rss      tw      fb
Keres

Örmény-magyar konfliktus: szombati fejlemények
A Budapesten tanuló Ramil Safarov hadnagy 2004-ben baltával mészárolta le örmény tiszttársát, s ezért az illetékes magyar hatóságok jogerősen életfogytiglanra ítélték, de pénteken átadták Azerbajdzsánnak. Safarovot rögtön hazatérése után elnöki kegyelemmel szabadlábra került Lásd szombati hírösszefoglalónkat: Örmény-magyar konfliktus egy gyilkosért – vagy 2-3 milliárd euróért? Azeri, örmény, magyar reakciók, vélemények.


I. Azerbajdzsán

Előléptették és hősként ünneplik Safarovot; „Ramilt elengedték, a következő lépés Karabah felszabadítása”

Őrnaggyá léptette elő a Budapesten örmény katonatársát megölő Ramil Safarovot Safir Abiyev azeri védelmi miniszter – jelentette szombaton a trend azeri internetes hírportál.

A bakui védelmi minisztérium közleménye szerint a miniszter fogadta Safarovot, gratulált neki hazatéréséhez, s az Ilham Aliyevtől elnyert kegyelemhez. További sikereket kívánt neki katonai téren folytatandó tevékenységéhez. A miniszter köszönetet mondott az államfőnek – aki egyben a hadsereg főparancsnoka is – azért a nagy figyelemért és gondoskodásért, amelyet a tiszt iránt tanúsított.

„Az azerbajdzsán külügyminisztérium nagyra értékeli a magyar fél közreműködését Ramil Safarov hazatérésében” – nyilatkozta a Trendnek Elman Abdullayev, a minisztérium szóvivője. „Az azerbajdzsáni fél már egy ideje dolgozott ezen, s rendkívül nagyra értékeljük a magyar fél együttműködését ebben a kérdésben.”

„Ilham Aliyev elnök Ramil Safarovnak megkegyelmező rendelete az elszántság, a bátorság és az igazság diadala” – közölte a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt alelnöke és végrehajtó titkára, Ali Ahmedov a párt hivatalos honlapjával. A politikus szerint Safarov szabadon bocsátása Karabah (az Azerbajdzsánból kivált örmény enklávé) felszabadításának előjele. „Karabah és Ramil is szabotőrök áldozata lett. Az elsőt az ellenség foglalta el, a második sok évig volt börtönben. Ramilt elengedték, a következő lépés Karabah felszabadítása.” Szerinte Safarov szabadulása Azerbajdzsán békés politikájának az eredménye.

Az azeri internetes honlapok szerint hazájában hősként ünneplik a Budapesten 2007-ben jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt katonát. Ramil Safarov szabadulása után felkereste a neki kegyelmet adó államfő apjának, az azeri KGB-főnökből és kommunista pártbeli első titkárból, az SZKP KB Politikai Bizottsága tagjából Azerbajdzsán elnökévé lett Heydar Aliyevnek az emlékművét, majd virágot helyezett el a hősök fasorában is, ahol mások mellett a Karabahért Örményországgal vívott háború halottai is nyugszanak.


 

Azeri külügyi szóvivő: jogszerű volt Safarov kiadatása; „mi nem bátorítjuk a terroristákat, mint az örmény vezetők”

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint jogszerű volt Safarov kiadatása. A külügyminisztérium szóvivője, Elman Abdullajev szombati nyilatkozatában azt mondta, hogy Ramil Safarov kiadatása nem ütközött nemzetközi jogi normákba. A kiadatás Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú ügye, amelyet a fennálló jogi kereteken belül rendeztek - mondta szóvivő a trend azeri internetes hírportál jelentése szerint.

Az örmény elnök, Szerzs Szargszján kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő „hisztérikus nyilatkozatokról” beszélt, amelyek nem jelentenek mást, mint „show-t és populizmust”.

Szerinte „mi nem bátorítjuk a terroristákat, mint az örmény vezetők, és nem keresünk mentségeket számukra”.

