rss      tw      fb
Keres

Azeri kiadatás - Örmény külügyi szóvivő: nincs szükség közvetítésre a kapcsolatok normalizálásához

MTI 2012. szeptember 5., szerda 17:31

Az Örményország és Magyarország közötti kapcsolatok normalizálásához nincs feltétlenül szükség közvetítésre - jelentette ki szerdán Jerevánban Tigran Balaján örmény külügyi szóvivő.

A news.am/rus örmény hírportál által idézett tisztségviselő úgy fogalmazott: "Nem hiszem, hogy feltétlenül szükség lenne közvetítésre. Itt világos lépésekre van szükség a magyar hatóságok részéről".

Az örmény szóvivő nyilvánvalóan Martonyi János külügyminiszternek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán elhangzott szavaira utalt.

A magyar diplomácia vezetője a rádiónak azt mondta: hétfői berni látogatása alkalmával Didier Burkhalter svájci külügyminiszter felajánlotta országa segítségét a magyar-örmény kapcsolatok rendezésében, és Svájc - amely "hagyományosan közvetítő, semleges ország" - tud is segíteni. Minden lehetséges eszközt fel kell használni a Magyarország és Örményország közötti feszültség enyhítéséhez - hangsúlyozta Martonyi.

Szerzs Szargszján örmény elnök augusztus 31-én jelentette be, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, azt követően, hogy a magyar kormány átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztését töltő Ramil Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek és hősként ünnepeltek.

A magyar külügyminiszter szerdai interjújában hangsúlyozta, "végtelenül sajnálatos, elfogadhatatlan és elítélendő", hogy az azeri kormány nem tartotta be ígéretét, és kegyelmet adott Ramil Safarovnak.

http://news.am/rus/news/119776.html