rss      tw      fb
Keres

Die Presse: Hulladékgazdálkodás – Magyarország osztrák cégeket fenyeget
A Die Presse című konzervatív bécsi lap Kisajátítás? Magyarország osztrák cégeket fenyeget címmel közölte Christian Höller cikkét.

Jogvita. Magyarország a jövő héten elfogadhatja a hulladékgazdálkodás államosításáról szóló törvényt – ettől tart a Saubermacher nevű osztrák vállalat. A szabályozás a tervek szerint már 2013 elején életbe lép.

Úgy tűnik, a magyar kormány valóra váltja fenyegetését, hogy de facto államosítja a hulladékgazdálkodást. Ez olyan osztrák cégeket is sújtana, mint a Saubermacher, az Avfall Service AG (ASA) vagy a felső-ausztriai AVE. „Ez egyet jelentene egy kisajátítással” – mondta a Die Pressének szerdán Frank Dicker, a Saubermacher igazgató tanácsának tagja. Értesülései szerint a törvényt már a jövő héten elfogadhatja a parlament. Leo Windtner, az AVE anyavállalata, az Energie AG elnöke nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a menetrendről: „Mert a magyar kormány kiszámíthatatlan”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyan júniusban, egy bécsi látogatáson azt ígérte, hogy tárgyalásokat kezd az érintett cégekkel. „Ilyen tárgyalások azonban nem voltak” – mondja bírálóan Dicker. Orbán pártjának kétharmados többsége van a parlamentben, és így minden törvényt önmagában el tud fogadni. Az ellenzék szerint gyakran előfordul, hogy a Fidesz az érzékenyebb jogszabályokat hosszadalmas előkészületek nélkül, gyorsított eljárásban veri át a parlamenten.


A törvény a tervek szerint 2013-ban  életbe lép

A hulladékgazdálkodás új szabályozását Orbán már 2012 elején bejelentette. A törvényjavaslat előirányozza, hogy ezeket a szolgáltatásokat csak az állam végezheti, illetve olyan cégek, amelyek többségi állami tulajdonban vannak.

A szabályozás a tervek szerint 2013-ben  életbe lép. Mivel a településeknek néhány hónapra van szükségük az átálláshoz, ésszerűnek látszik az őszi döntéshozatal. A Saubermacher több mint 20 éve tevékenykedik Magyarországon, ahol mintegy 700 embert foglalkoztat. Magyarországon a hulladékgazdálkodás terén az egyik legnagyobb szolgáltató, 600 települést gondoz. A Saubermacher kereken 30 millió eurót fektetett a magyarországi üzletág kiépítésébe. Dicker szerint az egész ágazatban mintegy 10 millió euró értékű befektetésről van szó.

Az ágazat európai szövetsége (FEAD) a törvénytervezet ellen panaszt tett az Európai Uniónál. Ennek nyomán az uniós hatóságok kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen, és átfogó kérdőívet küldtek Budapestre. Wolfgang Leitner, az ASA igazgatótanácsának tagja reméli, hogy amíg az EU vizsgálata tart, nem fogadják el a törvényt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek azonban már alternatív terv van a zsebében arra az esetre, ha Brüsszel keresztbe fekszik. Ebben az esetben minden szolgáltatót törvény útján közhasznú céggé akar alakítani, azaz a vállalatoknak a nyereségüket tovább kell adni az ügyfeleiknek. A hulladékgazdálkodás mellett ez érintené az áram- és a gázszolgáltatókat is. „Ebben az esetben számunkra nincs értelme a magyarországi befektetéseknek” – mondta Leitner.

Orbántól rettegnek amiatt, ahogyan a nemzetközi konszernekkel bánik. Szlovénia mellett Magyarországot is különösen erősen sújtotta a gazdasági válság. Az ország súlyosan eladósodott. Orbán azt veti egyes cégek szemére, hogy a lakosság terhére túl nagy profitra tettek szert.

A jobboldali populista már tavaly elővette a bankokat. Törvényi úton kényszerítette őket, hogy a magánügyfelek által svájci frankban felvett hiteleket kedvező árfolyamon a helyi valutára váltsák. Emellett különadót vetettek ki több ágazatra.


Az EU nem tud tenni semmit?

Az osztrák bankok hónapok óta vizsgálják, hogy tegyenek-e jogi lépéseket Magyarország ellen. Ám Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezetője úgy véli, nem nagy az esély arra, hogy valóban pereljenek. Emellett kívánni valót hagy maga után az EU támogatása is – teszi hozzá.

Leo Wintner, az AVE anyavállalata, az Energie AG elnöke ennek ellenére Brüsszelben reménykedik: „Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az EU átenged egy ilyen törvényt. Ez ugyanis alapjaiban rendítené meg a belső piac alapgondolatát.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!