rss      tw      fb
Keres

Obama és SafarovAz amerikai elnök aggodalmának adott hangot az elmérgesedő magyar-örmény konfliktus miatt, és tájékoztatást kér arról, hogy miért adták ki az azeri baltás gyilkost. Barátom azt kérdezi tőlem, hogy miért érdekli Obamát Safarov?

Az Egyesült Államokban örmény származású amerikaiak milliói élnek, főleg azoknak a leszármazottai, akik az első világháború után az ottomán vérengzések elől menekültek el.

A Sarafov-bűntény és az elítélt gyilkos kiadása vihart kavart az örmény diaszpóra körében szerte a világon; itt Amerikában is. Az az arrogáns magyarázat, hogy nem történt jogsértés, mert a magyar kormány a vonatkozó európai egyezmény szabályainak megfelelően járt el, csupán olaj volt a tűzre. A nemzetközi sajtó azt sejteti, hogy a budapesti kormány piszkos üzletet kötött az azeri Alijev-rezsimmel, amelyet a földkerekség egyik legkorruptabb diktatórikus rendszerének tartanak. A dúsgazdag Alijev elnök nem kétharmaddal, hanem kilenctizeddel „nyeri” a „választásokat”! Ezt csupán saját felesége szárnyalta túl, aki a szavazatok 95 százalékával szerzett képviselői mandátumot.

Számos örmény származású politikus vesz részt az amerikai politikában. Például a republikánus George Deukmejian Kalifornia állam kormányzója volt, ő az idősebb Bush közeli barátja, az alelnöki posztra is szóba került 1988-ban. A néhai Tom Lantos képviselői székében is örmény származású demokrata politikus ül manapság, Jackie Speier. A jól szervezett lobby befolyása rendkívül jelentős, különösen Kaliforniában, ahol az örmény származású amerikaiak döntő többsége él.

Obamának kapóra jött, hogy a választások előtt a Safarov-botrány ürügyén megnyerje az amerikai örmény közösséget. Adminisztrációjának különben sem szimpatikus az Alijev-rezsim, még a bakui amerikai nagyköveti posztot sem töltötték be. Az sem lepne meg, ha az amerikai kormány hivatalosan is elítélné a magyar lépést, ami a budapesti diplomácia további elszigetelődéséhez vezethet, és a magyar-amerikai kapcsolatok további elmérgesedésével jár majd.

Várható a kemény francia és orosz reagálás is. Édouard Balladur volt francia miniszterelnök ugyanúgy örmény származású, mint Lavrov orosz külügyminiszter.

Safarov kiadásán politikailag csak veszíthet Magyarország, a lépés minden diplomáciai bölcsességet nélkülöz. Irán és talán a nyelvi rokon Törökország kivételével még az iszlám országokban sem szerez azzal jó pontokat a Fidesz, hiszen az azeriek többsége a muzulmánok síita ágához tartozik, míg az iszlám világ többsége szunnita.

Amerikából úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány a Jobbik nyíltan Irán-barát, iszlamofasiszta politikáját hajtja végre.

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!