rss      tw      fb
Keres

Kis magyar bolondokháza – Juhász Péter, szakmunkásképzés, Balog Zoltán
Juhász Péter a Klubrádió reggeli műsorában

A Milla főszervezője arról, hogy nem szeretné, ha az október 23-ai tüntetést ismét pártszimbólumokkal zavarnák meg, egyben meghirdeti a teljes politikai elitváltást (tudjuk, a köztársasági elnök már megvan). (Lásd még: Levélváltás a Milla-tüntetésről)

„Mi ugye nem abban gondolkozunk, hogy az Orbán-kormány leváltásához elegendő, ha mondjuk az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót egy platformra helyezzük, mert azt gondoljuk, ott is van, hanem ehhez szükséges az, hogy egyéb más beállítottságú embereket is meggyőzzünk. Mi ezért pártok nélkül képzeljük el a rendezvényeinket, nem azért, mert ellenzünk bármiféle pártot vagy szemben állnánk a pártokkal, hanem mert létfontosságúnak tartjuk, hogy a jobboldali érzelmű emberek pont úgy meg legyenek ebben szólítva, mint a baloldali érzelmű emberek, mi nem e kettő mellett gondolkozunk, hanem inkább abban, hogy megteremtsük a politikai elitváltás alapját, ami arról szól, hogy olyan politikusoknak kell felszínre jönni, akik most már a hazájukért, másokért hajlandók tenni, nem a saját politikai érdekükért. Abban is bízom, hogy nem véletlen, hogy a Szolidaritás nem egy időpontra jelentette be velünk, hanem mintegy előjátékaként a Milla-tüntetésnek, tehát ők ugye amellett vannak, hogy a pártzászlók alatt vonuljanak, tehát az MSZP és a Demokratikus Koalíció jelezte ott a részvételét tudtommal, ők így hármasban együtt fognak tüntetni, mi pedig ennél szélesebb összefogásra apellálunk, pontosan ezért nem szeretnénk, hogy pártszimbólumokkal zavarjuk meg ezt az összefogást, mert vannak emberek, akiket ez mondjuk zavar. Pillanatnyilag a többség az, amelyik nem tud pártot választani, nem szabad elfelejteni, hogy ma az összes párt, amiben benne van a Jobbik, a Fidesz és az LMP is a felsorolt kettő mellett, ez 45 százalék, aki tud választani ezek közül. Ha őket nem tudjuk megszólítani valamilyen módon, nem tudjuk azt a hitet és reményt elültetni bennük, hogy egy békés gyarapodás útjára tudunk lépni együtt, ahol helye van konzervatívnak, liberálisnak, szociálisan érzékeny embernek együtt az országért tenni, akkor elvesztünk. Ez az az üzenet, amelyet muszáj mindenkinek megérteni, hogy nem pártok és nem személyek mellett kell politizálni, ennek vége van, értékeket kell képviselnünk, amiben mindenki egyet tud érteni. Nagyon fontos, hogy ez egy széles platform legyen és ne szimplán az eddig megszokott úgynevezett baloldalból álljon, hanem ennél sokkal szélesebb értékek mentén való politizálást kövessen, ez a lényege annak, amit mi el szeretnénk érni, ehhez hirdetjük meg a politikai elitváltás programját, ami azt jelenti, hogy igenis figyelembe kell venni azt az 54 százalékot, aki pillanatnyilag nem tudja magát elhelyezni ezen a párttérképen, és fontos az, hogy megteremtsük ezeknek a képviseletét, mi ezen dolgozunk.”

***

Szakiskola: heti 12 közismereti óra, ebből 5 testnevelés

Az Oktatáskutató és Fejlesztő intézet és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium így képzeli azokat a szakmunkásokat, akik garantáltan nem lesznek kultúrantropológusok és egyetemi tanárok, viszont a magyar nagyvállalkozók szakmunkásigényeit kielégítik, azaz fizikailag garantáltan egészségesek lesznek...

A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket. A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban.

Az új, háromévesre redukált képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut.

Társadalomismeretből heti 1, azaz egy órában (feleltetés és dolgozatírás nélkül, hogy a gyengébb képességűeknek is legyen esélyük a sikerre) a következőkre kell – például – megtanítani a szakiskolák szerencsés tanulóit

„– a történelmi múlt megismerése járuljon hozzá a jelen összefüggései, az összetett társadalmi folyamatok megértéséhez;
– események feltárása, bemutatása és értelmezése révén fejlessze a tanulók készségeit, kompetenciát, melynek révén sikeres felnőtté válhatnak;– támogassa a felnőtté váló szakiskolai tanulók tudatos közéleti részvételét, az aktív állampolgárrá válásukat, erősítse a demokrácia értékeit gondolkodásukban;
– a történelmi események tanulmányozása tegye képessé a szakiskolai tanulókat a jelenben való eligazodásban, és segítse a jövőre való felkészülésüket."

A tantárgy tanításának céljai a szakiskolai közismereti tantárgyrendszerben, például:

– "A differenciált történelmi gondolkodás kialakítása, az adatok, tények, fogalmak, a történettudomány által kínált konstrukciók (sémák) rugalmas adaptálásával, illetve a történettudomány vizsgálati eljárásainak (történeti probléma felismerése, megfogalmazása, a kritika, az interpretáció) alkalmazásával.”

(Lásd még a hvg.hu írását)

***

Balog nem fogott kezet Gyárfással

Balog Zoltán (nem magánember! hanem a Magyar Köztársaság minisztere, nem mellesleg református lelkész, aki Isten helyett nem ítélkezhet) folytatta a Szabad György és Sólyom László teremtette nemes magyar hagyományt

Hétfőn és kedden köszöntötték a londoni olimpia, valamint paralimpia érmeseit, illetve pontszerzőit. Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke mindkét eseményre hivatalos volt. A Magyar Nemzet értesülései szerint a pontszerzőket méltató rendezvényen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nem fogott vele kezet.

A hétfői díjátadó ünnepségen – amelyen a londoni olimpia, illetve paralimpia pontszerzőit jutalmazták – Balog Zoltán, az emberi erőforrások sportot is felügyelő minisztere nem fogott kezet Gyárfás Tamással, az úszószövetség elnökével.

A Magyar Nemzet kedden megkérdezte az esetről Balog Zoltánt, aki azt válaszolta a lapnak, hogy „a Magyar Úszószövetségnek és Gyárfás Tamás elnöknek az elmúlt években e sportágban végzett tevékenysége hatalmas erőfeszítést tükröz, és elismerésre méltó. Az viszont, hogy kivel fogok kezet és kivel nem, a személyes döntésem, amivel a továbbiakban nem kívánok foglalkozni.”

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!