rss      tw      fb
Keres

HarangoztakA dékán szónak van egy régies, tájnyelvi jelentése: „harangozó”. Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánjára illik ez a szó, csakugyan nagy lármával végezte munkáját az utóbbi időkben. A legújabb hír az, hogy 20012. augusztus 29-én a kar összdolgozói értekezletén bejelentette lemondását. Előző nap rendőrök jelentek meg a karon, és iratokat foglaltak le egy közokirat-hamisítás gyanúja alapján folytatott vizsgálatban.

A dékán ellen július közepén indult meg a rendőrségi nyomozás, amikor kiderült, hogy három hallgató úgy államvizsgázott, hogy nem rendelkezett a vizsgára bocsátáshoz szükséges kreditpontok oroszlánrészével. A hiányzó tizenöt kreditet a dékán pótolta – az államvizsgával azonos időben –, személyes kódjának használatával. Mivel pedig az elektronikus tanulmányi rendszer közokiratnak minősül, az abba való illetéktelen beírást a törvény bünteti.

A botrány kirobbanása után a dékán rendszeranomáliára hivatkozott, amelyet saját kezűleg kívánt korrigálni. A kedvezményben részesült diákok egyike Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő fia volt. Lasztovicza Jenő, aki a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke és az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának tagja is, „gusztustalannak és etikátlannak” nevezte, no nem magát az ügyet, hanem annak a nyilvánosságra hozását. Perrel fenyegette meg a róla beszámoló újságírókat.

Tóth Miklós dékán az év elején egyébként tagja volt a Schmitt Pál plágiumgyanús doktori disszertációját vizsgáló bizottságnak. A többi taghoz képest feltűnően elnézően viszonyult az ügyhöz, több ízben nyilatkozott, hogy Schmitt csak úgy járt el, mint mások, akkoriban „ez volt a szokás”. Januárban bejelentette: „nincs okunk feltételezni, hogy 1992-ben” a Testnevelési Egyetem akkori doktori bizottsága „nem megalapozott döntést hozott volna”. Furcsa véletlen folytán Tóth Miklóst a vizsgálat ideje alatt – 2012. február 26-i közgyűlésén – választotta meg alelnökévé a MOB.

Mostanra világossá vált, hogy Tóth dékán továbbra is egykori MOB-os főnökének, Schmitt Pálnak szellemében kezeli a tanulmányi ügyeket. Nem riadt vissza attól, hogy az érvényes vizsgaszabályzattal ellentétben államvizsgára bocsáttasson olyan hallgatókat, akik nem rendelkeztek a megfelelő számú kredittel (abszolutóriummal). Az sem volt ellenére, hogy saját, frissiben igényelt kódján pótolja ezeket akkor, amikor a hallgatók már államvizsgáztak.

Tóth Miklós dékánt az Egységes Tanulmányi (Neptun) Rendszer buktatta le. Ez ugyanis gépies pontossággal rögzíti a belépési kódokat és a beírt tartalmakat. A dékánnak saját kezével kellett az illetéktelen belépést és beírást – jogilag: az  okirathamisítást – elvégeznie, mivel – és ez a történet egyetlen biztató mozzanata – a kari tanulmányi osztály dolgozói megtagadták a jogsértő dékáni parancs kivitelezését.

A történet ezzel még nem ért véget. Várjuk a rendőrségi vizsgálat eredményét és következményét. Az mindenesetre jó hír, hogy a kar nem egy magát minden törvény fölé helyező dékán irányításával kezdi meg az új tanévet.

(Huszár Ágnes)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!