rss      tw      fb
Keres

Hende Csaba mint Pentagon-szóvivőAz MTI beszámolt arról, hogy mit mondott Leon Panetta amerikai védelmi miniszter azon a megbeszélésen amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszterrel folytatott Washingtonban.

Hende nem csupán beszámolt, de idézte (!) Panetta dicsérő szavait: „Magyarország erős szövetséges egy fontos régióban.”

A idézettel az a probléma, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Panetta szájából valóban elhangzott, ugyanis az amerikai miniszter személyesen nem nyilatkozott a találkozóról, a rövid hivatalos írásos közleményben pedig ez a mondat nem szerepel. Jelzésértéke van annak is, hogy Hende találkozóját pénteken délután 4 órakor illesztették be az amerikai védelmi miniszter programjába, amikor a Pentagon dolgozóinak jelentős része – a hétvégére készülődve – már hazament.

Elfogadhatatlan az is, hogy Hende átvette az amerikai hadügyminisztérium szóvivőjének szerepét; Leon Panetta ellenőrizhetetlen nyilatkozatát tolmácsolta.

Fejlettebb országokban az ilyesfajta egyoldalú beszámolókat nem tartják hitelesnek, de ha már leközölte azt az MTI, illett volna odabiggyeszteni a jelentés végére, hogy „Hende Csaba beszámolóját az amerikai védelmi miniszter nem erősítette meg.”

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!