rss      tw      fb
Keres

Ülésszakot tart az Európa Tanács parlament közgyűlése

MTI 2012. szeptember 30., vasárnap 12:50

Hétfőtől péntekig tart Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének őszi ülésszaka, amelyen egyebek közt vitát folytatnak az oroszországi helyzetről, valamint elképzelhetően szóba kerül a Safarov-ügy is.

A kontinens 47 országát tömörítő ET alapfeladata, hogy a jogállamiság, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását kísérje figyelemmel. A parlamenti közgyűlés, amelyre minden tagállam delegál képviselőket saját törvényhozásából, évente négyszer tart egyhetes ülésszakot.

A magyar küldöttség vezetője Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő, tagja Székyné Sztrémi Melinda, Mihalovics Péter, Gruber Attila, Koszorús László és Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Kalmár Ferenc András és Vejkey Imre (KDNP), Szabó Vilmos és Harangozó Gábor (MSZP), valamint Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik).

Az eredeti napirendtervezet szerint hétfő délután szólalt volna fel Szergej Nariskin, az orosz Állami Duma elnöke. Ő azonban a minap lemondta strasbourgi útját, arra hivatkozva, hogy mondandója aligha találna meghallgatásra a parlamenti közgyűlés egyes vezetői, illetve több "Oroszország-fóbiában szenvedő" küldöttség részéről.

Jean-Claude Mignon, az ET parlamenti közgyűlésének elnöke csalódottságának adott hangot Nariskin távolmaradása miatt, és úgy vélekedett, az hogy az eszmecsere jó alkalom lett volna annak áttekintésére, miként lehet tovább erősíteni az ET és Oroszország együttműködését.

A parlamenti közgyűlés résztvevői mindenesetre lefolytatják a vitát az oroszországi helyzetről, és a tervek szerint kedden szavaznak is az előkészített határozati javaslatról, amely a testület súlyos aggodalmát hangoztatja a Moszkva által az elmúlt időszakban hozott korlátozó jellegű törvények miatt, és reformokat sürget Oroszországban.

Az előzetes tervek szerint az ET parlamenti közgyűlésén csütörtök délelőtt szóba kerül Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt ügye. A férfit, akit örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre Magyarországon, majd idén augusztus 31-én átadtak Azerbajdzsánnak, hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyezték, előléptették és hősként ünnepelték.