***

Azeri tisztviselő: az elnök személyes közbenjárása vezetett a kiadatáshoz, bár „az örmény lobbi súlyosan akadályozta”

Ilham Aliyev elnök személyes közbenjárása miatt vált lehetővé, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot – állította Fuad Alasgarov, az azeri elnöki hivatal rendvédelmi szervekkel való együttműködésért felelős osztályának vezetője a News.az azeri hírportálnak adott interjújában. Alasgarov elmondta: a kiadatás az elítéltek átszállításáról szóló 1983-as európai egyezmény alapján ment végbe. Az egyezményben foglaltakkal összhangban az azeri fél kapcsolatba lépett a magyar hatóságokkal, és intenzív tárgyalásokat folytattak Safarov hazaszállításáról.

Alasgarov szerint a gyilkossági ügy a kezdetektől fogva átpolitizált volt, „az örmény lobbi súlyosan akadályozta” a kiadatást.

Mint mondta, a kérdés kezelése azeri részről Aliyev azeri elnök személyes felügyelete alatt áll, aki „magas szintű tárgyalásokat” folytatott, illetve irányította a”"szükséges lépéseket”. „A katona anyaföldre való hazatérése az államfő politikai elkötelezettségének és befolyásának köszönhető.”

A tisztviselő emellett arra panaszkodott, hogy Safarov ügyvédei szerint a magyar hatóságok eljárási szabálytalanságokat követtek el az ügyben, mert az azeri katonától azt követelték, hogy oroszul tegyen tanúvallomást, első kihallgatásakor nem volt jelen ügyvédje, a vádiratot pedig török nyelven adták át neki.

Az elnöki kegyelmet illetően azt mondta Alasgarov, hogy az említett európai egyezmény alapján, illetve alkotmánya értelmében ehhez joga volt Azerbajdzsánnak.


II. Örményország

Élesen bírálja a magyar kormányt az örmény külügyminisztérium: „a magyar kormánynak tudnia kellett”, hogy az azeriek szabadon engedik Safarovot

Ramil Safarov szabadon bocsátása miatt az örmény külügyminisztérium a magyar kormány erkölcsi felelősségét vetette fel szombati nyilatkozatában, és éles hangú bírálatot fogalmazott meg az örmény oktatási miniszter is.

A külügyminisztériumi nyilatkozat szerint az örmény hatóságok több ízben tájékoztatták a magyar kormányt arról, hogy a Ramil Safarov által elkövetett bűncselekményt, örmény tiszttársának a megölését Azerbajdzsánban állami szinten, egyebek mellett az elnök szintjén is helyeslik és igazolni igyekeznek. „A magyar kormánynak tudnia kellett az azerbajdzsán hatóságok nyilatkozatairól, amelyek elegendő alapul szolgálhattak annak kétségbe vonásához, hogy Azerbajdzsán területén folytatódik a (Safarovra kirótt) büntetés végrehajtása” – áll a dokumentumban.

Az örmény külügyminisztérium véleménye szerint Magyarország kormányának látnia kellett volna, miféle következményei lesznek a Safarov kiadatásáról hozott döntésnek. „A magyar kormány ezért osztozik a bűncselekmény elnéző kezelése miatti erkölcsi felelősségben.”

A dokumentum szerint a magyar vezetés a legmagasabb szinten az utolsó pillanatig arról biztosította az örmény kormányt, hogy nem tesz semmilyen olyan lépést, amely az (életfogytiglani) ítélet végrehajtásának megszakításához vezet, és kizárta a bűnöző kiadásának bármilyen lehetőségét. „Örményország kormánya olyan barátságtalan lépésnek tekinti a magyar kormány döntését, amely kárt okoz az Örményország és Magyarország közti jó partneri viszonynak.”

Ugyancsak szombaton Armen Asotján oktatási és tudományügyi miniszter egy iskolamegnyitón, Szerzs Szargszján államfő jelenlétében azt mondta, hogy a magyar kormány kezét a Budapesten 2004-ben Ramil Safarov által meggyilkolt örmény katonatiszt, Gurgen Margarjan vére szennyezi.

