozó megvette tőle. Ugyanakkor elkezdte zaklatni, többször pénzt kért tőle, és megfenyegette, hogy nyilatkozatát bármikor visszavonhatja.