rss      tw      fb
Keres

Oroszország - Pénzbüntetést szabtak ki a Greenpeace magyar aktivistájára

MTI 2012. szeptember 6., csütörtök 11:38

Körülbelül hetvenezer forintnak megfelelő rubelnyi pénzbüntetést szabott ki csütörtökön egy moszkvai bíróság a Greenpeace egyik magyar aktivistájára, mert közreműködött a Gazprom orosz állami gázóriás elleni szerdai akcióban.

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai akciójában részt vett magyar fiataléhoz hasonló, tíz-tizenkétezer rubeles (70-84 ezer forint) büntetést kapott valamennyi aktivista, akik ellen a gyülekezési törvény megsértése miatt indítottak szabálysértési eljárást.

A júniusban jelentős mértékben megszigorított orosz törvény értelmében minimum ennyi pénzbüntetés róható ki szabálysértési eljárás során.

A magyar aktivista, egy fiatal nő arról is értesítette az MTI-t, hogy nem kell elhagynia Oroszországot. Elmondta, hogy bár már a szerdai akció elején elvitték őket a rendőrök, a rendőrségen elhúzódott a kikérdezésük és a jegyzőkönyv felvétele. A közigazgatási bíróságon az éjszakába nyúlóan folyt az eljárás, csak csütörtökre virradóra került sor ügyének tárgyalására.

A Greenpeace mintegy 15 aktivistája, köztük lengyel, német, osztrák és magyar állampolgárok szerdán úgynevezett "sarkvidéki természetvédelmi területet" hoztak létre a Gazprom moszkvai székháza előtt. Az akcióval a jegesmedvék élőhelyének veszélyeztetése ellen tiltakoztak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai demonstrációja a Barents-tengeren augusztusban kezdett akciósorozat része volt. A Greenpeace aktivistái a múlt hónap végén előbb a Gazprom Prirazlomnoje nevű platformját ostromolták meg a Kara-tengeren, majd pár nap múlva hozzákötözték magukat és csónakjaikat az Anna Ahmatova hajó horgonyláncához, így az nem tudta elszállítani a munkásokat a Pecsora-öböl térségében lévő orosz olajplatformhoz.