***

Az örmény igazságügyminiszter lemondásra szólítja fel Navracsicsot

Az örmény internetes oldalak szombaton is ismertették azt a nyílt levelet, amelyben Hrair Tovnaszján örmény igazságügyi miniszter lemondásra szólította fel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert. Idézték az örmény miniszternek azt a bejelentését is, hogy tárcája a kétoldalú kapcsolatok szintjén, valamint az Európa Tanács és más nemzetközi szervezetek keretei között is megszakítja a kapcsolatokat a magyar igazságügyi minisztériummal. (Ezek a részletek a tegnapi MTI-hírből, így a Galamus-hírösszefoglalójából is kimaradtak – m. zs.)

***

Újabb tüntetés Jerevánban

Szombaton ismét tüntettek Jerevánban az azeri gyilkos kiadatása miatt, délelőtt több százan gyűltek össze a külügyminisztérium épülete és Magyarország tiszteletbeli konzuljának irodája előtt.

A mintegy háromszáz fő – elsősorban fiatalok – az ellen tiltakozott, hogy a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak Ramil Safarov azeri katonatisztet, aki Budapesten meggyilkolta örmény katonatársát, és büntetését eddig Magyarországon töltötte.

A tüntetők a külügyminisztériumnál követelték, hogy „Örményország hosszú időre szakítsa meg kapcsolatait Magyarországgal, amíg a magyar hatóságok tetteikkel nem kérnek bocsánatot.” A Novosztyi Armenyijii állami hírügynökség szerint a tüntetők sürgették az örmény külügyminiszter lemondását.

Az Ajazn elnevezésű szervezet akcióján résztvevők Magyarország örményországi tiszteletbeli konzuljának irodájánál letépték a magyar zászlót az épület faláról, majd felgyújtották. A panarmenian.net örmény internetes hír- és elemző ügynökség honlapján elhelyezett fényképek szerint a rendőrök tétlenül nézték a zászlóégetést, illetve az egész akciót.

A tiltakozók a konzuli iroda ajtajára „Magyarország – viszontlátásra!”, valamint „Fizess 3 milliárd dollárt és végy egy gyilkost!” feliratokat ragasztottak.

A magyar tiszteletbeli konzulátus jereváni irodájánál tegnap is incidensre került sor. Az Örmény Köztársasági Párt (HHK) hívei paradicsommal dobálták meg az épületet és letépték a magyar zászlót, tiltakozásul az ellen, hogy Budapest kiadta Azerbajdzsánnak az azeri tisztet.

Az örmény internetes hírügynökség beszámolt arról: a szombati tüntetés résztvevői szerint Jerevánnak semmiféle kapcsolatot nem kellene fenntartania a NATO-val. Az atlanti szervezet főtitkárát a jövő szerdára várják az örmény fővárosba.

***

Szerdára összehívhatják a jereváni parlament rendkívüli ülését

Szerdára összehívhatják az örmény parlament ülését, amelyen a Magyarországgal meglévő diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről dönthetnek – közölte az Örményországban kormányzó Köztársaság párt alelnöke szombaton.

Galuszt Szaakjan a Novosztyi-Armenyija elnevezésű hírügynökségnek elmondta, hogy a párt parlamenti frakciója hétfőn valószínűleg megkezdi a szükséges aláírásgyűjtést a rendkívüli parlamenti ülés összehívása érdekében. „Minden bizonnyal szerdán az ülésre sor kerül”, közölte az örmény kormánypárti politikus. Az örmény parlamentet a Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatására való válaszlépés, a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése miatt kívánják összehívni Jerevánban.


Magyarország eladó az eBayen (hvg.hu

Internetes tiltakozások

A washingtoni magyar nagykövetség Facebook-oldalát elöntötték a tiltakozások (egy részüket lásd pdf mellékletünkben).

