rss      tw      fb
Keres

Örmény-magyar: Nalbandján szerint Magyarország titokban cselekedett; Szijjártóék lemondták a meccset
Martonyi megszólalt: Magyarország jóhiszemű volt, nincs gazdasági alku a háttérben

Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádióban nyilatkozott. Szerinte „végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő”, hogy az azeri kormány nem tartotta be az ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak; a tárcavezető szerint Svájc segíthet a magyar-örmény kapcsolatokban kialakult feszültség enyhítésében (hétfői berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében). Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez. Magyarország nem akart sérelmet okozni Örményországnak, a kormány jóhiszeműen járt el, és nem volt gazdasági háttere a lépésnek. Jelenleg az a legfontosabb, hogy megértessék az örményekkel, Magyarország mindig is barátként viszonyult hozzájuk. Ha ebben tud segíteni Svájc, „akkor mi ezért hálásak vagyunk”. [Az örmény választ lásd lejjebb – a szerk.]

A Dunakeszi Kinizsi lemondta az azeriek elleni meccsét

A Dunakeszi Kinizsi futsalcsapata lemondta az azeri Araz Nahicseván együttese elleni, jövő hétfőre tervezett mérkőzését.

„A korábban szeptember 10-re tervezett azeri Araz Nahicseván elleni mérkőzést a csapat nem játssza le, mivel a klub nem kíván lehetőséget adni senkinek arra, hogy politikai provokációra használjon fel egy sporteseményt” - idézte Molnár Péter klubigazgatót a klub közleménye.

A Dunakeszi Kinizsi az azeriek elleni mérkőzéssel avatta volna a felújított sportcsarnokot.

A csapat szeptember 14-én hazai pályán az Érdi ASC ellen kezdi meg az idei NB II-es szezont.

Vincze Ottó a miniszterelnökség futsalcsapatában

2012. augusztus 17-én adtunk hírt róla, hogy egyéves szerződést kötött Vincze Ottó korábbi 11-szeres magyar válogatott labdarúgóval a miniszterelnökség futsalcsapata, a Dunakeszi Kinizsi. A főleg a miniszterelnökség munkatársaiból álló együttesben játszik Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár is. A Dunakeszi Kinizsi futsal-szakosztályának élére új vezető került Molnár Péter, korábbi győri sportigazgató személyében.

Lázár: nincs focicsapata a Miniszterelnökségnek

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár még aznap közölte: nincs, nem volt, és nem is lesz semmiféle futballcsapata a Miniszterelnökségnek, minden bizonnyal valamilyen félreértés folytán jelenhettek meg hírek ezzel kapcsolatban. A Miniszterelnökség dolgozói közül sokan sportolnak valahol, ami nagyon helyes, de a munkát soha nem keverik össze a szórakozással, mondta Lázár, és a Miniszterelnökség semmilyen sport- vagy szabadidőklubhoz sem a nevét, sem az adófizetők pénzét nem adja, „ezért téves és kerülendő minden ezzel kapcsolatos megnyilvánulás”.

Örményország

Az örmény parlament felfüggeszti a kapcsolatokat a magyar országgyűléssel, mert Magyarország nem tudott magyarázatot adni a magatartására

Az örmény törvényhozás szerdai ülésén nyilatkozatot fogadott el arról, hogy felfüggeszti kapcsolatait a magyar Országgyűléssel. A határozati javaslatot 96 szavazattal egy ellenében fogadta el a 131 tagú jereváni nemzetgyűlés.

A hosszúra nyúlt parlamenti vitában Edvard Nalbandján külügyminiszter azt mondta, a magyar hatóságok „nem tudnak értelmes magyarázatot adni” arra, miért változtatták meg hirtelen az ügyben éveken át képviselt álláspontjukat, „miért hittek olyan könnyen az azeri hazugságnak", s adták át Azerbajdzsánnak a 2004-ben Budapesten örmény tiszttársát, Gurgen Markarjánt meggyilkoló Ramil Safarovot. A magyar kormány arra sem tud meggyőző magyarázattal szolgálni, miért cselekedett titokban. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) karabahi konfliktusban közvetítő, úgynevezett minszki csoportjának társelnökei szintén az utolsó pillanatig nem tudtak a magyar-azeri alkuról. Az örmény képviselők szerint a hivatalos magyar szerveknek tudniuk kellett arról, hogy ha átadják a gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetését töltő Safarovot, akkor kiszabadul, és ez ösztönözni fogja az etnikai alapú bűncselekmények végrehajtását az örmények ellen. Hiszen a gyilkosságot és elkövetőjét az azerbajdzsáni hatóságok rendszeresen és a legmagasabb szinten méltatták.

