rss      tw      fb
Keres

Rektor: a Semmelweis Egyetem minden karán gond nélkül indulhat a tanév

MTI 2012. szeptember 3., hétfő 9:00

A Semmelweis Egyetem mind a hat karán gond nélkül indulhat a tanév, a Testnevelési és Sporttudományi Karon is tiszta, átlátható helyzetet teremtettek - mondta Szél Ágoston, az intézmény rektora az MTI-nek.

A Semmelweis Egyetem rekordszámú új hallgatóval kezdi meg az idei, 243. tanévét. Az egyetem hat karán hétfőn több mint 3400 új hallgató kezdi meg tanulmányait, közülük több mint 700 külföldi. Maximális kapacitással indul a tanév, az egyetem osztatlan képzésekre jóval több hallgatót vett fel, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Előző nap, az egyetem ünnepélyes tanévnyitóján Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt mondta: mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást választóknak. Felajánlották, hogy ha végzésük után 10-12 éven át Magyarországon gyógyítják az embereket, akkor fedezik tanulmányaik költségét. Az ajánlat részeként a kormány biztosítani fogja, hogy a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét az állam a jövőben átvállalja - fejtette ki az államtitkár.

Szél Ágoston az MTI-nek adott interjújában kifejtette: az egyetemnek alapvető érdeke, hogy az általuk képzett fiatalok itthon maradjanak. Ennek érdekében tehetséggondozó programot, jövőképet, előrehaladási lehetőséget kínálnak, a hallgatók karriermodellt építhetnek ki, ami komoly motiváció számukra. A legjobb hallgatók az egyetem klinikáin kezdhetik meg pályafutásukat. "Akik hűek az egyetemhez, azokat nagyon megbecsüljük, és a lehetőségek szerint mindent megadunk nekik" - fogalmazott a rektor.

Szél Ágoston ugyanakkor elmondta: elkötelezettek abban, hogy a magyarországi orvoshiányt hallgatóikkal pótolni tudják, annak ellenére, hogy az egyetem kapacitásai végesek. Infrastrukturális fejlesztésre és bővítésre volna szükség, ami pénz kérdése. Rengeteg nehézséget okoz a teremhiány; egy-egy évfolyam számára csak megosztva tudnak előadásokat tartani. Erre egy áthidaló megoldási lehetőséget kínál az e-learning, amelyben "egyedülálló arzenállal" rendelkezik az egyetem. Természetesen az e-learning elsősorban az elméleti tudás begyakorlására és számonkérésére jó, a medicina viszont egy ízig-vérig praktikus hivatás, így a legmodernebb oktatástechnikai eszköz csak kiegészítője a gyakorlati képzési formáknak - szögezte le a rektor.

A Semmelweis Egyetemet az elmúlt időszakban nem kerülték el a kényes ügyek: Schmitt Pál korábbi államfő plágiumügye után a közelmúltban Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő fiának diplomája miatt vizsgálódtak az egyetemen. Július 23-án a hvg.hu számolt be arról, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a TF idei államvizsgáján történtekkel kapcsolatban, és az egyik érintett hallgató a fideszes politikus fia. Lasztovicza Jenő visszautasította a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az egyetem belső vizsgálata első szakaszának lezárultával a rektor felfüggesztette Tóth Miklós dékán és Szalma László dékánhelyettes vezetői megbízását. Múlt kedden a rendőrök iratokat foglaltak le az egyetemen. Szerdán a BRFK az MTI megkeresésére annyit közölt: kényszerítés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozás során "az eljáráshoz szükséges bizonyítási eszközök beszerzése érdekében" tartottak házkutatást. Másnap a dékán jelezte, hogy a zavartalan tanévkezdés érdekében leköszön posztjáról, és a rektor elfogadta a lemondását. Még tart az egyetemi és a rendőrségi vizsgálat is.

A történtekkel kapcsolatban a rektor azt mondta: több mint tíz éve vonták össze a két nagy múltú, meglehetősen különböző intézményt, de ennyi idő nyilvánvalóan kevés volt az integrációra. "Vannak kérdések, amelyekre az amúgy sem könnyű és problémamentes integráció során eddig nem jutott kellő figyelem, és ezek a közelmúltban kerültek előtérbe" - tette hozzá.

Szél Ágoston elmondta, Tóth Miklós dékán álláspontja az, hogy egy olyan tematikai hibát kellett megoldania, amelyért nem ő volt a felelős. A pontos részleteket a rendőrségi és a belső vizsgálat hivatott feltárni, de a dékán által választott módszer "sem felelt meg az érvényben lévő szabályoknak" - tette hozzá.

A két intézmény integrációs folyamatának következő lépéseként, egyúttal rektori megbízatásában első és legfontosabb intézkedéseként azonnali hatállyal új, szeptembertől érvényes tanrendet dolgoztatott ki a karon, amely valamennyi hallgató számára kellő biztonságot nyújt. Ez teljesen legitim és senki által meg nem kérdőjelezhető, hiszen a kar legmagasabb döntéshozó testülete, a kari tanács szótöbbséggel szavazta meg - hívta fel a figyelmet a rektor. A most elfogadott curriculum mind a hallgatók, mind a kari és egyetemi vezetés számára biztos hivatkozási alap - jelentette ki.