A hvg.hu tette közzé az eBayen megjelent, azóta eltávolított hirdetést: Magyarország eladó 3 milliárd euróért: „Ha van néhány milliárd euród, akármit megtehetsz ebben az EU-tagállamban.”

Ugyancsak a hvg.hu számolt be róla, hogy „örmény kommentelők kezdtek el éles hangú, kritikus üzeneteket írni Orbán Viktor Facebook-oldalára, miután Magyarország pénteken kiadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönre ítélt azeri tisztet, Ramil Safarovot. Késő délelőtt aztán blokkolták a közvetlen bejegyzések közzétételének lehetőségét, ezért a megjegyzések már csak egyszerű kommentek formájában jelennek meg az oldalon”.

Néhány üzenet:

„Soha nem gondoltam volna ezt egy békeszerető nemzetről. Eladtátok a szabadságotokat és az identitásotokat. Szégyen, nem tisztelitek az emberi jogokat. Ezért megfizettek.”

„Megvett benneteket az azerbajdzsáni olaj, most aztán büszkék lehettek a szörnyű országotokra.”

„Emberek, vigyázzatok, ha Magyarországra mentek, álmotokban megölhetnek benneteket egy magyar gyártmányú baltával!”

A Fecabookon vasárnap hajnalban 5414 kedvelője van Hey Armenia, sorry about our Prime Minister elnevezésű oldalnak, amely az örményektől elnézést kér a magyar miniszterelnök miatt.

***

Örmény hackerek megtámadták az azeri elnök honlapját

Örmény számítógépes kalózok támadták meg az azerbajdzsáni államfő honlapját, és felrakták rá annak az örmény katonának a fényképét, akit azeri katonatársa 2004-ben Budapesten baltával lemészárolt – jelentette szombaton az armenpress örmény hírügynökség internetes oldala. Samvel Martiroszjan információbiztonsági szakértő szerint a hackerek nem léptek be a website belső adatbázisába, csak a felirattal ellátott fényképet csatolták az oldalhoz.


A meghekkelt oldal (armenpress.am)
 

III. Magyarország

KIM, Külügyminisztérium: Magyarország tiszteletben tartja Örményországot

Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait – áll a magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott közleményében.

Ugyanakkor Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja.

A közlés szerint Magyarország a rab átadásakor az elítélt személyek átszállításáról szóló 1983-as strasbourgi európai egyezmény alapján járt el. A két tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon járt el az ügyben (csak épp Örményország számára nem volt transzparens a dolog, lásd hírünket: Örmény miniszterhelyettes: Magyarország az utolsó pillanatig tagadta – m.zs.)  „Magyarország minden állam vonatkozásában tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, és nemzetközi partnereitől is ugyanezt várja el”, írja a közlemény.

Az index.hu szombaton délben – miután addig semmiféle reagálás nem hangzott el a pénteki eseményekre – megkérdezte a KIM sajtóosztályát az ügyről, ahol akkor még ezt a választ kapták: „A kormány egyelőre nem tervez választ az ügyben”, és a pénteki közlemény a hivatalos magyar álláspont. A külügyminisztérium válasza ez volt: „Jelenleg értékeljük a helyzetet.”

***

Selmeczi Gabriella: A Fidesz szerint egy nemzetközi jogilag lezárt ügyről van szó

A kormánypárt szóvivője szerint nemzetközi jogilag rendezettnek és lezártnak tekinti a Fidesz az azeri kiadatás ügyét. „A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy.”

***

Jobbik: a kiadatás jogszerű volt, a párt lezártnak tekinti az ügyet; az örmények reakciója túlzó

Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni katonatiszt kiadatása Bakunak teljes mértékben a nemzetközi joggal összhangban történt – jelentette ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, a parlament külügyi bizottságának alelnöke. A Jobbik teljes mértékben lezártnak tekinti ezt az ügyet. Az örmény reakciókat túlzónak és hisztérikusnak tartják, egyben elítélik a magyar konzulátus megostromlását és a magyar zászló meggyalázását örmény részről.