„Az, hogy az azeri elnök megkegyelmezett az elkövetőnek, előléptette és különböző jutalmakban részesítette őt, a nemzetközi közösséggel szembeni politikai cinizmus megnyilvánulása”, írja az örmény törvényhozás nyilatkozata, amely megállapítja, hogy lépésével Azerbajdzsán újfent veszélybe sodorta a (dél-kaukázusi) régió biztonságát, tovább súlyosbította az örményellenes gyűlöletkeltés légkörét, és megsértette a nemzetközi jog dokumentumai által garantált emberi jogokat. „Az Azerbajdzsánban állami szinten gyökeret vert örményellenes gyűlölet újfent megerősíti azt a realitást, hogy a Hegyi-Karabah Köztársaság semmilyen státusban nem válhat Azerbajdzsán részévé.”

Az örmény parlament végül felszólít minden demokratikus értékekhez igazodó országot, hogy ítélje el a Magyarország és Azerbajdzsán között Safarov átadásáról létrejött megállapodást.

Örmény külügyi szóvivő: nincs szükség közvetítésre a kapcsolatok normalizálásához, ellenben a magyar hatóságok világos lépéseire szükség lenne

Az Örményország és Magyarország közötti kapcsolatok normalizálásához nincs feltétlenül szükség közvetítésre – jelentette ki szerdán Jerevánban Tigran Balaján örmény külügyi szóvivő, Martonyi nyilatkozatára utalva. „Nem hiszem, hogy feltétlenül szükség lenne közvetítésre. Itt világos lépésekre van szükség a magyar hatóságok részéről.”

Az örmény szóvivő nyilvánvalóan János külügyminiszternek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán elhangzott szavaira utalt.

Örmények tiltakoztak a kolkatai tiszteletbeli magyar konzul hivatala előtt

A kolkatai (calcuttai) magyar tiszteletbeli konzul hivatala előtt tiltakoztak az indiai örmény közösség tagjai az ellen, hogy Magyarország kiadta hazájának Ramil Safarov azeri katonatisztet és az azeri elnök azonnal kegyelmet adott neki.

A jelentés szerint Horen Hovhaniszjan atya, lelkipásztor, az Örmény Kollégium és Emberbaráti Akadémia irányítója levelében azt írta: „Az életet Isten adta. Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság az emberiség és Isten elleni bűntett.” Az indiai örmények nevében bocsánatkérést követelt a magyar hatóságoktól, mert elengedtek egy embert, akit életfogytiglanra ítéltek. Az elfogadhatatlan döntés nincs tekintettel az emberi jogokra, az igazságra, az emberi méltóságra, elutasítja az isteni törvényeket a földön – írta.

A lelkipásztor a levelet átadta Magyarország tiszteletbeli konzuljának, akinek kifejezte felháborodását a történtek miatt. Hozzátette, hogy ha a konzul lemondana hivataláról, akkor hősként tekintene rá.

A News Armenia hírportál arról számolt be, hogy Magyarország londoni nagykövetsége előtt is tiltakoztak örmények. A tüntetés résztvevői magasra emelt tábláikra egyebek között azt írták: „Európa – ne engedd eladni az értékeidet.”

Azerbajdzsán 

Baku Jerevánt teszi felelőssé minden provokációért

Azerbajdzsán a diplomatái és állampolgárai ellen irányuló mindenfajta lehetséges provokációért teljes mértékben Örményország vezetését fogja felelőssé tenni – jelentette ki szerdán Bakuban Elman Abdullayev külügyi szóvivő. Azerbajdzsán felhívással fordulthttp://1news.az/politics/20120905043709997.html minden olyan országhoz, amelyben azeri diplomáciai képviselet működik, hogy feltétlenül erősítsék meg az azeri diplomaták védelmét.

