rss      tw      fb
Keres

Mit jelent, hogy aláírtuk a tűzijáték-lemondás listát?

Ma, vagyis 2010. június 23-án kaptam a Méltóságot Mindenkinek Mozgalomtól az alábbi levelet:

Egy nap alatt hetvenezren csatlakoztak a Facebookon ahhoz a csoporthoz, amelynek tagjai lemondanának az augusztus huszadikai tűzijátékról, és a látványosságra fordítandó százmilliókat az árvízkárosultaknak adnák. A kormányszóvivő azt mondta az InfoRádiónak, hogy a kabinet megfontolja a javaslatot.
Csatlakozz te is!

A kezdeményezéshez egyébként már tegnap (22-én) csatlakoztam, igaz, egy akkor még áttekinthetetlennek látszó listán.

Sajnos a közelmúlt tapasztalatai még engem, az örök jóhiszeműt is arra kényszerítenek, hogy gyanakvó legyek. Ezért ma ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet a következőkre:

Amennyiben célt ér a kezdeményezés, és a kormány valóban megfontolja a Mozgalom javaslatát, az nem azt fogja jelenteni, hogy az ötletet a kormány találta ki, vagy hogy a tömegek kitalálták az álmát. Továbbá az sem lesz igaz, hogy a kezdeményezők egytől egyig a kormány hívei, és azért írták alá ezt a felhívást, mert pártolják az egész pályás letámadásra, valamint a hivatalnokok statáriális jellegű eltávolítására épülő stílust.

Az aláírók nem hajtottak végre forradalmat a körímélekben.

Ugyanígy nem feltétlenül keresztények, antiszemiták, cigánygyűlölők és homofóbok vagy szűkagyúak, akik a család értelmezését az „egyházilag jóváhagyott, kötelező hűségen alapuló és gyermeknemzés céljából létrehozott frigy” fogalmára szűkítik le. Aláírásukkal nem ahhoz adták nevüket, hogy az államnak elővásárlási joga legyen a földre, és hogy a szlovákiai Híd pártnak Semjén Zsolt lehessen a vallatótisztje magyarságérzés-ügyben. Ugyanígy az aláírók és a kormány szándékainak egybeeséséből az sem következik, hogy ez az egybeesés a nemzeti konzultáció során jött volna létre, vagy hogy a képzelt sumér-magyar vérrokonság társadalmi tényezővé emelésének igényét fejezné ki.

Amennyiben célt ér a kezdeményezés, és a kormány valóban megfontolja a Mozgalom javaslatát, abból egyetlen dolog következik: az, hogy lehet örülni, mert célt ért a kezdeményezés, és a kormány megfontolta a Mozgalom javaslatát.

Vagy az, hogy sem Gyurcsány, sem Bajnai nem írta alá a listát.

No, majd meglátjuk, kell-e újabb értelmezéseket fogalmaznom.

(Lévai Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!