A jobbikos politikus szerint várható volt az örmény reakció, amely a másfél évtizedes hegyi-karabahi konfliktussal van összefüggésben. A diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről azt mondta: „minden csoda három napig tart, a hétvége elmúltával a felek átgondolják, hogy mi felel meg az érdekeiknek”. Ha majd mindenki lehiggadt, akkor a helyzet normalizálódása várható a továbbiakban.

Gyöngyösi Márton emlékeztetett rá, hogy a Jobbik már a 2010-es országgyűlési választások előtt meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben Azerbajdzsánt stratégiai partnerként jelölte meg. A Jobbik a mostani ügytől függetlenül továbbra is stratégiai partnerként tekint a kaukázusi országra.

***

Kovács László kezdeményezi a külügyi bizottság összehívását; szerinte biztosíték kellett volna kérni Azerbajdzsántól, és ha a magyar kormány kapott ilyen biztosítékot, tiltakozni kellett volna a megszegése miatt

Kovács László, az MSZP külügyi kabinetének vezetője az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnökeként kezdeményezi a parlamenti testület rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását, és arra a kormány illetékeseinek meghívását. Kovács László szerint tisztázni kell az ország megítélésének komoly károkat okozó lépések hátterét, és a kormány szándékát a tanulságok levonására.

Az ellenzéki képviselő szerint az Orbán-kormány szinte naponta követ el olyan durva hibát, amely súlyos károkat okoz Magyarország nemzetközi megítélésének. Kovács László szerint a magyar kormány illetékeseinek tudniuk kellett, hogy Ramil Sahib Safarovot hazájában nemzeti hősként fogják ünnepelni, és fel sem fog merülni, hogy ott töltse le a jogerős büntetést. Ezért szerinte a magyar döntést megfelelő azeri garanciához kellett volna kötni. Ha ez megtörtént, és azt az azeri fél megszegte, akkor az azeri köztársasági elnöki kegyelemhírére azonnal határozottan tiltakozni kellett volna. Ez azonban mostanáig nem történt meg, és a kormány azóta is hallgat döntése indokairól.

Kovács László szerint ráadásul a magyar-azeri kapcsolatok alakulása, a többszöri kormányfői és más magas szintű találkozók, a magyar kötvények vásárlásának azeri szándéka igen rossz – mint mondta, reméli hamis – látszatot is kelt, mintha ez állna a döntés hátterében.

***

Az MSZP az igazságügyi bizottság összehívását is kezdeményezi

Az MSZP több képviselője kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását az azeri gyilkos Azerbajdzsán részére történt átadása miatt. Felszólították Salamon Lászlót, a testület elnökét az ülés késlekedés nélküli összehívására.

A képviselők azzal indokolták a testület összehívását, hogy a Gurgen Margarjan örmény tiszt megölése miatt életfogytig tartó szabadságvesztését Magyarországon töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt kiadatása példátlan, jogos nemzetközi botrányt kiváltó ügy. Szerintük haladéktalanul tisztázni kell, hogy az ügyben Navracsics Tibor járt el, vagy Orbán Viktor volt az, aki Magyarország nevében megállapodott Safarov kiadatásáról. „Az igazságügyi miniszter, vagy személyesen a miniszterelnök kötött titkos paktumot? Orbán Viktor volt-e az, aki döntött az ügyben, vagy ő adott-e utasítást a döntésre?”

Mint írták, az előző szocialista kormányok számára világos volt, hogy Ramil Sahib Safarov ügye nem csupán egy egyedi gyilkossági ügy, és nem pusztán azt kell vizsgálni, hogy a kiadatás szűken vett jogi feltételei fennállnak-e, ezért nem került sor korábban az elítélt kiadatására.

Az igazságügyi bizottság ülésének összehívását Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, valamint Lampert Mónika, Steiner Pál, Bárándy Gergely, Ipkovich György és Varga László, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagjai kezdeményezték.

