rss      tw      fb
Keres

Orosz tévé és a Reuters az azeri botrányról




A magyar miniszterelnök tudta, mit kockáztat

A Reuters hírügynökség Miniszterelnök: Magyarország a kockázatok ismeretében adta ki az azeri gyilkost címmel közölt hírt kedden.

Magyarország tudta, hogy diplomáciai reagálást fog kiváltani Örményországban Ramil Szafarov elítélt gyilkos kiadatása hazájának, Azerbajdzsánnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden. Budapest a múlt héten adta ki Szafarovot, egy azerbajdzsáni katonát hazájának, akit életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, mert  2004-ben, Magyarországon, egy NATO-tanfolyamon meggyilkolt egy örmény tisztet. Szafarovot megérkezésekor Ilham Aliyev elnök kegyelemben részesítette.

Örményország azonnal megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, és hangsúlyozta, hogy „súlyos hiba” volt kiadni Szafarovot, akit hazaérkezésekor hősként fogadtak.

Orbánt egy sajtóértekezleten az origo.hu hírportál értesüléséről kérdezték: az origo.hu azt írta, hogy a döntést a miniszterelnök hozta meg, noha figyelmeztették egy ilyen lépés kockázataira.

„A kormányon belül koordináció volt erről. Minden minisztérium előterjesztette az állásfoglalását, az igazságügyi minisztérium a jogi oldalról és a külügyminisztérium a diplomáciai következményekről” – mondta Orbán. Hozzátette, hogy aztán az általános eljárásnak megfelelően ő hozta meg a döntést.

„A külügyminisztérium pontosan előre kilátásba helyezte, hogy milyen következményekkel járhat az egyik vagy a másik döntés. Döntésünk után semmi olyan nem történt, amivel ne számoltunk volna előre” – jelentette ki.

Magyarország azt hangsúlyozta, hogy lépései összhangban állnak a nemzetközi joggal, és hogy Azerbajdzsán ígéretet tett Szafarov büntetésének folytatására.

A két ország ugyan tárgyalásokat folytat a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, de ezek semmilyen módon nem kapcsolódnak a katona kiadatásához – mondta a magyar kormány.

Örményország és Azerbajdzsán rossz viszonyban van, amióta 1991-ben háború tört ki az etnikai azerik és örmények között a zömmel örmények lakta Hegyi-Karabah enkláve miatt.  1994-ben tűzszüneti megállapodást írtak alá, de idén új határ menti összetűzések aggodalomra adtak okot, hogy újra kitör a háború.

***

Orosz tévékommentár: Magyarország nemzetközi botrányt robbantott ki

Az orosz állami televízió Vesztyi nyegyeli című heti hírösszefoglalójában Magyarország nemzetközi botrányt robbantott ki címmel hangzott el kommentár hétfőn.

Kiderült, hogy az Európai Unióban lehet fogni egy fejszét, be lehet menni a NATO katonai kollégiumába, 16 késszúrással meg lehet ölni egy alvó embert, és le lehet vágni a fejét. Önt le fogják tartóztatni, el fogják ítélni,  de el fogják engedni.

A diadalmas gyilkos, Ramil Szafarov azerbajdzsáni tiszt visszatér a hazájába. Ilham Alyev elnök előlépteti, és új lakást ad neki. Maga Szafarov Budapesten így írja le a NATO tanfolyamán elkövetett bűntette motívumát:

„A hadsereg küldött a tanfolyamra, volt köztünk két örmény is. Eleinte köszöntünk egymásnak, mondtuk Hi, én nem válaszoltam nekik. Egyszer mellettem mentek, örmény nyelven mormogtak, és az arcomba mosolyogtak. Elhatároztam, hogy megölöm őket, levágom a fejüket” – részletezte Ramil Szafarov, az azerbajdzsáni hadsereg tisztje.

Magyarországon a bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte őt, azzal, hogy legkorábban 30 év elteltével részesülhet kegyelemben. Ez az egyik szám. A másik hárommilliárd dollár, amelyet Azerbajdzsán állítólag magyar államkötvényekbe akar fektetni. Ebbe a számba Budapest belereszketett. A magyar adóssághelyzet rosszabb, mint a görög. És ha az EU Görögországnak hivatalosan már a hatnapos munkahét, a „fekete szombat” bevezetését javasolta, el lehet képzelni, milyen hatalmas erőt jelentenek az azerbajdzsáni olajmilliárdok Magyarországnak.

Pénz egyébként egyelőre nincs, vannak viszont híresztelések, amelyek szerint Magyarország, s vele az európai bíróságok és az európai lelkiismeret három milliárdért megvehető. Örményország megszakítja a kapcsolatokat Magyarországgal, a magyar konzulátus paradicsomban fürdik. Szargszján elnök háborúról beszél.

„Nem akarunk háborút, de ha kell, harcolni és győzni fogunk” – jelentette ki Szerzs Szargszján örmény államfő.

Azerbajdzsánban mindezt „hisztériának” minősítik. Oroszország számára az ügy mindenesetre rendkívül kellemetlen. Három okból. Először: feszültséget kelt a FÁK-ban. Másodszor: háborús veszély a déli határokon és áldozatok. Harmadszor:  a NATO, mint mindig, be akar oda hatolni békefenntartó kontingenssel. De itt van Irán északi határa, és ez már geopolitika. Ilyen kását főzött Magyarország, s vele az Európai Unió. Nem lesz egykönnyű kikanalazni.

***

Ulrike Lunacek: A magyar kormány hibát követett el

Az Armenian News-news.am című örmény hírportál Azerbajdzsán felelős a regionális feszültségért címmel közölt hírt.

Ramil Szafarov szabadon bocsátásának ügyét csütörtökön megvitatja az Európai Parlament emberi jogi bizottsága Strasbourgban, tájékoztatták a Armaneian News-news.am portált.

Ulrika Lunacek, az Európai Parlament, valamint a testület EU-Örményország, EU-Azerbajdzsán és EU-Grúzia parlamenti együttműködési bizottságok tagja elmondta a portálnak: követelni fogják az azerbajdzsáni hatóságokról, hogy vonják vissza a hős címet, amelyet Szafarovnak adtak, és börtönözzék őt be.

Lunacek szerint a magyar parlamentnek és kormánynak írásos magyarázatot kell kérnie az azerbajdzsáni hatóságoktól arról, hogy Baku miért szegte meg az ígéretét, és fel kell vetnie a problémát az Európai Parlamentben.

„A magyar kormány hibát követett el, amikor megbízott a bakui ígéretekben. Az azerbajdzsáni hatóságok és Ilham Aliyev elnök viseli a felelősséget a térségben jelenleg mutatkozó feszültségért. Aliyev az európai értékekkel ellentétesen cselekszik, amikor a gyilkos Szafarovból hőst csinál, és előlépteti őt” – mondta Lunacek.

A továbbiakban a portál ismertette Szafarov bűntettét, magyarországi kiadatását, bakui fogadtatását, azt, hogy Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, majd hangsúlyozta, hogy Szafarov semmiféle megbánást nem tanúsított, és hogy szabadon bocsátását gyakorlatilag minden nemzetközi szervezet elítélte.

(hj)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!