A szóvivő egy nappal azután tette ezt a bejelentést, hogy Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége gyilkosságokkal, azeriek tömeges kivégzésével fenyegető üzenetet kapott a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezettől.

A szóvivő elmondta: az ASALA az egész világon jól ismert terrorszervezet, amelynek terrorcselekményei sok ember halálát okozták. „A fenyegetések, az agresszív retorika, az örmény elnök agresszív lépésekre ösztönző felhívásai arra utalnak, hogy az örmény vezetés szoros kapcsolatban áll a terrorizmussal, és pártfogolja is.” A külügyi szóvivő szerinte mindaz, ami ma Örményországban Safarov szabadlábra helyezésével kapcsolatosan történik, nem más, mint színjáték és populizmus, amely révén az örmény vezetés a választások közeledtével tiszteletet akar ébreszteni maga iránt a szélsőségesen nacionalista erők körében.

Külföld 

Kociancic: az EU magyarázatot követel Azerbajdzsántól

Az Európai Unió magyarázatot követel Azerbajdzsántól arra, hogy miért sértette meg a Magyarországgal kötött, Ramil Safarov átadásáról szóló megállapodást – mondta a Szabadság rádió örmény adásában elhangzott interjúban Catherine Ashton szóvivője, aki szerint az ilyen magatartás veszélyezteti a kaukázusi térség biztonságát.

Maja Kociancic szóvivő szerint a jelen pillanatban rendelkezésére álló információk arról szólnak, hogy a Safarov kiadatásáról szóló magyar-azeri megegyezés bizonyos pontjai nem teljesültek. Ezért az Európai Unió kapcsolatban marad az azeri hatóságokkal, hogy magyarázatot kapjon arra, Baku miért tanúsít olyan magatartást, amely veszélyezteti a kaukázusi térség amúgy is törékeny biztonságát. „Különmegbízottunk van a Kaukázusban, küldöttségeink is vannak a helyszínen, figyelemmel kísérjük a fejleményeket, és ezek alapján döntjük majd el, feltétlenül szükség lesz-e további lépésekre” – mondta a szóvivő.

Az ET parlamenti közgyűlésének főtitkára szerint elfogadhatatlan Safarov szabadlábra helyezése

Elfogadhatatlan Ramil Safarov szabadlábra helyezése, közölte szerdai nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének elnöke. Jean-Claude Mignon felszólította az azeri hatóságokat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, „az Európa Tanács normáival és erkölcseivel összhangban” (a 47 tagú Európa Tanácsnak Azerbajdzsán és Örményország is tagja).

A francia politikus csatlakozott azokhoz, akik elítélik a Safarov által elkövetett szörnyű bűncselekmény dicsőítését, hiszen a tettest az ET egyik tagállamának bírósága büntetésre ítélte. Csalódott, mondta, hogy Safarov szabadon engedői visszaéltek az Európa Tanács jogi eszközével, azzal az egyezménnyel, amely az elítéltek átadásának szabályairól rendelkezik. „Ez a botrányos szabadon engedés nagyon negatív következményekkel jár a már amúgy is feszült örmény-azeri viszonyra nézve, és azt a kockázatot hordozza magában, hogy a térségben destabilizálódik a helyzet.”

Magyar külügyminisztérium: tiltakozó megmozdulások magyar külképviseletek előtt

A világ több pontján volt kisebb tiltakozó megmozdulás magyar külképviseletek előtt, amiért az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot Magyarország átadta Azerbajdzsánnak, és ott az azeri elnöktől kegyelmet kapott.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a megmozdulásokon kevesebb mint 50 ember vett részt. Kaleta Gábor, a külügyi tárca sajtófőosztályának vezetője azt mondta, mintegy 10 helyen volt tiltakozás.

A magyar diplomatákat többször zaklattak ismeretlenek telefonon és e-mailben. A külképviseletek minden esetben értesítették a helyi hatóságokat.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!