***

LMP: a magyar kormány magyarázattal tartozik!

Az LMP szerint a magyar kormány magyarázattal tartozik az Azerbajdzsánnak kiadott gyilkos ügyében. A párt együttérzéséről biztosította az örmény népet. A kormány elsősorban a megsértett örmény népnek, valamint az ügy előtt megdöbbenve álló nemzetközi és hazai közvéleménynek tartozik magyarázattal – írták. Hiszen az azeri baltás gyilkos kiadása Azerbajdzsánnak példátlanul súlyos következményekkel járt: Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait hazánkkal.

Az LMP szinte kizártnak tartja, hogy ne tudta volna az ügyben érintett magyar minisztériumok egyike, hogy Azerbajdzsán mit tervez a kiadott bűnözővel. A párt szerint ha az igazságügyi minisztérium nem állt a helyzet magaslatán, akkor a külügyi tárca kötelessége lett volna felhívni a figyelmét a következményekre, ehhez minden bizonnyal megvoltak a megfelelő információi. Hiszen örmény civil szervezetek nemrég külön felszólították a kormányzatot, hogy ne adja ki az elkövetőt, „mert tudható, hogy hőst csinálnak belőle, megalázva ezzel az örmény népet”.

Az LMP arra gondolni sem mer, hogy a keleti nyitás jegyében, az azeriekkel való „gazdasági kapcsolatok élénkítése” jelszavával a magyar kormány azeri befektetésekért cserébe adta volna ki Ramil Sahib Safarovot.

***

A DK Navracsics Tibor igazságügyi miniszter lemondását követeli

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli Navracsics Tibor igazságügyi miniszter lemondását, és kezdeményezi az Országgyűlés külügyi bizottsága rendkívüli ülésének azonnali összehívását.

Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök áruba bocsátotta Magyarország becsületét. Ugyanis előre látható volt, hogy az „azeri kölcsön reményében” Azerbajdzsánnak kiadott, örmény tiszttársát nacionalista indulatból agyonverő baltás gyilkos kegyelmet kap. A kormány ezzel a lépésével azt üzente az egész világnak, hogy Magyarország olyan hely, ahol az emberélet eladó, ahol a baltás gyilkos nem jól megérdemelt büntetését töltő bűnöző, hanem túsz, akit némi váltságdíj reményében tartanak fogva és engednek szabadon. „Az Orbán-kormány lépését megvetéssel és undorral fogadó nemzetközi reakciókon lemérhető, hogyan vélekedik erről a civilizált világ.”

A DK szerint a kormány a gyilkos kiadásával „nemcsak a magyar népet, hanem az egész örmény nemzetet is szembeköpte, beleértve a Magyarország területén élő örmény kisebbséget is”.

***

Szili Katalin: súlyos nemtörődömség volt

Szili Katalin szerint különösen érthetetlen, súlyos nemtörődömség volt a magyar állam vezetői részéről, hogy nem számoltak a Magyarországon elítélt azeri baltás gyilkos kiadatásának következményeivel. A Szociális Unió elnöke, volt házelnök közleményében azt írta, hogy az örmény nép történelmi sorsában és kultúrájában a magyarság rokonának tekinthető, magyarként pedig köszönettel tartozunk mindazokért az értékekért, amelyekkel a köztünk élő örménység gazdagította nemzetünket. A politikus különösen megmagyarázhatatlannak tartaná a történteket, ha a kiadatás esetleg egy gazdasági megállapodás részét képezi, ezért a helyzet mielőbbi, valós tisztázására, továbbá a magyar és az örmény nép „megrendült viszonyának” gyors és egyértelmű rendezésére szólítja a kormányt.

***

Más magyar szervezetek álláspontja

Az azeri gyilkos kiadatásával kapcsolatban több szervezet is eljuttatta állásfoglalását az MTI-hez. A SZEMA-Liberális Párt elnöksége szerint az adott helyzetben Martonyi János külügyminiszternek le kellene mondania, a 4K! pedig az igazságügyi miniszter lemondását sürgette a bizalom helyreállítása érdekében. A kiadatás miatt megdöbbenését fejezte ki a Magyar Szolidaritás Mozgalom is, a szervezet egyebek mellett azt kérdezte a kormánytól, mit kíván tenni a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása érdekében.

IV. Függelék

Megszakították vagy felfüggesztették? 

Orosz nyelvű sajtó - Eltérő megfogalmazások az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről

Eltérően fogalmaztak az örmény és orosz hírforrások az örmény-magyar diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről – derül ki az örmény és az orosz sajtóban megjelent beszámolókból. Míg az első jelentések még a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról szóltak, a későbbi hivatalos állásfoglalások már a kapcsolatok felfüggesztését említették.

Az Armenpress örmény hírügynökség pénteken számolt be Szerzs Szrgaszján államfő nyilatkozatáról. „Hivatalosan kijelentem, hogy megszakítjuk diplomáciai kapcsolatainkat és minden hivatalos viszonyt Magyarországgal” – idézte az örmény elnököt a nemzetbiztonsági tanács ülését követően az ENSZ-tagállamok misszióvezetői előtt elhangzott kijelentését az Armenpress. (Az Index nyomán a Galamus által közzétett elnöki beszédben „felfüggesztés” szerepel. Lásd Örmény elnök: Egy országnak, amely fejlettnek és civilizáltnak tekinti magát, nincs joga így viselkedni.)

A Novij Region független hírportál jereváni tudósítója ugyancsak a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról tett bejelentésről számolt be. Mint írta: Szerzs Szargszján a nemzetbiztonsági tanács péntek esti rendkívüli ülését követően keményen nyilatkozott és az örmény államfő különösebben nem válogatta meg szavait. A Novij Region azt is közölte, hogy az államfő utasítást adott az örmény hadsereg készültségi fokának első fokozatra emeléséről. Az örmény államfő sajtószolgálata később pontosított. A prágai központú Szabadság Rádió (Radio Free Europe) örmény adásának orosz nyelvű honlapján megjelent pénteki beszámoló szerint Szerzs Szrgaszján államfő a Magyarországgal meglévő diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről tájékoztatott. Az államfő honlapjára felkerült az örményül tartott beszéd orosz és angol nyelvű változata, valamint a tájékoztatóról készített videofelvétel.

Ugyancsak a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését említette péntek késő esti nyilatkozatában az örmény külügyminisztérium is.

Az örmény állami hírügynökség, a Novosztyi Armenyija jelentésére hivatkozva az Izvesztyija című orosz lap online változata is azt közölte pénteken, hogy az örmény államfő Jereván Magyarországgal meglévő diplomáciai és valamennyi hivatalos kapcsolatának felfüggesztéséről beszélt a külföldi misszióvezetők előtt.

Ugyanezt a hírt közölte az állami ITAR-TASZSZ és a Ria Novosztyi hírügynökség. Mindkettő csak később, este tíz óra körül számolt be a jereváni döntésről.

A jereváni bejelentésről tudósító nyugati hírügynökségek örmény, illetve orosz hírforrásokra hivatkozva kezdetben ugyancsak a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról, később azonban már a kapcsolatok felfüggesztéséről tettek említést.

***

Valki László: jogilag nincs különbség a diplomáciai kapcsolatok megszakítása és felfüggesztése között

Érdemben nincs különbség a diplomáciai kapcsolatok megszakítása vagy felfüggesztése között – mondta Valki László nemzetközi jogász szombaton az MTI-nek. A két kifejezés között csak politikai jelentésében van különbség; míg a felfüggesztés enyhébb, addig a megszakítás súlyosabb kategóriát jelez. Ha a diplomáciai kapcsolatot megszakították, azt éppen úgy helyre lehet állítani, mint akkor, ha azt csak felfüggesztették.

A nemzetközi jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel nincs magyar és örmény követség a két országban, ezért a bejelentésnek erőteljesen szimbolikus jellege van.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!